26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSezonalnost, podizanje naknada i uvođenje vodika u zračnim lukama teme su konferencije...

Sezonalnost, podizanje naknada i uvođenje vodika u zračnim lukama teme su konferencije ACI EUROPE

Pod pokroviteljstvom Zračne luke Ruđer Bošković, u Dubrovniku se danas i sutra održava 15. godišnja konferencija regionalnih zračnih luka, koja je okupila oko 200 sudionika iz cijele Europe.

Dok su veće regionalne zračne luke i posebno one koje služe popularnim turističkim odredištima ili se oslanjaju na VFR potražnju (posjete prijateljima i rodbini) općenito nadmašile europski prosjek za promet putnika ove godine2 (+7.5% u odnosu na europski prosjek od -0.9% u usporedbi s razinama prije pandemije), manje regionalne zračne luke značajno zaostaju – s volumenom putnika koji ostaje 38.6% ispod razina iz 2019.

Jedva smo nastavili nakon COVID-a, no posljedice su ostale u obliku novih tržišnih dinamika koje snažno utječu na regionalne zračne luke. Povećana ovisnost tih zračnih luka o fleksibilnim LCC-ovima i hibridnim mrežnim prijevoznicima pojačava konkurentske pritiske,  i to neviđenom intenzitetom. Također, trenutni val koncentracije aviokompanija neće olakšati stvari, istaknuo je na današnjem otvaranju konferencije Morgan Foulkes, zamjenik glavnog tajnika ACI EUROPE.

On je istaknuo nekoliko važnih problema s kojim se regionalne zračne luke, a tako i dubrovačka susreeću te o kojima će se raspravljati na ovoj konferenciji, a to su: postizanje financijske održivosti, smanjenje sezonalnosti prometa, koja rezultira većim troškovima poslovanja te smanjenim naknadama od putnika, koje su neprekidno opadale u posljednjih 5 godina i dosegle su najniže razine u 2024. Još jedan izazov s kojim se male zračne luke susreću je i dekarbonizcacija.

Kako se EU upravo sprema krenuti u novi petogodišnji politički ciklus i dok čujemo mnogo o potrebi intervencije u konkurentnost i društvene utjecaje prilikom dekarbonizacije naših ekonomija, ključno je kako nijedna zračna luka i nijedna zajednica nisu zanemarene. To znači osiguravanje dekarbonizacije zrakoplovstva na način koji štiti jedinstvene ekonomske i društvene koristi zračne povezanosti u regijama. To je upravo ono što smo zatražili od EU institucija s našim Manifestom zračne industrije objavljenim u siječnju. Cilj ove konferencije je iznjedriti moguća rješenja problema. Raspravljat ćemo o načinu opskrbe vodikom i možda i proizvodnji vodika u nekim zračnim lukama, istaknuo je Foulkes pri tom zahvalivši Gradu Dubrovniku i Zračnoj luci Ruđer Bošković na organizaciji ove konferencije.

Direktor Zračne luke Ruđer Bošković Viktor Šober istaknuo je kako dubrovačka zračna luka spada u regionalne zračne luke te da je za nju ACI Europe iznimno bitna organizacija, koja zastupa interese preko 500 regionalnih zračnih luka pred institucijama EU.

– Očekujemo od europskih institucija, prije svega od Komisije, da predloži neki novi paket mjera koje će se ticati naknada u zračnom prometu, onih koji su nama najvažniji po putniku. Dovoljno je reći da prijevoznici sada plaćaju ono što su plaćali do 2019., a danas je 2024. U međuvremenu smo imali COVID i inflantorne udare, tako da smo morali pronaći neki način financiranja da pokrijemo tu prazninu, koja se dogodila. Fokusiramo se sve više na neavijacijske usluge. ACI je tu da nam pomogne da nas taj zakonodavni okvir prepozna i da ide u smjeru koji bi zaštitio i naše interese. Uz sve ovo je i sezeonalnost značajna tema. Mi pokušavamo razvodniti sezonalnost, da dobijemo zimu i ove periode pred i post sezone, to je i dio dogovora s Rayanairom da oni nama daju zimu, a mi smo im dali jedan veći dio tržišnog kolača tijekom ljeta. Nadamo se zakonodavnim rješenjima u smislu da manje regionalne zračne luke mogu koristi od operativne pomoći i nakon 2027., zaključio je Šober.

Na svečanom otvorenju sudjelovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo važnost regionalnih zračnih luka.

-Za Dubrovnik, kao popularnu zrakoplovnu destinaciju, važno je biti povezan cijelu godinu i zato ustrajno radimo na osiguravanju letova i tijekom zimskog perioda, kako bismo produžili turističku sezonu. Jako nam je drago što je Ryanair ovdje uspostavio svoju bazu, a to će sigurno imati pozitivan učinak ne samo na Dubrovnik nego i na cijelu dubrovačku regiju, kazao je gradonačelnik Franković.

ACI EUROPE je europska regija Airports Council International (ACI), jedina svjetska strukovna udruga operatora zračnih luka. ACI EUROPE predstavlja više od 500 zračnih luka u 55 zemalja. Članovi ACI EUROPE omogućuju više od 90% komercijalnog zračnog prometa u Europi. Zračni prijevoz podržava 13,5 milijuna radnih mjesta, generirajući 886 milijardi eura europske ekonomske aktivnosti (4,4% BDP-a). U odgovoru na klimatsku krizu, u lipnju 2019. ACI se obvezao postizanju neto nula emisija ugljika za operacije pod njihovom kontrolom do 2050. godine, bez kompenzacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA