33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTužna obljetnica u Gružu - predstavljeno idejno rješenje spomenika žrtvama s "Aurore"

Tužna obljetnica u Gružu – predstavljeno idejno rješenje spomenika žrtvama s “Aurore”

U luci Gruž danas su u more bačeni vijenci u sjećanje na žrtve pomorske nesreće koja se dogodila na današnji dan u jeku Domovinskog rata. Vijence su položili gradonačelnik Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić te gospođa Luce Popović, koja je bila na Aurori i preživjela, a ipak nikad nije zaboravila na one koji su tog dana zauvijek zaspali ispod morske površine, a osobito djece, za koju se kao predstavnica Crvenog križa izborila da na brodu pronađu spas i iz okupiranog Cavtata dođu u Grad.

“Nikad ih neću zaboraviti. Svake godine mi je sve teže i teže, prisjetim se uvijek novih detalja. Ja sam se energično borila da bi ta djeca dobila priliku biti na brodu i doći iz okupiranog Cavtata u Dubrovnik. Kad sam uspjela bila sam tako sretna i onda se dogodilo ovo što se dogodilo. Mene je spasio gliser Odreda naoružanih brodova. Mjesecima nisam spavala pitajući se gdje su djeca?”, rekla je u jednom dahu Luce Popović, koja svake dolazi u Gruž odati počast žrtvama ove strašne nesreće.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako se događaja iz prošlosti, osobito ovakvih loših i teških uvijek trebamo prisjećati, kako bismo znali cijeniti ono što imamo sada, mir i slobodu.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić nesreću Aurore vidio je vlastitim očima.

“Bio sam tu iza žice i sve sam vidio. Bio sam živi svjedok ove tragedije. Trebamo se sjećati da se takvo što nikad ne ponovi”, kazao je Lasić, a pri tom je novinarima pokazao i idejno rješenje budućeg spomenika žrtvama ove tragedije.

Riječ je o kamenoj skulpturi u obliku prove broda koji tone, a na kojoj bi pisala imena onih koji su poginuli. Ukoliko se spomenik ne bude mogao iz sigurnosnih razloga postaviti baš na mjestu potonuća na rivi, bit će negdje u prostoru luke, nadaju se svi već na sljedeću obljetnicu.

Podsjetimo, u pomorskoj nesreći u kojoj je život izgubilo 10 ljudi od čega troje maloljetne djece. U vrtlogu ratnh zbivanja i loših vijesti sa svih strana dubrovačko područje posebno je pogodila ova tragedija. U sudaru broda Aurora, koji je u povezivao grad s okupiranim Konavlima i broda “Ilirija”, smrtno su stradali: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (1,5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA