8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 15 travnja, 2021
Naslovnica Dupromo Sveti Nikola u Nutrikon savjetovalištu

Sveti Nikola u Nutrikon savjetovalištu

Sv. Nikolu zabrinuli su novi podaci o dječjoj pretilosti i odlučio se angažirati u promicanju zdravih prehrambenih navika. Vrijeme pandemije upozorava nas na važnost očuvanja zdravlja. Kako čuvati svoj imunitet i zdravlje potrebno je učiti još od malih nogu. Usvajanje  zdravih prehrambenih i životnih navika od najranije dobi otvara nam put prema zdravoj budućnosti.

PREKOMJERNA TJELESNA MASA

Više od polovice djece, njih 56,1 % prema Cro CO SI istraživanju, dva ili više od tri sata dnevno, radnim danom provede gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje. Više od trećine djece jede grickalice ili “fast food” jedno do tri puta tjedno, a svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga roditelji odvoze vlastitim automobilom.

Ovi podaci djelomično objašnjavaju zašto su današnja djeca sve deblja. U Hrvatskoj je jedno od tri djeteta u dobi od osam godina prekomjerne tjelesne mase. Navedeni mogući razlozi za to, srećom su popravljivi. Ono što moramo osvijestiti jest da promjena kreće od nas samih. Roditelji i okolina su model prema kojem se djeca ponašaju i vjerojatno se većina nas ne može pohvaliti boljom statistikom po pitanju pješačenja do radnog mjesta, gledanja TV i korištenja elektroničkih uređaja, kao i količine grickalica i nutritivno siromašne hrane koju jedemo. Trećina odraslih pretilih osoba bila je pretila i u dječjoj dobi, stoga je prevencija ključ liječenja debljine.

ZDRAVE NAVIKE

Zdrave navike koje će pridonijeti očuvanju zdrave tjelesne mase su:

1. DORUČAK – djeca koja ne doručkuju obično su sporija, umornija, slabije koncentracije, kraćeg trajanja koncentracije i imaju lošije rezultate u školi i sportu. Za doručak je preporuka uvrstiti voće, cjelovite žitarice i mliječne proizvode.

2. TJELESNA AKTIVNOST – 180 minuta dnevno tjelesne aktivnosti različitog intenziteta za djecu do šest godina kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti / 60 minuta dnevno umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za djecu i mlade u dobi od 6 do 18 godina.

3. RAZNOLIKA PREHRANA – potrudite se da pjat bude što šareniji, dozvolite djetetu da bira namirnice i osmišljava svoj šareni pjat. Unos povrća kod djece dokazano je veći za vrijeme zajedničkog obroka.

4. VODA – više od pola našeg organizma čini voda, unos tekućine se preporučuje zadovoljiti unosom vode, čajeva, juha i voća te je preporuka izbjegavati voćne nektare, gazirana i negazirana pića bogata šećerom.

5. SPAVANJE – naš organizam voli rutinu koju je dobro usvojiti još od malih nogu, djeci je san potreban za rast, razvoj i obranu od bolesti.

GRICKALICE I SLATKIŠI

Bliži se Sv. Nikola, vrijeme kada djeci darujemo upravo grickalice i slatkiše.

Spomenuli smo grickalice i slatkiše kao jedan od mogućih razloga povećanja prevalencije prekomjerne tjelesne mase u djece jer su to energetski vrlo bogate namirnice.

Na primjer:

vrećica smokija – 420 kcal

štapići – 200 kcal

mliječna čokolada 80 g – 570 kcal

čokolada s punjenjem 100 g – 530 kcal

Takve namirnice često su nutritivno siromašne, što znači da osim energije u obliku kalorija, ne sadrže ništa korisno za naš organizam. Za usporedbu: jedna banana, šaka orašastih plodova i šalica jogurta zajedno imaju 310 kcal.

Preporuka  NUTRIKONA je da čizmice ove godine napunite šarenim i različitim priborom za izradu keksa i/ili muffina, sastojcima za slastice od zobenog, bademovog, integralnog pšeničnog ili nekog drugog, nutritivno bogatog brašna i orašastih plodova čime ćete osigurati da vaši keksi budu bogati vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Provedite nedjeljno popodne sa svojim mališanima, izrađujući domaće kekse, zabavite se i pripremite zdraviju verziju grickalica.

Posjetite Instagram i Facebook stranice Ljekarne Čebulc, zaigrajte nagradnu igru i osvojite analizu sastava tijela.

Mirna Đurđević, mag.nutr.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, projekt Živjeti zdravo: www.zivjetizdravo.eu

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić