29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTržište ugljika utemeljeno na poljoprivredi novost je u svijetu

Tržište ugljika utemeljeno na poljoprivredi novost je u svijetu

Za predstavnike poljoprivrednika i tvrtki koje su sudjelovale u projektu, kao i predstavnike institucija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Metkoviću je održana druga regionalna konferencija projekta Green economy and CO2. Riječ je konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati svih projektnih aktivnosti, realiziranih na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u svom je obraćanju ukazao na važnost borbe protiv klimatskih promjena istaknuvši doprinos Pilot aktivnosti projekta GECO2 u smanjenju emisija CO2, kroz eksploataciju poljoprivrednog sektora i formiranje dobrovoljnog tržišta ugljika.

O realizaciji provedenih aktivnosti po svim radnim paketima govorila je članica projektnog tima, Marijana Marlais koja je istaknula da je formiranje tržišta ugljika temeljenog na poljoprivrednom sektoru novost u svijetu, jer sustavi trgovanja emisijama stakleničkih plinova iz drugih djelatnosti postoje već dugo vremena, pridonoseći tako globalnoj ugljičnoj neutralnosti.

Prof. dr. sc. Boris Lazarević s Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu govorio je o opasnostima prekomjernog emitiranja CO2 u budućnosti, samom procesu njegove sekvestracije u tlo, kao značaju tog procesa za obogaćivanje tla i povećanju prinosa  poljoprivredne djelatnosti, a perspektive dobrovoljnog tržišta ugljika iz poljoprivredne djelatnosti, kao i prednostima drugih dobrovoljnih tržišta ugljika, prisutnima je predstavila Maja Celinščak iz Zadruge Granum Salis. Predstavnica Europe Direct ureda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Antonija Odak održala je prezentaciju na temu Stvaranje zelenije i klimatski neutralnije Europe.

Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu i Zadruga Granum Salis sudjelovali su u provedbi Pilot aktivnosti kao stručna tehnička pomoć u radu s poljoprivrednicima i emitirajućim tvrtkama.

Primjena novih eko prihvatljivih poljoprivrednih praksi u postojećoj obradi tla, dovela je do formiranja dobrovoljnog tržišta ugljika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao Pilot aktivnost projekta GECO2. Pilot aktivnost se realizirala se na području doline Neretve. U pilot projektu sudjelovalo je 24 poljoprivrednika na čijim parcelama se sekvestriralo 75 tona CO2 u tlo, što po ekvivalentu izračuna 1 tona sekvestriranog CO2 = 1 CO2 kredit, predstavlja 75 CO2 kredita. Krediti su spremni za tržišni plasman te su neke tvrtke već spremne otkupiti kredite, čime bi ugljično neutralizirali svoje poslovanje, doprinoseći time  podizanju svijesti o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i brizi o očuvanju planete na kojoj živimo.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna. Projekt se provodi uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA