24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTUP – Dubrovački crni dijamant: Imate li priču ili uspomene iz tvornice?

TUP – Dubrovački crni dijamant: Imate li priču ili uspomene iz tvornice?

Muzej crvene povijesti i TUP d.d. pozivaju sugrađane da se svojim prilozima, usmenim kazivanja te ustupanjem ili posudbom materijalne građe uključe u istraživačko-izložbeni projekt “TUP – Dubrovački crni dijamant”, koji se realizira povodom 70-e godišnjice uspostave dubrovačke Tvornice ugljenografitnih proizvoda.


-Zbog svog značaja za brojne obitelji koje su živjele od tvornice i s tvornicom, TUP je ostavio duboki trag u društvenom sjećanju lokalne zajednice. Od naizgled malene radionice koja je prvotno zapošljavala tridesetak ljudi do giganta sa sedamsto zaposlenika, tvornica je bila i mjesto žive zajednice koja je kroz brojne sportske aktivnosti, društvene i kulturne sadržaje ostvarivala svoje potrebe, ali i gradila urbani pejzaž novog Dubrovnika.

Proizvodni program TUP-a uključivao je automobilske četkice, klizače s niskim trenjem, elektrode za zavarivanje, ugljene i grafitne lončiće za taljenje metala, osigurače za visokonaponske električne vodove, a u najtežim trenutcima za Grad i proizvodnju oružja.
U tom panoptikumu različitih društveno-ekonomskih uređenja od socijalizma do privatizacije i ponovnog vraćanja vlasništva radnicima te konačne kupnje od strane Grada Dubrovnika, ovaj urbani topos ostao je žarište mnogih neispričanih priča i različitih sudbina.
Istraživačko-izložbenim projektom u povodu 70-e godišnjice TUP-a cilj nam je valorizirati i predstaviti tzv. veliku, ali i malu povijest razvoja ove dubrovačke industrije kao i njezino mjesto i ulogu u životu zajednice.

Prikupljenu građu i rezultate dobivene projektom predstavit ćemo kroz dvije tematske cjeline, dvije izložbe, koje će se ostvariti u suradnji Muzeja crvene povijesti i Tup d.d. Voditelji istraživačkog projekta i izložbi koje će iz različitih rakursa obraditi i predstaviti povijesnu, društvenu i kulturno-antropološku zbilju su povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i povjesničar umjetnosti Ivica Kipre, viši kustos. Projektni tim čine: Kristina Mirošević, Krešimir Glavinić, Marijeta Radić.

Pozivamo vas da donirate ili posudite predmete ili fotografije vezane za TUP ili događanja uz njega te nam ispričate svoje priče i sjećanja. Možete nam se javiti putem e-maila ili telefona: info@redhistorymuseum.com ili 0917246405, stoji u priopćenju Muzeja crvene povijesti i TUP-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA