33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU 2022. napustili su nas mnogi dragi ljudi

U 2022. napustili su nas mnogi dragi ljudi

Godina iza nas, kao i mnoge dosada, odnijela je živote mnogih dragih ljudi, koji su svojim djelima doprinijeli razvoju našeg Grada i Županije. Neke su nas smrti posebno zaprepastile, a neke druge duboko dirnule. Prisjetit ćemo se onih koji su nas u 2022. napustili.

Siječanj

1.siječnja preminuo je u Dubrovniku dr. Stijepo Raguž, dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja. Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik postao je 1975. i na njegovu čelu je proveo cijeli svoj radni vijek do mirovine 2009., što ga je tituliralo jednim od najdugovječnijih šefova domova zdravlja u Hrvatskoj. Autor je knjige Dom zdravlja – Okružni ured – Dubrovnik.

Početkom siječnja preminuo je ribar iz Grada Franz Edel Frano. Od ovog samozatajnog čovjeka koji je mnogima bio prirastao srcu brojni Dubrovčani oprostili su se na gradskom groblju Boninovo, a potom i zvukom truba s brodova isred Porta.

15. siječnja preminuo je Branko Vuković, dobri duh Grada.Dubrovčani će gospara Branka pamtiti kao prosvjetnog djelatnika, kao nezaobilazno lice pri upisu u djece u vrtić, kao putoholičara i knjigoljupca, ljubitelja umjetnosti…, a prije svega, kao uvijek raspoloženog i nasmijanog čovjeka.

17. siječnja nakon kratke i teške bolesti, napustio nas je Davor Gjivoje, stručnjak za turizam, dobitnik počasnog doktorat Libertas International Universityja, za zasluge u razvoju hrvatskog turizam, čovjek koji je u mnogome zaslužan za razvoj dubrovačkog turizma u 70-im godinama.

Po njegovim vodstvom Atlas je od male agencije od dvije poslovnice i 39 zaposlenih u osam godina postao najveća turistička agencija u bivšoj državi sa sjedištem u Dubrovniku.

LEGENDA “ATLASA”, DAVOR GJIVOJE: Za svaki uspjeh zaslužna je dobra ekipa, sam možeš samo napisati knjigu

Napustila nas je Ivanka Jemo

25. siječnja napustila nas je Ivanka Jemo, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika. Većinu karijere posvetila je poslovima prostornog planiranja i izrade prostorne dokumentacije za urbanu matricu Dubrovnika. Pod njenim stručnim vodstvom vršeni su i radovi sanacije crkve sv. Vlaha i Biskupske Plače.

Jemo je u veljači 2019. godine od Društva prijatelja dubrovačke starine primila medalju “Ivo de Natali” za svoj doprinos u obnovi crkve sv. Vlaha.

25. siječnja u 89. godini života napustio nas je dundo Pero Novaković jedan od utemeljitelja KUD-a Čilipi. Radio je kao jedan od direktora JAT-a. Bio je jedan od mještana koji su se suprotstavili JNA i uspjeli ih uvjeriti da izvrše primopredaju eksponata pronađenih u mjesnom muzeju Čilipi, nakon čega su muzejski eksponati prevezeni u Cavtat, u kojem su ostali do oslobođenja Konavala u listopadu 1992.

Preminuo je Stipe Vuletić

26. siječnja došla je iz Neretvanske doline tužna vijest. Preminuo je Stipe Vuletić (39), profesor, voćar i inovativni proizvođač specijaliteta od agruma. Proglašen je 2018. najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom.

PREDSTAVLJAMO/ profesor i poljoprivrednik Stipe Vuletić: Ovdje smo odabrali živjeti i stvarati!

31. siječnja u 66. godini života preminuo je Marko Potrebica, pukovnik HV, zapovjednik lokalne policije i jedan od glavnih aktera slavne bitke koja se dogodila 1. listopada 1991 u Čepikućama, a koju je vodio legendarni general-bojnik Nijaz Batlak-Daidža, također poznat i kao Mate Šarlija.

Veljača

1.veljače umro je Petar Tutavac, tvorac popularnih keksa Domaćica i jedan od autora recepture Plazma keksa. Tutavac je stvorio brojne slastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi. Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas općina Slivno), a preminuo je u 88. godini života u Srbiji.

Njegovu životnu priču pročitajte ovdje.

5. veljače iz Peru je stigla vijest da je preminuo Marko Burin. “Bio je veliki zaljubljenik u svoj rodni Osojnik, dubrovački kraj i domovinu Hrvatsku. Ništa manje nije volio Peru, svoje Peruance i tamošnju hrvatsku zajednicu”, zapisala je povodom njegove smrti Maja Mozara, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik.

U svom rodnom Osojniku je nakon Domovinskog rata obnovio nošnje za sve uzraste, a bio je i počasni i doživotni predsjednik KUD- a Sv. Juraj Osojnik. U svoje selo je doveo vodu, obnovio crkvu i vatrogasni dom. To je tek mali dio njegovih darivanja i pomoći, jer u svojoj skromnosti nije htio o tome javno govoriti. Sav njegov angažman prelazio je granice mogućega.

Više o njegovu životu možete pročitati ovdje.

6. veljače u svome domu u Kaliforniji u 72. godini života preminula je Stela Baljević Letunić, aktivna članica Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu, koja je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama ovog kluba, prije svoje smrti poslala je svome Gradu posljednju čestitku za Festu sv. Vlaha.

11. veljače preminula je tete Kate Vučićević. “Pamtimo je kao dugogodišnju djelatnicu Pošte u Cavtatu koja je svojim predanim radom svaki dan pokazivala svoje brojne moralne i ljudske kvalitete. Posebno ćemo pamtiti njezinu predanost za vrijeme Domovinskog rata kada je pod ekstremnim okolnostima iz dana u dan pokazivala što znači biti čovjek”, zapisao je tad načelnik općine Konavle, Božo Lasić.

25. veljače u Italiji je preminula gospođa Beba Gugić Amorese, začetnica hrvatskog lajonizma i kuma dubrovačkog Lions kluba sv. Vlaho. Dubrovčani je pamte i po značajnim humanitarnim donacijama koje je organizirala tijekom Domovinskog rata.

Ožujak

6. ožujka u 80. godini života napustio nas je don Stanko Lasić. U studenom 1990. imenovan je katedralnim župnikom u Dubrovniku. Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim  institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku. Od 2014. godine uz katedralnu župu upravlja i župom sv. Andrija-Pile, kanonik je Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije. 2017. dobio je nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije.

FOTO: Svečanim misnim slavljem i predstavljanjem memoara don Stanko proslavio 50 godina službe

11. ožujka preminuo je franjevac kapucin fra Ante Logara, nekadašnji upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa i poglavar kapucinskog samostana u Dubrovniku. Bio je član radne grupe za organizaciju svečanosti proglašenja blaženim Leopolda Mandića. Godine 2005. u Dubrovniku je imenovan gvardijanom i upraviteljem svetišta Gospe od Milosrđa sve do 2011. Posljednje godine života zbog narušenog zdravlja živio je u samostanu u Dubrovniku.

15. ožujka napustio nas je doajen dubrovačkog turizma mr. sc. Lukša Lucianović. Gospar Lukša izdao je gotovo 20. knjiga vezanih uz povijest dubrovačkog turizma. Bio je i vanjski suradnik na Sveučilištu u Dubrovniku. Svima će nam ostati u sjećanju kao veliki znalac prilika u dubrovačkom turizmu od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. Posebnu je pažnju u svojim publikacijama posvećivao ljudima, koji su svojom energijom i idejama stvarali dubrovačku turističku priču, a kojima je i sam svakako pripadao.

Travanj

21. travnja preminuo je Ivo Miljas, vinar i vinogradar iz Konavala, čovjek kojega mnogi pamte kao vozača prvog čovjeka Općine, potom i Grada Dubrovnika. U mirovini gospar Ivo nije mirovao, nego se posvetio vinarstvu i vinogradarstvu i s dvojicom svojih sinova je izgradio malo vinsko “carstvo”.

Nakon četrdeset godina za volanom prvog čovjeka od Grada

27. travnja napustio nas je gospar Miho Katušić, posljednji dubrovački urar, koji je u svom urarskom obrtu u Ulici od puča, radio punih 58 godina. Ni za vrijeme rata Katušić svoj obrt nije zatvarao. Njegova “butiga” bila je jedan od omiljenih kutaka našim sugrađanima, gdje su uvijek nailazili na profesionalnost i ljubaznost te osobiti šarm u maloj radionici.

30. travnja u stotoj godini života napustila nas je dugogodišnja profesorica engleskog jezika u dubrovačkoj gimnaziji, Pavica Šperak Šundrica. Kroz svoj radni vijek ispratila je brojne generacije iz školskih klupa u život, generacije koje je sigurno pamte. Osim zbog njenog pedagoškog rada, sjećat ćemo se je i kao samozatajne donatorice, koja je anonimno pomagala kulturne, znanstvene, humanitarne organizacije kao i pojedince u teškim životnim okolnostima, među ostalima Dubrovačke knjižnice, dom Maslina, zakladu Blaga djela…

Svibanj

7. svibnja napustila nas je Jele Sršen, profesorica hrvatskog i engleskog jezika u mirovini. Voljela je djecu i svoje zvanje. Bila je vrsni pedagog, metodičar i neprikosnoveni poznavalac hrvatskog jezika, pravopisa i gramatike. Bila je i koautor zbirke zadataka Hrvatski ja volim. Uz sve to imala je istančano čulo za prepoznat kvalitetan literarni rad svojih mladih literata koje je podučavala i usmjeravala i dovela mnoge do nagrada na smotrama Goranovo proljeće i Susreti Ivice Kičmanovića. Napisala je brojne ljubavne priče koje su joj tiskane, kao i knjiga pod naslovom Penelopa nisam.

Srpanj

2. srpnja preminuo je dugogodišnji radijski urednik, glazbeni publicist  i pravni stručnjak, gospar Miljenko Jelača. Gospar Miljenko je bio Zagrepčanin koji je zbog ljubavi prema svojoj supruzi Maji Nodari preselio i živio značajan dio svog života u Dubrovniku. Na Hrvatskom radiju radio je i stvarao punih šezdeset godina i tako postao jedina takva osoba u Hrvatskoj. Svoju radijsku karijeru započeo je 21. prosinca 1961. Dubrovčani ga posebno pamte po riječima ohrabrenja u danima ratne agresije 90-ih na Hrvatsku i Dubrovnik, kada je prvi najavio napad i početak rata u dubrovačkom kraju, kao i po legendarnim glazbenim emisijama, koje je uređivao desetljećima. Na Radio Dubrovniku pokrenuo emisiju Euroradio, prvu takve vrste u Hrvatskoj, s ciljem senzibiliziranja javnosti za priključenje Europi. Za tu mu je emisiju Europski pokret Hrvatska dodijelio 1995. nagradu ‘Europski krug’ za doprinos razvoju demokratskih vrijednost putem javnih medija, a iste je godine postao i direktor-volonter Europskog doma Dubrovnik.

3. srpnja napustila nas je Pave Šilježar, dobitnica Priznanja Općine Konavle 2019. godine za svoju veliku pomoć konavoskim braniteljima u okupaciji tijekom Domovinskog rata.

6. srpnja Dubrovnik i Hrvatska su izgubili velikog redatelja i čovjeka Ivicu Kunčevića. Za svoj je umjetnički rad primio brojne značajne nagrade i priznanja. Među njima su i dva Orlanda, te nedavno najviše hrvatsko državno priznanje, nagrada ‘Vladimir Nazor’ za 2021. godinu za životno djelo u kazališnoj umjetnosti, kao i Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo za 2021. godinu, za izniman doprinos dramskoj umjetnosti i kulturnom identitetu Dubrovnika te promociji dubrovačke kazališne tradicije i književnog nasljeđa na domaćim i inozemnim kazališnim pozornicama. Od 2002. do 2009. bio je ravnatelj Dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara. U Dubrovniku ćemo ga pamtiti kao vrsnog redatelja kultnih ambijentalnih predstava.


10. srpnja iznenada je preminuo dugogodišnji zaposlenik Turističke zajednice Grada Dubrovnika Pero Brajević i to tijekom obavljanja svog posla na organizaciji koncerta Četiri tenora, koji se održao nakon svečanosti otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara.

27. srpnja iznenada je preminuo trofejni dubrovački borac mješovitih borilačkih vještina Maro Perak u 40. godini života. Bio je dugogodišnji član Ultimate fight kluba “Gladiator”. Ostvario je zavidnu sportsku karijeru, bio je svjetski teškaški i poluteškaški prvak. Istaknuo se i kao organizator humanitarnih akcija tijekom kojih se prikupljala pomoć za Dubrovčane u potrebi.

Kolovoz

Prvog dana kolovoza Dubrovnik je potresla vijest da je tijekom gašenja požara smrtno stradao 42-godišnji vatrogasac, pripadnik JVP Dubrovnik, Goran Komlenac. Iza Gorana je ostala supruga i dvoje male djece.

Od tragično preminulog vatrogasca oprostili su brojni kolege vatrogasci, kao i prijatelji. No, njega smrt potresla je i mnoge koji ga nisu ni poznavali.

“Nisam te poznavala, ali kao da jesam osjećam tugu jednog preranog odlaska čovjeka kojega nema više jer je hrlio spasiti druge. Vama dragi prijatelji vatrogasci koje znam, ovim putem izražavam duboku sućut. Kada umre čovjek čineći dobro, otišao je i dio ljudske dobrote i plemenitosti zauvijek. Počivao u miru Gorane – zapisala je tad prof. Nikica Anić.

1. kolovoza preminuo je u Mostaru bivši ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku dr. don Mijo Bosankić. Od 1991. do 2010. bio je ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, župnik u župi Osojnik te duhovni pomoćnik u župi Mandaljena. Umirovljen je 2010. sa smještajem u Svećeničkom domu u Mostaru.

7. kolovoza, nakon duge bolesti preminuo je glavni urednik Dubrovačkog vjesnika i novinar Antun Masle. Dubrovački vjesnik, u kojem je novinarsku karijeru i započeo kao sportski novinar, Masle je vodio od 2017. do zadnjeg dana života.

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine. U nastavku karijere prešao je u zagrebački politički tjednik Globus, u kojem se od 1994. bavi reportažama sa svih velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu.

U drugoj polovini devedesetih godina izvještava o događajima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, piše reportaže o ruskim vojnicima zarobljenima u Čečeniji, izvještava o sukobima u Albaniji. Nakon napada na njujorške Twinse 2001. izvještava s Ground Zero kao prvi hrvatski novinar, a zatim odlazi u Afganistan, gdje prati američku intervenciju kao posljedicu 11. rujna. Početkom koalicijske intervencije na Irak 2003. godine, u toj zemlji provodi dulje vrijeme kao ratni izvjestitelj te šalje reportaže za Globus, Jutarnji i izdanja EPH. Više puta izvještavao je iz Izraela i Palestine u kriznim situacijama.

Na domaćem planu intenzivno se bavi istraživanjem afera u ratu i poraću i najvećih korupcijskih slučajeva, poput Dubrovačke banke. Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev..Godine 2006. imenovan je na mjesto urednika informativnog programa Nove TV, gdje ostaje sljedećih pet godina. U tom se razdoblju Nova TV profilirala kao najgledaniji i najutjecajniji TV news kanal u Hrvatskoj. Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika. Iste godine prima godišnju nagradu u novinarstvu nazvanu po Miljenko Smoji.

13. kolovoza napustio nas je velikan hrvatskog juda, Željko Đapić u 67. godini života. Prvo je bio uspješni judaš, potom trener, te nastavnik tjelesnog odgoja. Nizao je uspjehe u školskim sportskim natjecanjima, a s judokama osvajao europske i svjetske medalje. Bio je i izbornik nacionalne judo reprezentacije. Inicijator je i organizator brojnih natjecanja, a posebno treba istaknuti turnir Dubrovnik Open. Osim što je bio osnivač i predsjednik Judo kluba Dubrovnik bio je i član Upravnog odbora Hrvatskog judo saveza. Za svoja sportska postignuća 2014. godine proglašen je najuspješnijim trenerom Dubrovnika, a 2015. godine Dubrovačko neretvanske županije. Hrvatski judo savez mu je u prosincu 2022. dodijelio posthumno nagradu za životno djelo.

29. kolovoza u Dubrovniku je iznenadno preminuo Željko Vukčević, veliko ime dubrovačkog vaterpola. Jedan od onih koji je svojom igrom gradio zlatno doba kluba koji je proslavio Dubrovnik na sportskoj mapi uspješnih sportskih društava i u bivšoj državi. Bio je dugogodišnji uspješni igrač “Juga”, a kasnije i pomoćni trener. Svoju ljubav prema vaterpolu je prenio na svog sina koji je nakon igračke karijere također svoj život posvetio radu s djecom.

31. kolovoza u 92. godini života preminuo je dr. Bogomil Cezarović, specijalist dermatovenerologije, zaljubljenik u svoji rodni kraj – Kunu pelješku, za koju mu nikad nije bilo teško izdvojiti svoje vrijeme i angažman. Radnik vijek proveo je kao voditelj Odjela za kožne i spolne bolesti pri OB Dubrovnik. Bio je i član Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Dubrovnik, te je 1982. do 1985. godine vršio dužnost tajnika.

Dr. Bogomil Cezarović: u Kuni su se svi rađali s talentom za slikanje, osim mene…

Listopad

6. listopada u prometnoj nesreći u Dubokoj Ljutoj smrtno je stradao gvardijan samostana sv. Vlaha u Pridvorju i kapelan policijske kapelanije Sv. Vlaha u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj fra Ivo Kramar. Odlukom Uprave Provincije 2016. je preuzeo najprije službu predstojnika samostana sv. Vlaha u franjevačkom samostanu u Pridvorju, a zatim 2017. i službu policijskog kapelana koju je vršio u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj po dekretu Vojnog ordinarija Republike Hrvatske. Fra Kramar bio je veliki ljubitelj umjetnosti, osobito pisane riječi te napose poezije. Tijekom svog boravka u Pridvorju tiskao je dvije knjige pjesama.

18. listopada preminula je u 93. godini života u Veneciji velika umjetnica Jagoda Buić, Splićanka, koja je Dubrovnik smatrala svojim domom. Bila je najveća majstorica tapiserije na ovim prostorima, i jedna od najvećih umjetnica, izlagala je u najvažnijim svjetskim muzejima diljem svijeta, a da će upravo tapiserija biti njezin glavni izričaj, odlučila je još šezdesetih godina. Dobila je više međunarodnih priznanja za svoj rad, a među njima je i Grand Prix na bijenalu u São Paulu, kao i nagrada UNESCO-a za zasluge na području likovne umjetnost. Njezin dom u Kolorini inspirirao je brojne umjetnike.

IZLOŽBA SVJETSKI POZNATE JAGODE BUIĆ: Prohladnu rujansku večer “utoplila” je morskim motivima

Studeni

5. studenog preminuo je glazbenik i pjevač Radomir Tešanić Tešo, Varaždinac koji je u Grad došao studirati, a onda je tu ostao stalno živjeti. Stekao je na jugu brojne poznanike i prijatelje, a osobito jer je pjevao u klapi Maestral, klapi Linđo, kao i u klapi Kolafjaka.

Početkom studenog nakon kratke i teške bolesti napustio nas je poznati konavoski vinar i uljar Božo Metković. Graševina koju je proizveo Božo Metković proglašena je 2019. najboljom na Festivalu graševina u Kutjevu. U razgovoru povodom osvojene nagrade Metković je za naš portal kazao da se vinogradarstvo i vinarstvu u njegovoj obitelji prenosi s koljena na koljeno te da ima najbolje vinogradarske položaje u Konavlima gdje se vinogradi sljubljuju s morem i suncem. Kazao nam je tad i da ima najveću proizvodnju dubrovačke malvasije te u proizvodnji ima gotovo sve sorte bijelih vina koja proizvodi prema vlastitoj tehnologiji na ekološki način.

Konavljanin Božo Metković razljutio je cijelu Slavoniju

18. studenog u 71. godini života, nakon kratke i teške bolesti, preminuo je Dragan Kiko Kovač. Ostat će zapamćen kao samozatajan čovjek koji je čitav život posvetio nogometu, kao igrač, trener ili odgajatelj čije su riječi zapamtile generacije mladih sportaša ovoga grada.

Kiko Kovač je kao nogometaš počeo svoju karijeru u GOŠK-u, igrao je za Dubrovnik, Slaven, Konavljanin, a nakon 37. godine života, kada je završio s aktivnom karijerom, nastavio je kao trener. Za Malonogometni klub Square je nastupao do svoje 45. godine, a kao trener je osvojio s tim klubom Kup Hrvatske 1998.

Prosinac

2. prosinca napustila nas je nas je dugogodišnja profesorica matematike i ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katica Radović. Rođena je 1946. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1969. godine. Dugi niz godina djeluje kao profesor matematike u dubrovačkim školama. Nakon prestanka djelovanja Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje 1992. godine radi kao profesor matematike u Gimnaziji Dubrovnik.

Za ravnateljicu Gimnazije Dubrovnik izabrana je 2000. godine te je uspješno obnašala dužnost do odlaska u mirovinu 2011. godine.Za vrijeme njenog mandata zgrada gimnazije je prošla opsežnu obnovu te se potkrovlje zgrade prenamijenilo u nastavne svrhe zbog većeg broja učenika. Također Škola se prilagodila učenicima s invaliditetom izgradnjom dizala. Škola postiže iznimne rezultate na natjecanjima i projektima kojima se afirmira ugled Škole u gradu i državi.

9. prosinca preminula je dugogodišnja profesorica Gimnazije Dubrovnik Božena Berdović. Rođena je 1942. godine u Drnišu. Diplomirala je filozofiju i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U skladu s tim u dubrovačkim srednjim školama predavala je velik broj društveno-humanističkih predmeta: psihologiju, logiku, etiku, filozofiju. Od 1992. godine do odlaska u mirovinu 2007. predavala je u Gimnaziji Dubrovnik. Mladima je te apstraktne školske predmete približavala i usmjeravala ih u široko polje društveno-humanističkih znanosti. Odgojila je generacije i generacije razvijajući kritičko mišljenje kod učenika.

14. prosinca preminula je u 95. godini života tete Luce Đuratović iz Vitaljine, Konavoka koja je oduševila i modnog fotografa časopisa Vogue. Preko širokog osmijeha tete Luce svijet se divio konavoskoj nošnji koju je nosila svakodnevno cijelog svog života.

Inspirativna tete Luce Đuratović iz Vitaljine u 95.-oj postala lice iz Vogue-a

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA