30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaTilda Bogdanović se zbog korone preselila na Lopud i na njegovoj Ponti...

Tilda Bogdanović se zbog korone preselila na Lopud i na njegovoj Ponti odlučila “izgraditi” festival filma

Mora li čovjek biti iznimno hrabar i pomalo “lud” da u ovom korona kriznom  vremenu pokrene zahtijevan organizacijski projekt kao što je Ponta Lopud… na otoku, besparici… tko vam je dao vjetar u leđa? – bilo je prvo pitanje koje se, zbog vremena koje živimo, nametnulo samo po sebi. Postavili smo ga Tildi Bogdanović, organizatorici i jednoj od začetnica filmskog festivala koji se užurbano priprema na tom našem jelenskom otoku, budući je otvaranje predviđeno za 1. srpnja. Tilda je godinama vezana uz otok i gotovo se može nazvati Lopujkom, no čini se kako je korona utjecala da “širom otvori oči” i spozna svu njegovu posebnost koju je željela podastrijeti i filmskom svijetu na uvid.

E, pa o toj ludost, hrabrosti, vjeri u novi projekt koji se rađa da bi poživio… razgovaramo s Tildom.

-Ponta Lopud festival počeo se razvijati za vrijeme COVID-19 krize i serije lockdowna s kojima smo bili suočeni. Kako se moj život s korona krizom preselio na otok Lopud uvidjela sam prekrasne mogućnosti koje nudi ovaj otok prepun mediteranskog šarma, posebnog mira i tišine. Nisam se željela prepustiti letargiji nego sam intenzivno razmišljala koju dodatnu vrijednost mogu donijeti ovom izvanserijski lijepom otoku. Istovremeno, Miro Purivatra s obitelji je boravio u Slanom i često je dolazio na Lopud. Moram reći da smo od našeg prvog susreta na prvu ‘kliknuli’ i tijekom naših čestih susreta razgovarali smo o konceptu festivala koji bi bio primjeren za otok, a koji bi s druge strane pobudio interes javnosti. Mislim da smo našli pravu mjeru Ponta Lopud festivala, koji je svojevrsni boutique festival i koji u skladu s otokom može živjeti još dugo godina. Ponta Lopud okuplja zaljubljenike u film, suvremenu umjetnost i gastronomiju i nikad neće postati masovno okupljanje. Od prvog dana jako vjerujem u ovaj projekt jer je iznimno kvalitetan i jednostavno poseban.

Kriza je uvijek prilika, generira nove ideje, ambicije, energiju i bome ludost.  I točno je, trenutno se osjećam ‘ludo’, potpuno iscrpljeno, jer nas samo nekoliko dana dijeli od početka festivala. Istovremeno sam presretna jer, zaista, mislim da će ovo biti jedan od najboljih ljetnih događanja u ne samo u Dubrovniku i okolici, nego i u Hrvatskoj. Publika fantastično reagira.

I da nismo ponekad malo ludi i ne iskačemo iz sigurne zone, puno toga bi stagniralo, a život bi bio previše uljuljano dosadan.

Što je u organizacijskom pogledu bilo najzahtjevnije i kako su reagirali potencijalni partneri kojima ste se obratili? Budući se festival približava, tko su suradnici s otoka koji su prepoznali projekt kao mogućnost, potencijal za oživljavanje sredine, ali i stvaranje posebne atmosfere i energije koju sa sobom donose umjetnici?

Organizacija bilo kojeg eventa na otoku je izuzetno kompleksna, posebno kad je riječ o filmskom festivalu, koji zahtjeva primjerice dovod nekoliko stotina kilograma tehničke opreme. Isto tako, u ovom ‘post-covid’ vremenu turistički gospodarstvenici suočeni su s velikom krizom koja se dugo ne pamti, marketinški budžeti su nemilosrdno srezani. No, ništa nas nije moglo obeshrabriti. Savladavamo sve prepreke, jer vjerujemo da je ovo dugoročan projekt koji ima nevjerojatan potencijal.

Neizmjerno sam zahvalna svim partnerima, donatorima, prijateljima, stanovnicima Lopuda, sponzorima, volonterima, medijima, te svima koji su nas prepoznali i podržali da pokrenemo ovaj projekt.
Ovakva količina dobre energije koju je Ponta Lopud rasprostranila otokom može dugoročno donijeti  još posebnih događanja i fantastičnu promociju ove mini lokacije na svjetskoj razini. 

 

Redatelj Pawel Pawlikowski

Program je složen, kako će izgledati, kako doći do otoka, jesu li turistički djelatnici prepoznali ovo kao novu šansu za Lopud?

Festival smo podijelili na tri tematske cjeline: stručni masterclass s Pawelom Pawlikowskim, namijenjen glumcima i režiserima koji su se odazvali na naš službeni poziv, zatim, filmske projekcije pod vedrim nebom na spektakularnim lokacijama po izboru Pawlikowskog. Na programu su filmovi 02. srpnja –  “Hladni Rat“ (Cold War, 2018.) koji će biti prikazan unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana, Lopud 1483;  03. srpnja –  “Moje ljeto ljubavi“ (My Summer of Love, 2004.) na lopudskoj plaži La Baja ispred najpoznatijeg otočkog hotela RMH Lafodia Sea Resort. Posljednjeg dana, 04. srpnja, na programu je projekcija filma braće Dardenne “La Promesse” , također, na plaži La Baja. Gourmet ponuda lopudskih restorana: Mandrač, Obala, La Baja, Dubrovnik, Glavović, Peggy, Riva, Beach Bar Šunj, Rajski Kutak- Bindo, Nikica te CIMA beach bar & restaurant traje tijekom cijelog festivala, gdje svi mogu uživati u čarobnim okusima po popularnim cijenama menija. Ulaznice za brodske transfere i filmske projekcije su besplatne i mogu se preuzeti na našoj web stranici   www.pontalopud.hr. Isprintane i elektronske ulaznice  moraju se pokazati prilikom ulaska na brod i na filmsku projekciju jer je broj mjesta ograničena radi poštivanja važećih mjera protiv COVID-19. Brod polazi u 18.00 sati ispred velikog mula u Gružu, a povratak je u 23.30 s velikog mula na Lopudu. Važno je naglasiti da posjetitelji mogu rezervirati brod i doći na Lopud i uživati u delicijama lopudskih restorana i osjetiti festivalsku atmosferu. 

Što bi Vama kao organizatorici bio uspjeh ove prve godine?

Izuzetno me veseli  da smo u ovim zahtjevnim vremenima uspjeli organizacijski posložiti iznimno kvalitetan festival od čijeg početka nas dijeli tek nekoliko dana. Zadovoljstvo i sreća svih naših gostiju i partnera…..

Filmaši na Lopudu: Vido, izvini, što je to ponta?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA