25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSVEČANOST U SJENI: Nije koronavirus prvi izazov s kojim se susrećemo

SVEČANOST U SJENI: Nije koronavirus prvi izazov s kojim se susrećemo

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije obilježava 25 godina postojanja, a prije same svečanosti, koja je ipak ostala u sjeni s obzirom na virus koji usporava turizam, održana je 4. redovna sjednica Skupštine županijske Turističke zajednice.

Skupština Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije danas je održana u Hotelu Palace, no jedva su uspjeli skupiti kvorum kako bi se uopće održala. Jesu li se skupštinari prepali oko novonastale situacije s koronavirusom pa stoga radi mjera predostrožnosti nisu htjeli doći među skupinu ljudi, nije poznato. No direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije uspio je telefonski nagovoriti još jednog skupštinara da svojim prisustvom zaokruži potrebni kvorum, kada se on pojavio nastavljeno je s 4. redovnom sjednicom. Nakon redovne sjednice, uslijedio je i prigodni program u kojemu Turistička zajednica Dubrovačko – neretvanske županije obilježava 25 godina postojanja.

– Možemo se prisjetiti dobre uspješne godine 2019., to su dobri rezultati s brojnih tržišta na kojima smo zabilježili izniman uspjeh. Naše najvažnije tržište je Velika Britanija, a iza njih je SAD te drugi. Vjerujem da su financije kod poduzetnika za prošlu godinu dobre, no svakako sa zabrinutošću pratimo što će biti u ovoj godini. Ima li smo različite aktivnosti prošle godine, kao što su studijska putovanja novinara i turističkih agenata, mislimo da je to izuzetno vrijedno u vremenu novih medija, mogu dodati i da smo sudionici projekta Putevima prošlosti, koji se financira iz europskih sredstava. U financijskom dijelu izvješća evidentno je da smo imali prihode od devet milijuna i 512 tisuća kuna, od čega najviše iz turističke pristojbe, a naši rashodi su sedam milijuna i 737 tisuća kuna, što je 4% manje od planiranih pri čemu je najveći iznos komunikacija vrijednosti kao što je npr. udruženo oglašavanje – kazao je direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić na Skupštini.

Bakić je još dodao kako su raspravljali i o planu rada za 2020. godinu.

– Krenule su i sve planirane realizacije koje su bile u sklopu programa, no kod udruženog oglašavanja jednu kampanju koja je bila planirana za on line oglašavanje u Kini smo otkazali u korist nekih drugih tržišta. Ako se cijela situacija ovako nastavi, išli bi onda u aktivniju promidžbu za glavnu turističku sezonu. Pratimo situaciju i ne možemo nažalost utjecati na rasplet ove situacije, nadamo se samo da ćemo u jednom trenutku moći aktivirati svoje promidžbene aktivnosti – kazao je Bakić.

Predsjednik skupštine Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić kazao je kako se Skupština održava u vrijeme velike krize za turizam, u vrijeme koronavirusa. No unatoč svemu zahvalio se svima koji su doprinijeli prošlogodišnjim uspješnim rezultatima u turizmu.

– Stvarali smo turističku zajednicu i turizam nakon Domovinskog rata, nakon agresije u kojemu je naš dobar dio turističkih kapaciteta bio porušen, a turizam dakako posve izostao zbog ratne situacije. Treba se zahvaliti tim ljudima i odati im priznanje jer su nas kroz ovih 25 godina doveli na mjesto čelne destinacije u Hrvatskoj. Možda po brojkama nismo najsnažniji, ali smo zasigurno po kvaliteti na vrhu. Sve ono što smo kroz turizam u ovih 25 godina radili rezultiralo je ovim standardom danas. Za podatak da smo danas među tri najrazvijenije županije je najzahvalnija Turistička zajednica i naš turizam – rekao je Dobroslavić, a pohvalio je one koji su doprinijeli ovakvim rezultatima, a to su: Vlada RH, Ministarstvo turizma, hotelijeri, ugostitelji, agencije, iznajmljivači, vlasnici kampova, marine, OPG-ovi, Zračna luka, Lučke uprave, djelatnici u kulturi, zdravstvo, administracija, policija, carina, mediji…

Na svečanoj obljetnici 25 godina djelovanja Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije prisutnima se obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

-U ovih 25 godina bilo je izazova, možda nekad zaboravimo na sve te izazove, ali činjenica da se turizam stvarao kroz stoljeća. Čak i u doba Dubrovačke republike je postojao na ovaj ili onaj način jedan vid turizma. Međutim odmah nakon rata krenulo je korak po korak zahvaljujući brojnim stručnjacima, vraćao se turizam onako kako to treba biti. No kada je došlo bombardiranje od strane NATO-a prema Srbiji opet je sve stalo, na određeno vrijeme i taj izazov smo prevladali, ali to nije jedini izazov, a sada smo pred jednim novim izazovom za svjetsko gospodarstvo. Ne znamo samo koliko će ovaj put sve skupa trajati. Nadamo se samo da neće trajati duže od lipnja, jer turizam je najranjivija grana od kojega živi ovaj Grad pa onda i cijela Dubrovačko – neretvanska županija, i nijedan grad neće imati velike posljedice u Hrvatskoj kao Dubrovnik, na jednaki način kao što nijedan grad i županija nema financijske uspjehe od turizma i dostignuća kao što ih imamo mi i zbog toga moramo biti jako oprezni  – kazao je gradonačelnik.

U ime Ministarstva turizma govorio je državni tajnik Frano Matušić.

– Iza nas je 25 godina iznimno uspješnih za Turističku zajednicu Dubrovačko – neretvanske županije, a krenulo se s niskim startom nakon rata. Turizam potiče sve ostale gospodarske grane i najznačajniji je za RH, 20 posto BDP-a je vezano za turizam. Stoga prije svega čestitam svim djelatnicima koji su zaslužni za ovaj uspjeh i uzlet hrvatskog gospodarstva. Dubrovačko – neretvanska županija je po indeksu razvijenosti među tri najrazvijenije županije u Hrvatskoj, ali je među te tri jedina koja je prošla Domovinski rat i imala je porušeno gospodarstvo i digla se iz pepela – kazao je Matušić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA