12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaPolitikaTVRDNJE DA SMO LIJEVO SU ZLONAMJERNE Plenković u Dubrovnik predstavio program "Odvažno...

TVRDNJE DA SMO LIJEVO SU ZLONAMJERNE Plenković u Dubrovnik predstavio program “Odvažno za Hrvatsku”

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je u subotu, U Hotelu Valamar Lacroma, članovima dubrovačke organizacije program “Odvažno za Hrvatsku” s kojim se nada osvojiti još jedna mandat na čelu stranke. Program koncipiran na 36 stranica zasniva se na četiri stupa – domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država te uspješna i razvijena Hrvatska.

Prvi se okupljenim obratio predsjednik gradske odbora HDZ, gradonačelnik Mato Franković.

– Dao sam podršku Andreju i njegovom tim jer sam uvjeren da kao predsjednik Vlade radi izvrstan posao. Realizirano smo 74 projekta, a u tijeku je njih još 58, sve uz potporu Vlade. Upravo zbog te potpore smatram da Andrej treba pobijediti i nastaviti voditi ne samo HDZ već i Vladu. Postavlja se pitanje je li sadašnje vodstvo dovoljno desnom, jesu li dovoljno desno nastrojeni. Na to mogu samo reći da je u ovom timu, ako računamo i Zdravku, koja je bila tajnica predsjednika Tuđmana, troje ljudi. To dovoljno govori. Istaknuo bih kandidata za zamjenika predsjednika, ministra Medveda, koji je bio u Dubrovniku za vrijeme rata, kad nam je to najviše trebalo. Mi stoga moramo biti spremni dati gospodinu Medvedu naš glas – istaknuo je Franković.


Župan Dobroslavić je na početku svog govora kazao da već neko vrijeme poznato kome idu njegov glas.

– Kad biramo moramo gledati u budućnost, ali u prošlost. Mi biramo kandidata i tim koji će pobijediti i na parlamentarnim izborima koji nas očekuju na jesen. Moramo biti svjesni da ovo nisu samo unutarstranački izbori. Treba nam predsjednik koji će pobijediti na idućim izborima, a to je Andrej Plenković. Kad se osvrćemo u prošlost, možemo konstatirati da se radi o jednoj od najuspješnijih Vlada koju je Hrvatska imala. Vladu koja je razumjela potrebe ove županije. Mnoge su Vlade govorile o povezivanju naše županije i ostatka države Pelješkim mostom, a ova je Vlada ozbiljno nastavila s tim projektom. Osim toga bit ćemo povezani autocestom, što je jedna od točaka koja je usvojena na sjednici Vlade koja se lani održala u Dubrovniku. Uz to u mandatu ove Vlade vraćen je status i povjerenje u našu vojsku, a zahvaljujući ministru Krstičeviću vojska je vraćena u mnoge naše grade, među kojima i u Ploče. Uvjeren sam da će ovaj tim pobijediti, kako na ovim izborima, tako i na parlamentarnim – zaključio je Dobroslavić.

Sljedeći se okupljenima obratio predsjednik županijske organizacije HDZ-a, kao i predsjednik Kluba zastupnika HDZ u Saboru, Branko Bačić, koji je istaknuo veliki odaziv članove stranke u našoj županiji za predizborne skupove, a dotaknuo se i odnosa i protukandidatima.

– Danas smo održali skup i u Metkoviću u moram priznati da je to bilo jedno od najboljih okupljanja, a slične smo skupove održali u desetak županija, odnosno u pedesetak gradova. Naša organizacija je jedna od najboljih, a naš predsjednik to zna. Moramo se danas ovdje još jednom pohvaliti činjenicom da je od 22 lokalne jedinice HDZ na vlasti u njih 17. Izbore nije jednostavno dobiti, pogotovo ne apsolutnom većinom kako to mi ovdje radimo i na tome zahvaljujem svakom članu stranke. Ovu su prvi ovakvi izbori u HDZ-u. S ovakvim načinom biranja stranačkog vodstva mogu se nositi samo jake stranke, druge se neće usuditi napraviti išta slično. Moram priznati da sam razočaran u naše stranačke prijatelje i njihov nedostatak vizije i programa. Upravo zato oni idu protiv nas. Ovih dana kad pročitam novinske naslove, čini mi se kao da govori netko iz Suverenista, Živog zida ili Mosta, a ne naši stranački kolege. Ponovno ih pozivam da spustimo tenzije. Natječimo se s programima. Stranka je veća i važnija od svih nas – kazao je Bačić te dodao da se ovo vodstvo HDZ-a često proziva zbog što su izgubili izbore.

– Predsjedničke izbore smo izgubili, ali onaj tko kaže da smo izgubili izbore za Europski parlament jednostavno ne zna matematiku. Ostvarili smo lošiji rezultat nešto što smo planirali, ali nismo izgubili. Uvijek pozivam na zajedništvo. Kad djelujemo zajednički i kad se borimo za HDZ i stalno guramo naprijed nema onoga tko nas može pobijediti. Ostvarit ćemo sjajne rezultate s ovim timom – zaključio je Bačić.


Kandidat za potpredsjednika stranke, župan Osječko-baranjske županije kazao je su se predstojeći izbori pokazali zahtjevnima, ali da će se kroz njih profilirati kvalitetan i stručan kadar koji je potreban Hrvatskoj.

– Mi smo danas ovdje kao tim koji želi raditi ono što je najbolje za Hrvatsku. U protekle tri i pol godine rada premijera to je svima jasno. Postignuti rezultati su vrhunski. Ova kandidatura je za mene velika čast i hvala svima koji su to omogućili. Mato je kazao da sam u svom političkom životu išao stepenicu po stepenicu. Borimo sam za Hrvatsku i u vojnoj uniformi, ali i u onoj političara. Vodio sam općinu Antunova 12 godina i ta je općina na kraju proglašena jedinom razvijenom općinom na istoku Hrvatske. Zahvaljujući kvalitetnom radom uslijedila je i kandidatura za mjesto župana. Nije mi ovo prvi put da sam u Dubrovniku. 1992. sudjelovao sam u akciji oslobađanja – kazao je Anušić.


Skupu obratila i jedina žena u ovom timu. Kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Zdravka Bušić koje je prisutne podsjetila na vrijeme utemeljenja stranke kao i na blisku suradnju s Franjom Tuđmanom, ali i na ratne trenutke. Ispričala je da za vrijeme raketiranja Banskih dvora bila u svom uredu, udaljenom samo dvadesetak metara od mjesta pad bombe, a ne u svom uredu.

– Drago mi je što sam danas ovdje i što sam dio ovoga tima, kao i dam sam član Vlade koja ostvaruje velike projekte, pogotovo u ovoj županiji. Mene kao političara posebno ispunjaju dva trenutka. Jedan je potpisivanje ugovora za izgradnju Pelješkog mosta. Valja se prisjetiti da su ljudi iz SDP-a dok su bili na vlasti govorili da nitko nije lud da gradi most, da će oni državu cestovno povezati. No, mi smo nastavili s projektom, usprkos tome što je BIH zahtijevala da se gradnja zaustavi. Upravo u tom trenutku sam vidio da je Andrej Plenković puno više od političara, da je u pravom smislu riječi državnik. Snažno je, snagom argumenata rekao da će most sagraditi i da nas nitko u tome neće zaustaviti – kazao je Butković te je potom čestitao Dubrovčanima što su most preko Omble nazvali po dr. Franji Tuđmanu, da bi potom rekao da će ugovor za rekonstrukciju Lapadske obale biti potpisan za 15 dana.


Ministar branitelja i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a najprije je pozdravio sve branitelja i obitelji koji su svoje najmilije izgubile u Domovinskom ratu, a potom se osvrnuo na program „Odvažno za Hrvatsku“ kao i na sve ono što je u njegovom ministarstvu u protekle tri i pol godine poduzeto za branitelje.

– Ovaj program je zapravo nadogradnja svih dosadašnjih aktivnosti Vlade, koja je usmjerila Hrvatsku na pravac koji smo svi priželjkivali. Na čelu Vlade imamo čovjek koji uhvatio u koštac s odgovornim pitanjima, s iskorak je vidljiv u svim resorima. U mom resoru postignut je veliki iskorak. 2016., se smatralo da su branitelji teret ovog društva, bili su poniženi. Uložili smo veliki napor kako bi se slika u društvu o braniteljima promijenila. U cijelom procesu donijeli smo niz zakona kojima smo omogućili da mnogi branitelji riješe svoj status. Istaknuo bi poboljšanju zdravstvenu skrb jer je poznato da su branitelji skloniji ranijem pobolu kao i program stambenog zbrinjavanja. U Dubrovniku u suradnji s gradom gradimo stambene zgrade za koje vjerujem da će u velikoj mjeri riješiti stambeno pitanje naših branitelja. Neće stati sve dok i posljednji zahtjev ne bude riješen – kazao je Medved, a potom se osvrnuo na pitanje nestalih osoba, kao i proglašenje Vukovara gradom od posebnog pijeteta, ali i organizirane posjete učenika osmih razreda osnovnih škola tom gradu.

– Dosad je 40 tisuća učenika posjetilo Memorijalni centar, a težnja nam je, a o tome sam već razgovarao s gradonačelnikom Frankovićem i županom Dobroslavićem, spojiti Vukovar i Srđ tako da naša djeca dobiju cjelokupni dojam o tome što se događalo u Domovinskom ratu – zaključio je Medved.

Posljednji se okupljenim obratio premijer Andrej Plenković, koji se nada da će na predstojećim izborima osvojiti još jedna mandat na čelu stranke. Predsjednički kandidat se prvo osvrnuo na program koji je pisan s dva aspekta – temeljnih vrijednosti koji baštini HDU, dok se drugi aspekt odnosi na rezultate koje je njegova Vlada ostvarila u protekle tri godine.

– HDZ je najvažnija politička stranka koja baštini doktrinu i naslijeđe dr. Franja Tuđmana i predvodnik je većine procesa koji su se odvijali u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina. Prije pet godina bili smo u nezavidnoj situaciji. Imali smo mali prozor od 55 dana da preokrenemo situaciju. Malo tko je osim nas samih vjerovao da ćemo pobijediti. Na izborima smo uspjeli sastaviti Vladu i ostvarili i osigurali temeljnu poruku iz ljeta 2016. Osigurali smo političku stabilnost, kao i čvrst okvir koji je omogućio osobni razvoj i napredak cijelog društva. Bilo je pokušaja da se sruši Vlada i da se preokrenu trendovi ali smo sve tomu odoljeli. Posebno bi se zahvalio Branko Bačiću koji sve ovo vrijeme osigurava parlamentarnu većinu. Da nemamo tih 76 ruku u Saboru, ne bi ostvarlii mnoga naša postignuća. Bez toga ne bi bilo rasta minimalnih plaća, rasta prosječnih plaća, rasta mirovina, odgovornog upravljanja javnim financijama – kazao je Plenković, a potom se dotaknuo odlaska Hrvata u inozemstvo.

– Suočavamo se s mnogim egzistencijalnim problemima, poput depopulacije, smanjena prirodnog priraštaja, a vidljiv je i efekt slobodnog kretanja unutar EU, odnosno odlaska naših sugrađana u inozemstvo. Mi smo prva vlada koja ima Ministarstvo demografije i koja provodi politike koje jačaju obitelj. Prošlog tjedna smo povećali rodiljine naknade, a uveli smo i porezna rasterećenja, ukinuli porez za mlađe od 25, a za one do 30 godina smo ga prepolovili. U fokus smo stavili sve ono što može doprinijeti da mladi ostanu u Hrvatskoj i ovdje zasnuju obitelj. Ovu temu smo postavili i kao bitnu temu za cijeloj razini EU. Nakon svega dvije i pol minute razgovora s Ursulom von der Leyen uvjerimo sam je da ovo tema koja je važna za cijelu Europu, jer se i mnoge druge države susreću s istim problemom. Upravo zato je Dubravka Šuica pitanja demografije. Očekujem da ćemo do kraja njenog mandata na raspolaganju imati cijeli arsenal politika koji su se pokazale učinkovitima – kazao je Plenković, a potom se osvrnuo na optužbe da je HDZ izašao iz korita i otišao lijevo.

– To su zlonamjerne i manipulativne priče, jedna difamacijska kampanja koja nam otima birače. Protiv toga se svi moramo boriti. Ta kampanja izvorno proistječe iz lijevih stranaka, a preuzela ju je krajnja desnica. Kad malo pogledate sadržaj njihovih programa, ti ljudi imaju neke ideje zakašnjele o suverenizmu koje je HDZ apsolvirao u svojim začecima, najjasnije moguće rečeno govore jezikom koji bi se danas klasificirao kao izolacionizam. Odgovorna društva moraju prepoznati kontekst i po kojim pravilima se igra koja utakmica. Mi znamo koju utakmicu igramo na svim razinama. Nije zaludu da je ova Vlada postigla rezultate koje je postigla. Nama se ne može dogoditi gaf koji se dogodio Bernardiću o ženama – istaknuo je Plenković, a potom se osvrnuo na kampanju suparničkog stožera. -Priča se iskristalizirala u dva tima. Tim ljudi koji je ovdje, koji se sastavljen od ljudi koji nisu u srodstvu i koji si ne duguju nikakve usluge. Svatko ima svoje ime i prezime, svoj političku put, svoje stavove i svoja mišljenja u kojima se nužno ne slažemo. Slažemo se oko smjera stranke i Hrvatske – pojasnio je Plenković.

– Istodobno, imate tim kolega, stranačkih prijatelja koji nisu na nebitnim položajima u stranci. Jedan je predsjednik Odbora za vanjske poslove u Saboru, drugi je potpredsjednik Sabora, treći je bio potpredsjednik Vlade i ministar Vanjskih i europskih poslova, četvrti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, peti gradonačelnik Vukovara. Nakon tri i pol godine suradnje, slušamo baražnu vatru prema vodstvu stranke, da je sve krivo. Krv je smjer, nemamo koalicijski potencijal. I onda se pitam – gdje je tu logika. Kako ljudi koji tri i pol godine sjede u Saboru, dižu ruke za naše zakona i proračune, drže parlamentarnu većinu. Da ne znam tko nam govori, mislio bih da se radi o SDP-u ili o nekim protestnim strankama. Ne djeluje mi poput retorike HDZ-a. I onda se pitam vidim li dobro brojeve o gospodarstvu, stabilnosti, pravnoj sigurnosti, regionalnom razvoju, decentralizaciju. Nakon tri i pol godine ne valjda ništa. I nakon ovoga bi trebali raditi zajedno, okupiti se, biti jedinstveni i sve će biti dobro. Može, ali želim da podržite ovaj tim kao ekipu koja ide na ove izbore. Jer je za budućnost upravljanja strankom, jako bitno koji su ljudi u najužem vodstvu. Puše li ono u isti rok. Ako imate vodstvo u kojem će vam netko svako malo bušiti gumu, ubaciti u rikverc, onda to ne može biti dobro. Mora biti minimum kohezije. Što to nije dobro, a što smo mi pred izbore 2016., zajednički dogovorili. To su jako važne poruke koje bih htio da razumijete. Kolege, danas tri i pol godine kasnije, kažu da smo možda trebali ići na parlamentarne izbore 2017., kad smo se riješili MOST-a. Tu je ključ i tu se dijelimo na oportuniste i odgovorne političare. Na one kojima je manje bitno hoćemo li tako dobiti jedan ili dva mandata više ili ćemo kako ljudi koji u sebi imaju živu zaštitne nacionalnih interesa reći čekaj malo. U tom trenutku je propadao Agrokor i pitanje je što bi bilo da smo ga prepustili slobodnom tržištu. To se odnosi i Vladu, gospodarstvo i proračun – zaključio je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA