31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSVJETSKA OPERNA SENZACIJA U DVORU Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak...

SVJETSKA OPERNA SENZACIJA U DVORU Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee nastupit će s odabranim opernim repertoarom sastavljenim od djela skladateljskih velikana Verdija, Rossinija, Donizettija i Liszta uz klavirsku pratnju Vesne Podrug Kossjanenko u petak, 6. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Festivalski glazbeni program u petak u Sponzi, u izvedbi jednog od vodećih imena suvremene opere, američkog tenora Lawrencea Brownleeja, donosi pažljivo odabrani repertoar koji uključuje solo pjesme Ad una stella, Lo spazzacamino, Il tramonto i Brindisi Giuseppea Verdija, Tri Petrarcina soneta Franza Liszta te živahnu tarantela La danza Gioachina Rossinija iz njegove zbirke glazbenih soareja, u prvom dijelu koncerta. Drugi dio počet će arijama iz opera Gaetana Donizettija: Spirto gentil iz opere La favorite, Una furtiva lagrima iz Ljubavnog napitka te Ah, mes amis iz opere Kći pukovnije. Brownlee će na kraju interpretirati i popularne napolitanske pjesme među kojima je svima omiljena i dobro znana O sole mio.

Lawrence Brownlee bel canto je zvijezda, višestruko nagrađivani pjevač s uglednih svjetskih pozornica poput Teatro alla Scala ili Kraljevske operne kuće Covent Garden koje je dijelio s ponajvećim imenima međunarodne glazbene scene i uglednim orkestrima, ali i glas aktivizma koji promovira različitost i jednakost svih ljudi. Tijekom recentne pandemije, Brownlee se okrenuo digitalnim platformama i razgovorima o rasnim nepravdama. Započeo je tjednu seriju The Sitdown with LB na Facebooku, u kojoj se govorilo o iskustvima afroameričkih opernih pjevača, te video-seriju Coffee and a Song, u kojoj su njegovi prijatelji-pjevači izvodili solopjesme u svojim domovima. Osim što osvaja publiku i kritiku diljem svijeta te je, kako kaže New York Times, uveo „novo zlatno doba muških glasova visokog registra“, Brownlee svoju već bujnu biografiju puni brojnim hvaljenim diskografskim ostvarenjima i angažmanima u renomiranim svjetskim opernim kućama. Ne čudi stoga da je ovaj briljantni tenor gospelskih korijena jedan od najtraženijih opernih pjevača današnjice. Klavirska će mu pratnja u Dvoru biti ugledna hrvatska pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko koja je već ostvarila mnoge suradnje s renomiranim umjetnicima poput Davida Grigorjana, Wladimira Kossjanenka, Soo Kyung Honga, Gorana Listeša, Isabell Bringmann, Martina Serafina, Michelangela Cavalcantija u poznatim koncertnim dvoranama diljem Europe i svijeta, a posebno se ističu koncerti s belgijskim violistom Michaelom Kugelom te američkom sopranisticom Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama 2002., dok je s poznatom kineskom sopranisticom Hui He oduševila na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama 2010. godine.

Ulaznice za ovaj jedinstveni koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA