30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSuci traže veće plaće, Vladi dali rok od 7 dana za konkretnu...

Suci traže veće plaće, Vladi dali rok od 7 dana za konkretnu ponudu

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) poručila je u utorak, nakon sastanka upravnog vijeća udruge, da Vlada RH ima još tjedan dana za konkretnu ponudu o povećanju sudačkih plaća te da će u protivnome pokrenuti nove mjere upozorenja.

“Vjerujemo kako ćemo u idućih nekoliko dana možda mogli dobiti neku ponudu i zato smo odlučili da ćemo se ponovno sastati idući tjedan.

Ukoliko do tada ne bude konkretne ponude Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU), tada će Upravni odbor UHS-a razmatrati točan datum početka mjera upozorenja i u kojem obimu bi se one provodile”, rekla je glasnogovornica UHS-a Ivana Bilušić.

Podsjetila je da je Ministarstvo pravosuđa prošle godine povećalo određene koeficijente i plaće te da je obećano kako će do kraja 2023. biti donesen cjelovit zakon o plaćama.

“Međutim, to se nije dogodilo”, istaknula je.

Bilušić je ocijenila da bi pokretanje zakonodavne procedure bilo dobar korak jer “ovdje nije pitanje o novcima i nekim konkretnim brojkama, nego o tome da se nakon 24 godine napokon donese zakon koji će uspostaviti objektivne i jasne kriterije za izračun osnovice plaća sudaca, a koju određuje izvršna vlast koja ni na koji način nije povezana s kretanjima u društvu”.

“Osnovica plaće za suce je 2009. bila veća nego osnovica iz 2023. godine. Povećanje koje smo dobili u svibnju 2023. već je pojela inflacija. Dakle, na nuli smo”, dodala je.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) poslala je prošlog tjedna pritužbu Europskoj komisiji (EK) na rad Vlade RH, navodeći kako su plaće hrvatskih sudaca neprimjerene visine u odnosu na funkcije koje obavljaju te najavila da su članovi UHS-a spremni ponovno započeti mjere upozorenja.

Sudačka udruga istaknula je da je stoga tijekom 2023. poduzela i predložila niz mjera kako bi se uklonio svaki daljnji izravni utjecaj zakonodavne i izvršne vlasti na visinu plaće sudaca, zahtijevajući pritom, kao treći korak predložene reforme, i poboljšanje uvjeta rada sudskih službenika i namještenika s ciljem osiguranja regularnog funkcioniranja sudbene vlasti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA