17 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Tijekom ožujka 406 Dubrovčana prijavilo se na Zavod za zapošljavanje

Tijekom ožujka 406 Dubrovčana prijavilo se na Zavod za zapošljavanje

Koronavirus više je od zdravstvene ugroze. Pandemija je ozbiljno zaprijetila hrvatskom gospodarstvu. Ta je činjenica postala je jasna nakon odluke Nacionlanog stožer civilne zaštite o zatvaranju svih ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti na 30 dana. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je konačne statističke podatke za ožujak iz kojih se iščitava da je u Hrvatskoj trenutno bez posla 143 461 osoba. Prema dostupnim podacima na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom ožujka u evidenciju Zavoda za zapošljavanje prijavilo se 659 osoba, od čega 406 na području grada Dubrovnika.

Potkraj ožujka prvi Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirano 143 461 nezaposlenih osoba, što je za 5 848 osoba više nego prethodnog mjeseca te za 2 340 osoba manje nego u ožujku 2019, stoji u mjesečnom biltenu za ožujka obavljeno na službenim stranicama Zavoda. Iz podataka proizlazi da je nezaposlenost u ožujku porasla za 4 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, a smanjena za 1.6 posto u usporedbi s istim mjesecom 2019.
Od ukupnog broj nezaposlenih na razini Hrvatske u ožujku bilo je 64 078 muškaraca što je 44,7 posto i 79 383 žene, odnosno 55,3 posto.

Iz Zavoda za zapošljavanje navoda da je najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u ožujku zabilježen u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 14 448 nezaposlenih osoba, potom u Osječko-baranjskoj županiji 17 202 osobe i Gradu Zagrebu – 16 648 osoba. Najmanji broj nezaposlenih zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji – 2 048 osoba. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine evidentirana nezaposlenost smanjena je u dvanaest, a povećana u devet županija. Najveći pad broja nezaposlenih evidentiran je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a najveći porast broja zaposlenih zabilježen je u Istarskoj županiji.

U podacima Zavoda za zapošljavanje dalje se navodi kako je u ukupnom broju nezaposlenih u ožujku 17.496 osoba bilo bez radnog iskustva, što je 14 posto manje nego u isto vrijeme 2019. Istodobno 125.965 osoba imalo je prethodno radno iskustvo, što je 0.4 posto više nego u ožujku prethodne godine. Promatrano po djelatnostima, među osobama s prethodnim radnim iskustvom, najveći je broj radio u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane – 25 472, u prerađivačkoj industriji 18 653, trgovini na veliko i malo 18 185 te javnoj upravi i obrani 10 609.

Tijekom ožujka 2020. u evidenciju nezaposlenih prijavilo se 20 409 osoba što he za 51.3 posto više nego istoga mjeseca prošle godine. U ukupnom broju novoprijavljenih 19 226 osoba imalo je prethodno radno iskustvo, a najviše u djelatnostima: pružanje smještaja, pripreme i usluživanje hrane, trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija, obrazovanje te administrativna i pomoćne uslužne djelatnosti.

U ožujku 2020. ukupno je iz evidencije nezaposlenih izašlo 14.925 osoba, što je 38 posto manje nego u ožujku prošle godine. Od toga su zaposleno 11 222 osobe i to: 10 714 osoba na temelju radnog odnosa i 508 na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Temeljem radnog odnosa većina se osoba zaposlila na određeno vrijeme. Istodobno su 3073 osobe izbrisane iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga npr. Izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije.

Iz Zavoda navode kako je u ožujku 2020., 37 730 nezaposlenih osoba, odnosno 26.3 posto od ukupnog broj nezaposlenih koristilo novčanu naknadu te se broj korisnika povećao za 16.5 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine.

U Područnom uredu Dubrovnik krajem ožujka zabilježeno je 6 276 nezaposlenih osoba, od čega 2 770 muškaraca i 3 506 žena, a istom periodu zabilježeno je 659 novoprijavljenih osoba, od čega 3030 muškarca i 356 žena. Zaposlilo se 766 osoba iz evidencije, a poslodavci su prijavili 490 otvorenih radnih mjesta.

Iz mjesečne statistike objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osim po područnom uredu moguće je vidjeti i statistiku po ispostavama Zavoda za zapošljavanje. Po tim podacima u Dubrovniku je kraj ožujka zabilježeno 406 novoprijavljenih osoba, od čega 188 muškaraca i 218 žena, dok evidentirano je 2 767 nezaposlenih. U isto periodu 550 osoba iz evidencije se zaposlilo na temelju ugovora o radu, a poslodavci su prijavili 330 slobodnih radnih mjesta.

Na području ispostave Korčula evidentirano je 77 novoprijavljenih osoba, od čega 28 muškaraca i 49 žena, dok je ukupno nezaposleno 911 osoba. U isto periodu 64 osobe iz evidencije se zaposlilo na temelju ugovora o radu, a poslodavci su prijavili 38 slobodnih radnih mjesta.

Prema navedenim podacima na području ispostave Lastovo zabilježeno je sedam novoprijavljenih osoba, od čega dva muškarca i pet žena dok je ukupno nezaposleno 55 osoba. Tijekom ožujka na Lastovu niti jedna osoba iz evidencije se nije zaposlila, a poslodavci su prijavili jedno slobodno radno mjesto.

Na području ispostave Metković zabilježena je 131 novoprijavljena osoba, od čega 65 muškaraca i 66 žena, dok je ukupno nezaposleno 2 014 osoba. U istom periodu 115 osoba iz evidencije zaposlilo se na temelju ugovora o radu, a poslodavci su prijavili 112 slobodnih radnih mjesta.

Na području ispostave Ploče, zabilježeno je 38 novoprijavljenih osoba, od čega 20 muškaraca i 18 žena, dok je ukupno nezaposleno 529 osoba. U istom periodu 37 osoba iz evidencije Zavoda zaposlilo se na temelju ugovora o radu, dok su poslodavci prijavili 9 slobodnih radnih mjesta.

Cijelovitu statistiku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje može pronaći ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Gradonačelnik i zakupci dogovorili model najma – iznos će ovisiti o broju noćenja

Gradonačelnik Mato Franković sastao se s dijelom zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu naplate zakupa prostora...

Skupila se ekipa iz cijelog svijeta i zapjevala “Sinoć kad sklopih oči”

Veliki Mario Nardelli davno je napisao jednu od najemotivnijih pjesama posvećenih Gradu, prijateljstvu i ljubavi, a ekipa iz Grada rasuta po...

USKOK podignuo optužnicu zbog mita protiv djelatnika Ministarstava graditeljstva, autora Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju

USKOK je danas podignuo optužnicu protiv načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Josipa Bienenfelda (58), bivšeg zaposlenik tog ministarstva Željka...

Intervencija vatrogasaca u Zlatnom potoku – spašavanje s litice

Po dojavi građana Dubrovački vatrogasci izveli su pravu akciju spašavanja s litice poviše Zlatnog potoka. Vizualno atraktivna akcija privukla je pažnju stanara...

Dubrovnktv.net

Dubrovački turizam? – bez kruzera može, bez aviona nikako

Dubrovčani nemaju velika očekivanja od ovogodišnje turističke sezone. Otvaranjem granica i ublažavanjem mjera u nekim europskim zemljama nakon stagnacije brojke su počele...

ETO NAS: U Muzeju Domovinskog rata

Jučer smo proslavili Dan državnosti, a danas smo bili u Muzeju Domovinskog rata da provjerimo kako su oni obilježili jučerašnji dan. Ravnateljica...

Sretno maturanti! Pamet u glavu

Školu su završili online, ali norijadu ipak onako kako treba … Od ranog jutra maturanti se vesele oko škola, bilo je...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić