25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTaksene marke odlaze u povijest, zamjenjuju ih kartice i internet bankarstvo

Taksene marke odlaze u povijest, zamjenjuju ih kartice i internet bankarstvo

Građani više neće morati kupovati biljege već će pristojbe moći platiti kreditnom karticom na šalterima u županijskim ili matičnim uredima ili uplatom putem računala.

Unutar platforme e-Građani koja trenutno broji preko milijun korisnika implementiran je sustav e-Pristojbe putem kojeg je omogućeno kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada, a koji vodi efikasnijoj i bržoj javnoj upravi. U sklopu istog također se implementiraju i usluge e-Nautika, Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture (JIT) i (HR-KI), što će povećati broj dostupnih e-usluga na sustavu e-Građani, kojih trenutno ima 73.

Vrijednost projekta je 50.523.857,45 HRK.

„Sustav e-Pristojbe korisnicima će omogućiti jednostavno elektronsko plaćanje i drugih pristojbi poput sudskih, javnobilježničkih, turističkih te ostalih koje su se do sada uplaćivale odlaskom u banku ili poštu te prilaganjem uplatnih potvrda.  Sustav će dodatno biti unaprjeđen dodavanjem usluga e-Nautika, te Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture (JIT) i (HR-KI) u sustav e-Građani, koji će uskoro biti implementirani. Te će usluge dodatno uštedjeti vrijeme i pojednostaviti proceduru koja je do sada bila nezaobilazna u ovim područjima života“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić na predstavljanju projekta u Novinarskomdomuu Zagrebu.

Cilj je građanima Republike Hrvatske olakšati svakodnevne procese, kao i  gostima odmor učiniti što ugodnijim, čemu će doprinijeti usluga e-Nautika koja će nautičarima, koji su u mogućnosti prijaviti se na uslugu, omogućiti da više ne moraju odlaziti na bankomate i mijenjati valute kako bi platili pristojbu za plovidbu hrvatskim morem.

Usluga Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture, prvenstveno su namijenjene sektoru građevine,  te će  osigurati sveobuhvatni online uvid u građevinsku infrastrukturu.

Osim navedenih usluga, u planu je i uvođenje sustava e-Pristojbe u postojeće te buduće usluge EOJN, e-Obrt, e-Dozvola, usluga START- davanja za otvaranje j.d.o.o. i d.o.o., Hrvatski digitalni turizam te usluga naljepnice za vatrogasne aparate. Ujedno, planira se i širiti mreža POS uređaja na način da uključuje i fizičke usluge MUP-a, koje se nude u Policijskim upravama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA