31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSvakom drugom radniku u Hrvatskoj službeni mobitel zvoni i nakon radnog vremena

Svakom drugom radniku u Hrvatskoj službeni mobitel zvoni i nakon radnog vremena

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, ‘uskakanja u cipele’ kolege koji je na bolovanju te konzultacija oko važnih projekata.

Zamislite na trenutak sljedeći scenarij. Iza vas naporan radni dan. Ma što dan, cijeli tjedan je bio kaotičan. Sastanak ovdje, prezentacija tamo i posla ‘preko glave’. Također, projekt koji vodite naglo se zakomplicirao, a klijenti koji su sve donedavno bili u svojevrsnoj ‘poslovnoj hibernaciji’ odjednom su se trgnuli kako bi vas zasuli idejama, prijedlozima, zahtjevima… I nikad kraćim rokovima! Iz svih navedenih razloga, jedva ste dočekali radnog vremena kako biste krenuli kući. Međutim, tik nakon što ste automobil smjestili na uobičajeno parkirno mjesto i krenuli otključavati vrata, čujete dobro poznatu melodiju. Uzimate mobitel u ruke i na zaslonu vidite ono što ne želite vidjeti. Zove šef. Zvuči poznato?

Prema anketi koju je proveo MojPosao, a u kojoj je sudjelovalo više od 850 ispitanika, s ovakvim ili nekim drugim, sličnim scenarijem koji uključuje pozive šefa/kolega izvan radnog vremena, susreće se više od polovice radnika u Hrvatskoj. 

Hitne situacije i ‘gluposti koje mogu čekati jutro’

Kako otkriva anketa, čak 56% radnika barem povremeno, u pravilu jednom ili dvaput tjedno, prima pozive od strane šefa ili kolega izvan radnog vremena. Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, ‘uskakanja u cipele’ kolege koji je na bolovanju te konzultacija oko važnih projekata. 

Međutim, osim zbog opravdanih razloga, do poziva zna doći i zbog neorganiziranosti te loše raspodjele poslova, kao i sitnica, odnosno ‘gluposti koje mogu pričekati jutro’, što dovodi do frustracije i nezadovoljstva radnika, potvrdila je anketa.

‘Kad radno vrijeme završi, nema poziva niti mailova’

S druge strane, 44% zaposlenih ističe kako ih njihovi nadređeni nikad ne zovu izvan radnog vremena. 

I dok jedni izostanak poziva pripisuju ‘gašenju službenog mobitela nakon radnog vremena’, drugi tvrde kako je to stvar principa, odnosno posljedica zauzimanja čvrstog stava prema kojem ‘kad radno vrijeme završi, nema poziva niti mailova’.

Pravo na nedostupnost radnika

Prema svemu sudeći, poslovnih poziva izvan radnog vremena uskoro će biti sve manje. Naime, novim Zakonom o radu predviđa se uvođenje prava na nedostupnost radnika. Prema tom pravu, tijekom korištenja odmora i dopusta „radnik i poslodavac moraju voditi računa o pravu na nedostupnost u profesionalnoj komunikaciji”, a to znači i da radnik „bez trpljenja štetnih posljedica ima pravo odbijanja radnog zadatka”.

Drugim riječima, poslodavac vas ne smije nazivati ili slati elektronsku poštu za vrijeme vašeg odmora i dopusta, odnosno izvan radnog vremena. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA