30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleSvijetom se proširio glas o najstarijoj karanteni u Dubrovniku

Svijetom se proširio glas o najstarijoj karanteni u Dubrovniku

Brojni svjetski mediji od početka epidemije koronavirusa pišu o Dubrovniku kao kolijevki prve karantene na svijetu. Isticanje dubrovačke tradicije u borbi s raznim epidemijama i to još od 14. stoljeća u svjetskim medijima ostvarilo je izuzetno pozitivan odjek. Dubrovnik se, uz sve svoje ostale privlačne faktore, nameće i kao epidemiološki sigurna turistička destinacija, spremna za povratak turizma. Povod poučnim povijesnim pričama o dubrovačkoj karanteni u svjetskim medijima, jest aktualna situacija s virusom COVID-19 te njegovom utjecaju na turizam.

O dubrovačkoj karanteni, kao prvoj karanteni na svijetu, prema istraživanju tvrtke Mediatoolkit, od

1.ožujka zabilježeno je 874 objava u stranim medijima, koje su pregledane 12 019 827 puta. Neki od najpoznatijih svjetskih medija prenijeli su priču o prvoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku: Washington Post, BBC, Ny Times, BBC News Mundo, Corriere della Sera, France 24, Bild, Rtl, La Vanguardia, 24 Horas, ABC News…  Na web portalima najveći doseg postigla je objava o dubrovačkoj karanteni od BBC-a ( 1 214 420 pregleda) i NY Times-a (656 867 pregleda).

Dok su svijetom u 14. stoljeću harale epidemije, među njima i kuga, u Dubrovniku su donesene revolucionarne mjere kako bi se spriječile unos i širenje zaraznih bolesti u Republici. Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. uveo karantenu, prvi sustav protukužnih mjera. Tako su Dubrovčani, već tada čuveni pomorci i trgovci, propisali mjere za zaštitu zdravlja i osigurali uvjete za poslovanje i u vrijeme velike opasnosti od kuge. Nakon prve odluke o protukužnim mjerama  iz 1377. godine, Senat je za karantenski prostor birao otočiće Bobaru i Supetar, samostan sv. Marije na otoku Mljetu, zatim je sredinom 15. stoljeća počela gradnja lazareta na Dančama, a 1530-ih godina na otočiću Lokrumu. Godine 1627., počela je gradnja Lazareta na Pločama, koji su jedini potpuno sačuvani karantenski kompleks u europskom dijelu Mediterana, a pod zaštitom UNESCO – a su od 1994. godine.

Turistička zajednica grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik u marketinške svrhe koriste povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku u stalnoj komunikaciji prema stranim medijima, kao i u svim promotivnim aktivnostima. Također u pripremi Grada Dubrovnika u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika je animirani film koji će biti predstavljen za nekoliko dana, pod nazivom „Dubrovnik – safe vacation“, a u kojem glavnu ulogu ima vitez Orlando, koji gledatelje odvodi u povijest, u daleku 1377. kada je u Dubrovniku začeta ideja karantene u Lazaretima kao načina borbe protiv raznih epidemija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA