30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSveta tri kralja malom su Isusu donijeli smirnu, zlato i tamjan

Sveta tri kralja malom su Isusu donijeli smirnu, zlato i tamjan

Danas se obilježava Bogojavljenje, kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj. Nazivamo ga još i Sveta tri kralja, prema kraljevima ili mudracima koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu. Imena su im Baltazar, Melkior i Gašpar. Darivali su Isusa tamjanom, zlatom i plemenitom mašću. Darivali su ga kao Boga, kralja i čovjeka.

Kralji su Isusu darovali zlato – priznajući mu kraljevsko dostojanstvo, tamjan – u slavu božanske mu naravi, i smirnu (plemenita mast) – jer su vjerovali da je to čovjek koji će umrijeti za ljudske grijehe.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva Gašpara, Melkiora i Baltazara njihove su relikvije odnesene u Carigrad, a nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica prenesene su u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj Crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

Nakon Drugog vatikanskog sabora božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Među hrvatskim katolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na današnji dan, pa se ovom blagoslovljenom vodom blagoslivlja kuća i obitelji.

Zbog toga se blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja još naziva u južnim krajevima i vodokršte.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA