13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaVijesti“Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića“

“Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića“

Prema katoličkom kalendaru danas se obilježava blagdan sv. Katarine. Od danas do Božića točno je 30 dana, a sv. Kate u pučkom vjerovanju znak je dolaska zime i početak pripreme za Božić. Svim Katarinama, Katama, Katicama čestitamo imendan!

Katarina Aleksandrijska je bila žena visokog položaja u društvu, a k tomu lijepa i pametna. Nakon što je u Aleksandriji mučenički posvjedočila svoju vjeru, pučka pobožnost razvila je o njoj razne legende i čudnovate zgode.

Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu.

Ali, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo. Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravo je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći. No, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada. Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i naređuje da joj se odrubi glava.

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

Od svete Kate, 25. studenog, više se nisu smjela održavati vjenčanja i veselja, a pučki kalendar smatrao je taj dan krajem jeseni i početkom zime, pa su uz taj dan zabilježene i neke pučke poslovice kao:

“Sveta Kate, prigni  ognju gnjate!”
“Sveta Kata snijeg (zima) na vrata!”

Dakle u nekim krajevima danom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana pa je tada započinjao Advent ili Došašće, razdoblje očekivanja Spasiteljevog rođenja, dolaska, a nekada je bilo i vrijeme četvero tjednog posta i priprave, a tomu i govori poslovica:

“Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić