30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTalijanska mornarica otjerala ruske brodove iz Jadrana

Talijanska mornarica otjerala ruske brodove iz Jadrana

Posljednjih nekoliko tjedana više je brodova talijanske mornarice bilo angažirano u akciji praćenja ruske mediteranske eskadre koja je uplovila u Jadran i pokušala se približiti američkom nosaču aviona USS Harry S. Truman. Talijani su uspjeli ruske brodove otjerati iz Jadrana, a detalje dramatične akcije, u kojoj je bila angažirana i talijanska avijacija, za La Repubblicu ispričao je admiral Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera, prenosi Novi list.

U kratkim crtama – tri ruska ratna broda ušla su u Jadransko more, gdje se nalazi američki nosač zrakoplova USS Truman (CVN-75) i njegova borbeno-udarna grupa.

Ruski razarač Admiral Tributs (783) djelovao je u srednjom Jadranu, obavještajni brod Vasily Nikitich Tatischev (SSV231) pokušao se približiti američkom nosaču, a krstarica Varyag (011), sestra Moskve, koju su potopili Ukrajinci, djelovala je u južnom Jadranu. Istovremeno moderna ruska fregata Admiral Grigorovich (745), opremljena raketama Kalibr, koje Rusi koriste za bombardiranje ukrajinskih gradova, operirala je u Jonskom moru.

Kako su na to reagirali Talijani? Kako piše Itamilradar, talijanska je mornarica rasporedila više različitih ratnih brodova u Jadranu koji su pomno pratili ruske brodove.

Angažirali su moderne FREMM fregata Marceglia (F597), koja je djelovala u južnom Jadranu, te Bergamini (F590) u srednjem Jadranu. U akciju su poslali i protupodmorničku fregatu Libeccio (F572), kao i podmornicu Longobardo (S524)

Što se točno dogodilo u Jadranskom moru?

“Bila je to patrolna operacija, kojoj se odmah suprotstavila akcija naše mornarice. Nije to bio sukob između NATO-a i Rusa ili između Amerikanaca i Rusa.

U tim vodama bio je nosač zrakoplova USS Truman, koji, međutim, djeluje pod američkim zapovjedništvom. Protumjere su poduzele talijanske snage.

Dakle, kada je zapovjedništvo naše mornarice postalo svjesno ruskih pokreta, admiral Aurelio De Carolis mobilizirao je najbliže jedinice, naređujući ono što se zove ‘operacija potrage’.

Poslao je dvije FREMM fregate, najmodernije u našoj floti. Bergamini je pratio ruski razarač Admiral Tributs, a Maraglia krstaricu Varjag.

Zračne snage su nadlijetale tuske brodove bez prestanka. Tada je stigla i fregata Libeccio. Ukratko, nismo odustali ni trenutka”, ispričao je talijanski admiral.

Admiral objašnjava da je to bila “prilično rutinska aktivnost, usmjerena na položaj NATO snaga u odnosu na ukrajinsku krizu”.

“Rusi su patrolirali, pokušali su prići američkoj floti kako bi testirali njihovu reakciju. Špijunski brod Vasily Tatischev bio je zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze”, dodaje.

Trenutno su ruske jedinice napustile Jadran i plove Jonskim morem.

“Pomaknuli su se južnije, u Jonsko more, gdje je stigao Admiral Grigorovich, jedna od najmodernijih fregata u njihovoj floti. Opremljen je raketama dugog dometa Kalibr, koji se koristi u ratu u Ukrajini. Riječ je o novoj vrsti oružja na koju također moramo obratiti pozornost u Sredozemlju”, objašnjava Dragone.

No, ovo nije bio prvi ruski pokušaj ovog tipa na Mediteranu. Admiral Dragone objasnio je da su prošlog travnja dvije ruske podmornice klase Kilo pokušale prići NATO floti u Jonskom moru, ali su ih talijanski sonari uhvatili već prvog dana.

Talijanska podmornica Longobardo S524 tada je prišla vrlo blizu ruskim brodovima, a da ju nisu čuli. I tijekom susreta u Jadranu ova talijanska podmornica, čiji je osnovni dizajn star 30 godina uspjela neopaženo prići ruskoj eskadri.

“Scenarij koji doživljavamo je upravo onaj predviđen u strateškom konceptu koji je u lipnju definirao ministar Guerini.

Kada, nadam se uskoro, bude postignut mir u Ukrajini, odjeci ovog ratnog sukoba bit će veliki i na Sredozemlju, i mi ćemo ovom situacijom morati upravljati još dugo.

Mediteranom prolaze ruske linije opskrbe, jer Sjeverna Afrika je područje koje Rusi žele destabilizirati i moramo poduzeti korake da to spriječimo”, navodi Admiral Cavo Dragone.

“Ruska prisutnost će se nastaviti, pa i povećati. Ruski predsjednik Vladimir Putin 31. srpnja potpisao je dokument u kojem Mediteran označava kao strateško područje.

Ovdje će se nastaviti odvijati njihovo rivalstvo s NATO-om i Rusi će zadržati stabilnu pomorsku silu. Posebno će biti agresivni na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu, kazao je Dragone.

IZVOR: La Repubblica i Novi list

FOTO: Arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA