2 C
Dubrovnik
Naslovnica Crna kronika U covid godini zabilježen je porast nasilja u obitelji, Sigurna kuća je...

U covid godini zabilježen je porast nasilja u obitelji, Sigurna kuća je još uvijek samo obećanje

Nasilje u obitelji povećano je za 40 posto u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 i brojni egzistencijalni problemi s kojima su se ljudi suočili, doveli su do povećanja i eskalacije nasilja u obitelji. Počinitelji obiteljskog nasilja najčešće su muškarci srednje životne dobi. Sigurnu kuću nemamo, a iz Županije i Centra za socijalnu skrb tvrde kako imamo privremeni smještaj. Na pitanje koliko je osoba bilo po rješenju Centra smješteno u privremeni smještaj u Dubrovniku, odgovaraju kako su u protekloj godini u sigurne kuće na tajnoj lokaciji smještene dvije odrasle osobe i četvero maloljetne djece.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska ove godine bilježi povećanje broja kaznenih djela iz oblasti obiteljskog nasilja za više od 40%. U odnosu na prethodnu godinu bilježe i porast prekršaja za otprilike 60%.

Iako je porast značajan u odnosu na 2019. godinu, iz Policije ističu kako se u najvećem broju slučajeva radi o blažim oblicima nasilja, kao što su verbalno nasilje, svađa, vika, dok se vrlo rijetko radi o teškim oblicima nasilja koji za posljedicu imaju teško tjelesno ozljeđivanje.

-Brojnim edukativnim kampanjama koje su bile usmjerene na ovu problematiku, porasla je svijest o potrebi prijavljivanja kaznenih djela i prekršaja iz oblasti nasilja u obitelji, tako da je tzv. siva brojka sve manja – kazali su iz PU dubrovačko – neretvanske.

Naglašavaju kako slučajeve obiteljskog nasilja treba prijavljivati, a ne držati unutar četiri zida. Nasilje se može prijaviti i online, putem aplikacije Red Button.

Sigurna kuća trebala bi biti na neki način rješenje za žene i djecu koji su pretrpjeli obiteljsko nasilje kako bi se zaštitili od nasilnika. Šest županija nema sigurnu kuću, a među njima je i Dubrovačko – neretvanska županija. No iz županije tvrde kako postoji privremeno sklonište.

-Na području Dubrovačko-neretvanske županije postoji Sigurna kuća, trenutno kao privremeno rješenje do rješenja trajnog smještaja koje je u tijeku. Privremena Sigurna kuća djeluje u zasebnoj organizacijskoj jedinici, ima Rješenje Ministarstva o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga smještaja za žrtve nasilja u obitelji i na raspolaganju je za moguće potrebe.

Sigurna kuća će biti kada dobijemo novac iz Europskog socijalnog fonda?

Na natječaj “težak” 70 milijuna kuna objavljen u ožujku, a koji se sufinancira 85 posto iz sredstava Europskog socijalnog fonda mogle su se javiti one županije koje nemaju sigurnu kuću. Iz naše županije kažu kako su se javili na natječaj te kako su krajem studenog obaviješteni da je projekt zadovoljio administrativnu provjeru.

-Slijedom inicijative Vlade RH za dugoročno rješenje u svim županijama, Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s partnerom, te uz pomoć RRA Dunea, prijavila je projekt na ograničeni poziv „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“ raspisan od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Krajem studenog bili smo obaviješteni da je naš projektni prijedlog zadovoljio sve uvjete za registraciju i administrativnu provjeru, te je time ušao u sljedeću fazu postupka dodjele – ocjenjivanje kvalitete projektnog prijedloga. U županijskom Prijedlogu Proračuna za 2021. godinu predviđena su sredstva za provedbu navedenog projekta – pojašnjavaju.

Zanimalo nas je koliko je osoba rješenjem Centra za socijalnu skrb Dubrovnik tijekom protekle godine bilo smješteno u privremeni smještaj u Dubrovniku, a s obzirom na to da smo dobili provjerene informacije kako žene koje su tražile pomoć nisu smještene u taj privremeni smještaj. Odgovor Centra je diplomatski i nepotpun, ipak sam za sebe dovoljno govori.

-Centar za socijalnu skrb Dubrovnik je u 2020. godini smjestio dvije odrasle osobe i četvero maloljetne djece u sigurnu kuću, na tajnoj lokaciji – stoji u odgovoru Centra.

Dakle, može se zaključiti kako nikoga nisu smjestili u privremeni smještaj nego su te osobe smještene u sigurnu kuću u nekoj drugoj županiji.

Iz Županije na isto pitanje odgovaraju kako su tijekom 2020. u Centar za socijalnu skrb Dubrovnik pristigla dva zahtjeva za smještaj u sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, Centar u Metkoviću je imao jedan zahtjev, dok centri u Korčuli i Pločama nisu imali zahtjeva. Kažu kako su sva tri zahtjeva riješena.

Ako ne postoji Sigurna kuća i podrška zajednice, žene neće niti ima hrabrosti prijaviti nasilje. Žrtvama nasilja trebamo omogućiti sigurno mjesto na kojem će dobiti, ne samo smještaj, već i stručnu podršku i pomoć.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

DUTVNET Mozaik: Srđan i njegova belgijska tragačica Alice/ Kazalište se nije ugasilo niti ga je publika zaboravila/ Dubrovčani o online nastavi …

O potresu u Baniji ili Banovini, kako vam drago, nećemo tako brzo prestati pisati članke i raditi priloge,a potresno i tužno i...

SUSRETI UTORKOM/ Stjepan Simović: u Petrinji sam “na svakom koraku” susretao naše ljude

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović Simbi nam je iznio svoje dojmove iz Petrinje, objasnio zašto vatrogasci dobro funkcioniraju, koliko su mu...

Hommage poginulima u HE Plat

10. siječnja 2019. došlo je do nezapamćene tragedije u hidroelektrani Plat. U požaru koji je zahvatio hidroelektranu smrtno su stradali Mato...

KRATKI REZOVI: Što nam donosi filmska 2021. godina?

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova: kakvi su izgledi da se 'novo normalno' vrati u ono staro u godini u koju smo...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Sharon Stone i lokalni izbori

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić