31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTko bi mogli biti novi vlasnici Atlantske plovidbe? Lonza i Uskoković prodali...

Tko bi mogli biti novi vlasnici Atlantske plovidbe? Lonza i Uskoković prodali svoje udjele

Jedan od najvećih hrvatskih brodara, dubrovačka Atlantska plovidba, krenula je u prikupljanje dodatnog kapitala za obnovu flote. Istovremeno, među vodećim dioničarima došlo je do znakovitih vlasničkih rošada, što je izazvalo nagađanja da je na pomolu preuzimanje najvećeg dubrovačkog brodara. Kao potencijalni kupac spominje se moćna Tankerska plovidba, iz koje zasad demantiraju namjeru preuzimanja, donosi tportal.

Nakon odobrenja Hanfe, Atlantska plovidba je prošlog tjedna krenula u prikupljanje svježeg kapitala. Aktualnim pozivom postojećim dioničarima ponuđen je upis najmanje 348.875, a najviše 697.750 novih redovnih dionica. Za cijenu pojedine dionice u javnoj ponudi određen je raspon od 53,50 do 60 eura, a konačna cijena bit će utvrđena nakon okončanja upisa, ovisno o pristiglim upisnicama i ponuđenim cijenama.

Javna ponuda traje do 11. listopada, a smatrat će se uspješnom ako bude upisano i uplaćeno najmanje 348.875 dionica. U slučaju uspješnog odaziva, Atlantska će prikupiti između 18,7 i 41,9 milijuna eura. Svježim kapitalom kompanija planira unaprijediti trenutnu flotu ugradnjom novih pročišćivača kako bi se prilagodili regulativi manjeg zagađenja okoliša, ali i pomladiti je nabavkom nekoliko novih brodova.

Najprije je svoj udjel od 3,49 posto prodao bivši menadžer Vlaho Lonza, a nakon toga je iz vlasništva izišao treći dioničar u top 10, poznati varaždinski odvjetnik i financijski investitor Oleg Uskoković, koji je vlasnički udjel od 4,15 posto naslijedio od oca Želimira Uskokovića, dugogodišnjeg člana Uprave.

Nakon navedenih transakcija na listi 10 najvećih dioničara pojavio se novi vlasnik s dioničkim udjelom od 7,40 posto, a koji se zasad krije iza skrbničkog računa. No uskoro bi trebao obznaniti svoj identitet s obzirom na to da je prešao prag od pet posto vlasništva.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA