20.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaLifestyleTužne vijesti iz Pule - uginula je glavata želva spašena na Lastovu,...

Tužne vijesti iz Pule – uginula je glavata želva spašena na Lastovu, presudili su joj plastični čepovi

Jučer je uginula Koronita, glavata želva za koju je procijenjeno da je bila stara oko 25 godina, težila je 40 kilograma i imala je 68 centimetara dug oklop.

U Centar za oporavak morskih kornjača stigla je 13. ožujka ove godine, a pronađena je na otoku Lastovu.

Kornjača Koronita spašena na Lastovu

“Prije nego je prevezena u Pulu boravila je u ugovornoj veterinarskoj stanici u Splitu. Njeno stanje pri dolasku u naš centar bilo je vrlo kritično – bila je pothlađena i s manjim ozljedama uzrokovanim slučajnim udarcem plovila. Obraštaj na oklopu ukazivao je na to da već dulje vrijeme pluta na površini.

Pri dolasku u Centar, postepeno smo povisivali temperaturu vode u bazenu u kojem je boravila, a svakodnevno je dobivala infuziju i antibiotik, no usprkos tome odbijala je hranu. Stoga su obavljeni rendgenski snimci, na kojima nisu uočeni strani predmeti (udice i sl.).

Nakon desetak dana od dolaska u Centar, počela je bolje reagirati, pomalo se samostalno hranila, no danas je – bez ikakvih naznaka da joj se stanje pogoršava – uginula.

Pregledom tijela, ustanovljeno je da su uzrok smrti dva plastična čepa koje je progutala i koja su joj ozlijedila crijeva do te mjere da više nije mogla probavljati hranu. Nažalost, na rendgenskim snimkama nije bilo moguće utvrditi takve ozljede crijeva (suženja, stenoze), kao ni prisutnost plastike”, napisali su iz pulskog akvarija u kojem se Koronita oporavljala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA