30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleFOTO/VIDEO: Tijelovske procesije u Čilipima, Mlinima i na Lopudu

FOTO/VIDEO: Tijelovske procesije u Čilipima, Mlinima i na Lopudu


Devetog četvrtka po Uskrsu tradicionalno se u svim župama obilježava Tijelovo koje je u nas poznato pod imenom Korosante, a ponegdje i Brašančevo.

Čitatelji su nam poslali fotografije “cvjetnih” procesija povodom Tijelova/Korosanta s Lopuda iz Mlina i iz Čilipa.

U Čilipima oko Crkve svetog Nikole procesiju predvode barjaci bratstava, iza njih je išao svećenik, mjesni župnik don Josip Barišić, noseći Presveti oltarski sakrament, a najljepši dio procesije su dječica u konavoskim nošnjama koja su prema drevnom običaju put posipala laticama cvijeća.

Na Lopudu se od ranog jutra kiti cvijećem riva i put kojim će proći procesija od crkve Gospe od Šunja pa sve do centra mjesta. Procesiju prati zvuk zvona s tornja crkve sv. Marije i pjesma. Križ okićen vijencem je predvodio procesiju, odmah za njim su išla djeca, a slijedio ih je barjak Djevojačko društvo srca Isusova. Djevojčice odjevene u bijele haljine su posipale put laticama. U sredini je kao i obično, bio baldahin ispod kojeg je svećenik nosio svete moći.

Tijelovska procesija u Mlinima okupila je mnoštvo vjernika, koji su uz molitvu i pjesmu prošli obalom posutom cvijećem od crkve Sv. Ilara do plivališta Gusara,  zaustavljajući se u molitvi na četiri postaje kroz mjesto, te na prostoru ispred mula gdje su povijani barjaci Bratstava i crkava Župe Mlini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA