32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSUĐENJE ZA HE DUBROVNIK se nastavlja - svjedočit će Ivo Lise, Teo...

SUĐENJE ZA HE DUBROVNIK se nastavlja – svjedočit će Ivo Lise, Teo Sekondo te Ivo i Pero Miletić

Nakon što je, zbog štrajka pravosudnih djelatnika, nastavak suđenja za HE Dubrovnik u lipnju odgođen, predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Dubrovniku, sudac Nikša Lučić odredio je novi termin za ročište, i to od 10. do 14. listopada (utorak, srijeda, četvrtak i petak).

Ukoliko se na sudu pojave svi koji bi trebali doći, svjedočiti bi trebali Ivo Lise, Teo Sekondo te otac i sin Ivo i Pero Miletić. Njihova imena u dosadašnjem tijeku suđenja spominjala su se, kao osoba koje bi mogle rasvijetlili lanac odgovornosti u Hidroelektrani uoči tragedije koja se dogodila 10. siječnja 2019. u kojoj su živote izgubili Mato MaškarićIvica Zvrko i Davor Pozniak. Odvjetnici optuženih, ali i roditelji poginulih, smatraju kako sva četiri buduća svjedoka trebaju biti na optuženičkoj klupi.

Suđenje će biti vrlo vjerojatno otvoreno za javnost, a ne sumnjamo da će i obitelji nastradalih pomno pratiti svjedočenja.

Suđenje se nastavlja u lipnju – Sikavica dao iskaz suprotan Goginom – Miljak projektirao prema standardima iz 1969.

Podsjetimo na proteklim suđenjima Teo Sekondo spominjao se kao osoba koja je izdavala usmene naloge djelatnicima Hidroelektrane, premda nije bio službeno imenovan voditeljem postrojenja. Ivo Lise, u vrijeme kad se dogodila tragedija bio je u HE Dubrovnik zadužen za zaštitu na radu i zaštitu od požara. Ivo Miletić bio je direktor Hidroelektrane, a njegov sin Pero Miletić bio je uz Tea Sekonda i Anu Bender u Povjerenstvu HE za ishođenje uporabne dozvole za radove na obnovi Hidroelektrane, za koje je potvrđeno da su loše i nestručno izvedeni te da su bili uzrok požara, ali još važnije i razlog zbog kojeg se požar proširio i “odnio” tri mlada života.

Podsjetimo, suđenje za tragediju u kojoj su poginuli djelatnici djelatnici HE Dubrovnik Davor Pozniak, Ivica Zvrko i Mato Maškarić započelo je nakon dvije godine sakupljanja dokaza. Optuženi su Mato Mišković kao bivši direktor hidroelektrane, Ante Rukavina i Željko Starman kao direktori HEP-a Proizvodnje, Ivica Nujić i Miljenko Vučić kao nadzornici inženjera, kao i tvrtka HEP Proizvodnja.

Optužene zastupaju odvjetnici Čedo Prodanović, Zvonimir Hodak, Joško Čeh, Gordan Preglej, Janjko Grlić, Krešimir Škarica i Tomislav Matić. Odvjetnici oštećenih obitelji i obitelji stradalih djelatnika HEP-a su Doris Košta i Hrvoje Tokić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA