27.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaTonko Smokvina predstavlja se labinskoj publici izložbom "Impuls življenja"

Tonko Smokvina predstavlja se labinskoj publici izložbom “Impuls življenja”

Izložba dubrovačkog umjetnika Tonka Smokvine naziva »Impuls življenja« otvara se u Gradskoj galeriji Labin u petak, 21. listopada, s početkom u 19 sati.

Tonko Smokvina, akademski umjetnik i likovni pedagog, po prvi puta izlaže novi ciklus akrila na platnu u apstraktnoj maniri. Ciklus je nastao u proljeće i ljeto ove godine, a lišen je naziva kao i pripadna mu djela označena brojem prema redoslijedu njihova nastanka. Djela se stilskim izrazom nastavljaju na prethodni ciklus »Nemir« (2015. – 2017.), koji je autor izlagao u galerijama: Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (Zagreb) Josip Račić, Spazio Seicentro (Milano, IT), Aluminij (Mostar, BiH), Sebastian (Dubrovnik) i Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar.

»Smokvinina manira može se sagledati kao unutarnji poriv emocionalnog oslobođenja umjetničkim djelovanjem kroz ambijentalni segment inspiracije i stvaranja u južnodalmatinskom podneblju s impulsom ovjekovječenja živih osjećaja bojama koje ga okružuju. Dihotomija mirnoće i dinamike izražena bojama vidljiva je u recentnom ciklusu (2021.–2022.), koji se nastavlja na dosadašnji rad započet 2005. godine odlučnijim iskorakom u apstrakciju. Za razliku od prethodnih ciklusa gdje su se jasnije nazirali motivi krajolika i bili inspiracijom, Smokvina sada u potpunosti reducira oblike zadržavajući prepoznatljivu paletu i maniru, koje koristi u službi prepuštanja čistoj energiji stvaranja neopterećen pojavnošću i materijalizacijom formi.« – ističe kustosica izložbe Stephanie Peršić u predgovoru kataloga.

Izložbom će se prikazati tridesetak akrila na platnu manjeg (80 x 80 cm) i većeg (180 x 145 cm) formata.

O svojem stvaralaštvu umjetnik kaže: »Izazov je nastojati oduprijeti  se svoj silini današnjice, ovom nadritmu, neprestanoj trci u kojoj pojedinac, rekao bih, nesvjesno gubi fokus s onog bitnog – momenata i doživljaja koji prolaze neopaženo ili gotovo neprimjetno,  a vrijedni su svakog našeg promišljanja, analiziranja, življenja i na koncu arhiviranja kao ono ključno i prioritetno. Upravo kroz svoj rad nastojim postaviti prioritete i usmjeriti fokus na bitno, detalje, ljepotu života i jednako tako kod promatrača pobuditi promišljanje, osjećaj i potrebu  za pronalaženjem vlastitih momenata koji su neopravdano zanemareni ili potisnuti.«

Izložba traje do 19. studenog 2022. u radnom vremenu Gradske galerije Labin ili prema prethodnoj najavi:

utorak – subota 10–15,

nedjeljom, ponedjeljkom – zatvoreno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA