26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSvim vatrogascima čestitamo Dan njihovog zaštitnika

Svim vatrogascima čestitamo Dan njihovog zaštitnika

Danas je Dan je Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Svim našim vatrogascima čestitamo njihov dan!

Vatrogastvo je jedna od javnih službi, koja, složit ćete se, u Lijepoj Našoj najbolje funkcionira. Osim gašenja požara, na što se uvijek prvo pomisli kod spomena vatrogasaca, oni interverniraju u svim drugim nesrećama i teškoćama od prometnih nesreća, potresa, traganja i spašavanja, do spašavanja kućnih ljubimaca. Na vatrogasce se uvijek možemo osloniti.

Koliko je ovaj posao opasan potvrđuje i tužna činjenica o pogiblji dubrovačkog vatrogasca Gorana Komlenca, lani tijekom gašenja požara poviše Orašca.

Prije četiri godine, kad smo s nevjericom slušali vijesti o požaru u HE Dubrovnik u Platu, prvi su na terenu bili upravo oni, naši vatrogasci.

Zato je ulaganje u opremu, edukaciju i spremnost vatrogasnih postrojbi ključni element sigurnosti sviju nas. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji djeluje šest javnih vatrogasnih postrojbi, tri postrojbe u gospodarstvu te 45 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Svima im čestitamo uz jedno veliko HVALA.

Iz povijesti

Stari su Dubrovčani itekako bili svjesni opasnosti od požare te su Statutom propisali obveze građana, obrtnika i drugih stanovnika u slučaju izbijanja požara, ali i brojne zabrane, koje bi požare trebale spriječiti.

Pisane odluke koje datiraju iz 1272. pa nadalje, u tadašnjem Statutu Dubrovačke Republike, mogu se smatrati jednima od najstarijih pisanih vatrogasnih zakona u Europi.

U VI. knjizi Dubrovačkog statuta, kodificiranog 1272.godine, nalaze se tri poglavlja, odnosno tri zakona koji su doneseni sa svrhom da se spriječi izbijanje požara u gradu. U zakonskom zborniku u koji su uneseni zakoni poslije Statuta, naime, u „Knjizi svih reformacija“ registrirana su još dva zakona s istom svrhom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA