28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Hrvatskoj 11 novooboljelih, tri osobe preminule, jedna u Dubrovniku

U Hrvatskoj 11 novooboljelih, tri osobe preminule, jedna u Dubrovniku

Na konferenciji za medije nacionalnog Stožera Civilne zaštitte rečeno je kako je 11 novooboljelih, što je ukupno 2112 u Hrvatskoj. Tri osobe su preminule, od kojih i jedna u Općoj bolnici Dubrovnik.

-U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 11 novooboljelih, ukupno 2112. Ljudi na respiratoru je 14, a u posljednja 24 sata oporavile su se 33 osobe. Testiranih je ukupno u zadnja 24 sata 933. Hospitaliziranih 217, 1560 je ukupno ozdravljenih. Tri su osobe preminule, jedna u Splitu 1929. godište, jedna u Koprivnici 1926. i jedna u Dubrovniku 1936. godište. Ukupno imamo 83 preminule osobe. Doktora je pozitivnih 79, medicinskih sestara 94 i ostalih zaposlenika 53. 43 doktora je u samoizolaciji – izvijestila je javnost Maja Grba Bujević na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Ministar Božinović je objasnio novu odluku.

-Odluka se odnosi na dopuštanje uplovljavanja jahtama većim od 24 metra, te svim brodovima i jahtama većim od 24 metra koja uplovlavaju u brodogradilišta radi remonta i popravka – kazao je ministar Božinović.

Vjenčanja?

-Našom odlukom smo proširili broj sudionika, to je sada na broj članova obitelji. Ne bi bilo dobro da to bude 100, ali u svakom slučaju članovi obitelji mogu biti prisutni. Za svadbene svečanosti ćemo kasnije donijeti mjere, fešte nema, samo je dozvoljeno obaviti svadbu u crkvi ili kod matičara – objasnio je Krunoslav Capak.

O uputama za bolnice vezano za umjetnu oplodnju

– Bio sam u kontaktu s profesorom Šimunićem oko okvira koji bi Hrvatska propisala za to. Napravljen je detaljan okvir za provođenje in vitro fertilizacije u Hrvatskoj. Što se tiče epidemiološkog okvira, mi smo to odmah odobrili. Potrebno je da ministarstvo zdravstva izda dopuštenje. Mislim da je to u tijeku. Siguran sam da će se to vrlo brzo pustiti i sa time krenuti. Nema nikakvih epidemioloških problema da se s tim ne krene – kazao je Capak.

O listama čekanja u bolnicama

– Pratimo na dnevnoj bazi sve učinjene usluge u zdravstvenim ustanovama. Počeli smo jučer pratiti jer smo mjere jučer uveli. Jutrošnji rezultati u odnosu na jučerašnje brojeve govore da idemo u dobrom pravcu. S nekim smo bolnicama razgovarali, osim primarno gužvi na trijažnim ulazima, koji su otklonjeni, mislim da više ne bi smjelo biti problema. Ako se ukaže da ne postižemo broj koji smo sami sebi zadali i da nećemo u roku dva mjeseca moći uspostaviti normalno funkcioniranje zaostatka lista zbog korone, onda će se odmah, ako se to uoči, uključiti aktivnije privatni zdravstveni sustav – kazala je Grba Bujević.

Sportska natjecanja?

-Ono što mogu reći je da smo danas imali sastanak. Ono što je dogovoreno je njihov redoslijed prioriteta što bi trebalo pustiti. Natjecanja još nismo razmatrali, ali što se tiče puštanja treninga, oni će vrlo brzo biti stavljeni na dnevni red kriznog stožera i dogovoriti ćemo datum kada će se to pustiti. Dobili smo jako puno dobrih prijedloga koje ćemo razraditi i iskoristiti – kazao je Capak.

Što sa studentima koji ne studiraju u svom gradu?

-Nažalost ne znam odgovoriti na to pitanje, Sveučilišta bi trebala na to odgovoriti. Dali smo neke preporuke za učilišta, studentske centre i domove. Znam da neki fakulteti ne mogu završiti godinu bez vježbi, zato smo dali upute, ali za domove bi trebalo kontaktirati vlasnike – rekao je Capak.

O igralištima

-Nismo uspjeli iskomunicirati tu uputu. Higijena, socijalna distanca su najvažnije. Teško je donijeti upute za dječja igrališta. Nadam se da ćemo danas objaviti te upute – rekao je Capak.

Posjete u Domovima za starije?

-Pogledali smo malo kako je to u drugim državama organizirano, mislim da u ovome trenutku naših 665 domova nije u mogućnosti organizirati posjete kao što je to u drugim zapadnim zemljama gdje imaju pleksiglase. Posjete na otvorenom bismo mogli dopustiti. Još uvijek vodimo bitku s ulazom korone u domove. Jasno nam je da je to vrlo važno i da je frustrirajuće da se ne mogu vidjeti sa svojim bližnjima. Razgovarat ćemo o tome – kazao je Capak.

Odlazak djece u školu?

-Pitanja su za resorno Ministarstvo, a mi smo dali epidemiološke preporuke, vidjeli smo da se izražava veliko nezadovoljstvo povodom preporuka. ali rekao bih da su 90 posto tih situacija kojima se izražava nezadovoljstvo bile prisutne u vrtićkom i školskom sustavu i prije nego što je došao koronavirus. Epidemiološka struka ne može biti odgovorna za njih, a sva druga pitanja neka riješi reosrno ministarstvo – odgovorio je Capak.

Ministar Božinović je na kraju dodao novi moto: “Ostanimo odgovorni”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA