28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTUŽAN PRIZOR Pronađena uginula zaštićena morska kornjača na plaži u Cavtatu

TUŽAN PRIZOR Pronađena uginula zaštićena morska kornjača na plaži u Cavtatu

Nesvakidašnji prizor na plaži ispred hotela Albatros, uočena je uginula divovska morska kornjača. Ovakvi prizori postali su česti na plažama diljem Hrvatske, a što se dogodilo s ovom kornjačom na plaži u Cavtatu nije poznato. Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik izvjestilo je nadležne kako bi se zbrinulo tijelo nesretne životinje.

Građanima se svajetuje da prijave ovakve pronalaske npr. pozivom na broj 112, a onda će se koordiniranom akcijom županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije djelovati.

Inače u svijetu postoji sedam vrsta morskih kornjača, dok je najčešća vrsta u Sredozemnom i Jadranskom moru glavata želva. Morske kornjače imaju oštra usta nalik kljunu i snažno osjetilo njuha koje im pomaže u potrazi za hranom, ali i kako bi pronašle plažu na kojoj su se izlegle.

Morske kornjače prepoznate su kao jedna od najugroženijih skupina na svijetu i sve vrste su uvrštene na IUCN-ov Crveni popis: kempijeva želva i karetna želva su kritično ugrožene; zelena želva je ugrožena; glavata želva, sedmopruga usminjača i pacifička maslinasta želva su rizične; status očuvanja ravnoleđe želve je nejasan zbog nedostatka podataka. Svih sedam vrsta morskih kornjača navedeno je u Dodatku I. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). U Europskoj uniji, sve morske kornjače su vrste od interesa za očuvanje i navedene su u Prilogu II Direktive o staništima, što rezultira strogom zaštitom svih vrsta.

FOTO: Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA