30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Hrvatskoj je danas zabilježeno 86 novih slučajeva zaraze

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 86 novih slučajeva zaraze

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavljeno je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar Vili Beroš kazao je kako je od početka pandemije zaraženo 4039 osoba te da u posljednja 24 sata nema preminulih. Kad je riječ o novim slučajevima 64 osoba je bilo u samoizolaciji te nisu mogli širiti zarazu dalje. Oboljela su 82 zdravstvena djelatnika, a u samoizolaciji je njih 477.

“Nakon popuštanja mjera imali smo izvrsne rezultate, ali u posljednjih dvadesetak dana imamo pogoršanje situacije” kazao je Beroš.

Krunoslav Capak kazao je da su razriješeni problem sa Stožerom Istarske županije.

“Javnost izvještavamo na temelju elektroničke platforme u koju 16 laboratorija upisuje rezultate čim ih dobiju. Od četvrtka je postojao problem s platformom u Istarskoj županiji, a to je uočeno tek u nedjelju. Podaci o novim slučajevima od nedjelje do danas su točni. Slično je u Primorskoj-goranskoj županiji. Oni danas nemaju novih slučajeva, ali mi smo prijavili 13 jer dva dana nisu vršili upis” pojasnio je.

Novinari su ministra Beroša pitali da prokomentira potraživanja veledrogerije u iznosu od milijardu kuna.

“Dugovi se generiraju desetljećima. Pogoršanju je doprinijela i situacija s koronavirusom. Jutros su se sastali premijer i ministar financija, a sastanak s predstavnicima veledrogerija ćemo održati u ponedjeljak i srijedu. Pronaći ćemo rješenje za plaćanje dugova. Pacijenti ne moraju biti zabrinuti” kazao je Beroš.

Krunoslav Capak komentirao je navode korisnika domova za starije koji kažu da se osjećaju kao da su zatvoru te eventualno ublažavanje mjera.

“Zaštita štićenika domova za starije nam je jedan od glavnih ciljeva. Razgovaramo o tome, zdravlje ovisi i o mentalnom zdravlju, važan im je susret s obitelji. Moramo to pažljivo iskoordinirati.”

Ministar Božinović kazao je kako je zaražen 21 policijski službenik.

“Najviše ih je u Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu i Istri, a 115 policajac se nalazi u samoizolaciji. Po pitanju staračkih domova, neki imaju svoje dvorište i park. U tim uvjetima moguće je organizirati posjete, o tome razgovaramo.”

Vili Beroš je kazao kao ako epidemiološka situacija u pojedinim područjima bude bolje, može se razmišljati i popuštanju mjera i posjetima djeci u bolnicama.

“Idemo prema izoliranom ciljanom pristupu, kad su u pitanju porodi” kazao je Beroš, dok je Capak dodao kako su posjeti djeci koja borave u bolnicama dopušteni do 15 minuta te kako se razgovaralo o produljenu, ali da nemaju sve zdravstvene ustanove mogućnosti za to.

Alemka Markotić pojasnila je kakva je trend zaraze kad su u pitanju mlađe osobe.

“Trenutno imamo 42 hospitaliziranih, nikoga na respiratoru. Bilo je nekoliko mlađih ljudi na respiratorima, ali ne može govoriti o trendu. U ovom trenutku imamo nekoliko mlađih osoba s težim oblikom bolesti” kazala je.

Novinari su ministra Božinovića upitali da komentira izjavu predsjednika Milanovića koja se odnosile na ovlasti Stožera. Ministar je kazao kako izjavu ne bi komentirao.

“Najlakše je uvesti zabrane, za to postoje pravne osnove. Poanta nije u kaznama i sankcijama, već da kroz ovaj ljetni period što bolje educiramo ljude o nužnosti nošenja maski” zaključio je Božinović te dodao kako su dosad donošene odluke obavezne, a kako se prema informacijama s terena građani pridržavaju odluke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA