26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSvečano otvorena Kneževa kapelica u Dvoru

Svečano otvorena Kneževa kapelica u Dvoru

Nakon dugih desetljeća sinoć je za javnost ponovno otvorena Kneževa barokna kapelica u Dvoru posvećena rođenju Blažene Djevice Marije.

Kneževa kapelica podignuta je odlukom Maloga vijeća krajem 1459., a posvećena je Rođenju Blažene Djevice Marije (Mala Gospa). Kako se knezu u to vrijeme zabranjivalo izlaziti iz Dvora privatnim povodima, bogoslužje se za njega i njegovu obitelj odvijalo u kapelici.

Tako se u 15. stoljeću u njoj služila misa 99 puta na godinu, odnosno na sve značajnije blagdane. Kapelice su se redovito nalazile unutar palača knezova i drugih upravitelja u mletačkoj Dalmaciji.

U potresu koji je zadesio Dubrovnik 1667., stradala je i kapelica u kojoj je knez Šimun Getaldić (Ghetaldi) poginuo tijekom jutarnje mise. Nakon potresa, kapelica je podignuta 1690. – 1691. u baroknom stilu prema projektu poznatog sicilijanskog arhitekta, dominikanca Tommasa Marije Napolija (Palermo, 1659. – 1725.). Ovalnog je tlocrtnog oblika iznimnog za Dubrovnik. Klasicistički zidni oslici koji su prikazivali scene iz Marijinog života vidljivi su u fragmentima.

Restauraciju je radio Hrvatski restauratorski zavod, a iz Muzeja posebno su zahvalili Fani Župan, Veroniki Šulić i Pauli Borković koje su radile restauraciju zidnog oslika kapelice.

kapelicu su svečano otvorile pročelnica Julijana Antić Brautović i ravnateljica Muzeja Ivona Michl, a svečanost je dubrovačkom kolendom upotpunio FA Linđo.

FOTO: Katarina Radonić / Dubrovački muzeji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA