27.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaPolitikaSUČELJAVANJE Plenković pokazao test, Bernardić: rizični ste do subote

SUČELJAVANJE Plenković pokazao test, Bernardić: rizični ste do subote

Na samom početku predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokazao je negativan rezultat njegova četvrtog testiranja na koronavirus.  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nikako nije zadovoljan mjerama koje je provodila Plenkovićeva Vlada tijekom pandemije. Smatra kako smo trebali biti zatvoreni već sedam dana prije 16. ožujka kada je uveden „lockdown“ u Hrvatskoj. Sučeljavanje pred Parlamentarne izbore koji su u nedjelju, 5. srpnja, je započelo u 20 sati na RTL-u. Izmjenjivale su se teme oko pandemije, Europske unije, unutarnje i vanjske politike, do minimalnih plaća, života nakon korone, do toga s kim bi koalirali ukoliko pobijede u nedjelju.

Bernardić: Vi ste rizični do subote, ali niste išli u samoizolaciju. Za vas vrijede neka druga pravila. Jeste platili kaznu jer se niste vezali u spotu?

Plenković: Ja nisam imao bliski kontakt. Pravila koja vrijede za mene, vrijede za sve. Mi smo osigurali da je Hrvatska pobijedila Covid 19 u prvom valu, poduzeli smo ključne mjere za zaštitu života i zdravlja, imali smo mali broj umrlih kad gledamo komparativno. Vi ste od početka sve minirali.

Bernardić: Niste pobijedili koronu, korona se vratila. Kad ste znali za koronu, 9. siječnja. Tada je napravljen prvi sastanak. Činjenica je da ste zvali kineskog premijera. Ali zašto? Jer niste na vrijeme nabavili opremu i napravili zaštitne protokole. Kako je moguće da je u Hrvatskoj testiranje 200 dolara, a u SAD-u samo 40 dolara. Protokole za domove umirovljenika ste poslali tek kad je epidemija bila u padu. Nikakvu odgovornost niste preuzeli za smrt 20 štićenika u domu u Splitu. U lockdown se išlo nakon izbora u HDZ-u, Istra je išla tjedan dana prije. Tada ste ugrozili zdravlje građana, a sad radite isto.

Plenković: Zahvaljujući našem angažmanu, ne samo da smo spasili živote i gospodarstvo. Mi smo prvi u EU pokrenuli mehanizam odgovora na Covid. Mi smo zaštitili zdravstvene ustanove. Virus je u Europi odnio najviše života u domovima za starije. Ono što smo mi postigli, postigli smo da smo imali samo 107 umrlih. Ovo što se događa sada, pritisak da se popuste mjere trajao je jako dugo. Imali smo tri tjedna, 25 dana samo sa 12 slučajeva. Ovo sada su precizno lokalizirana žarišta.

Bernardič: Osnovne životne namirnice su poskupjele, maske su po 100 kuna, Mikulić je zaposlio ženu na plaću od 17 tisuća kuna.

Kako ćemo živjeti nakon korone?

Bernardić: Donijet ćemo moratorij na kredite za građane i poduzetnike, to je Vlada propustila napraviti jer se stavila na stranu banaka. Donijet ćemo zaštini dodatak za umirovljenike od 750 kuna mjesečno. Vlada je ušla u deficit, sada je veći nego što ga je ostavio Snader, 10 posto BDP-a ide na korupciju u Hrvatskoj, po iskorištavanju fondova EU smo daleko najgori, svega 30 posto je Hrvatska iskoristila.

Plenković: Gospodin Bernardić nema pojma o programu Next generation, uopće ne znate ništa, a planirate biti premijer. Taj program dolazi u kontekstu korona krize, to je instrument ekonomskog oporavka, a nastao je prije nekoliko mjeseci. Iz toga instrumenta doći će 10 milijardi. Ne znate elemtarne stvari, čitao sam vaš intervju, ali niste se pripremili.

Bernardić: Vi ste najpametniji. Niste bili u stanju izvući ni europska sredstva.

Minimalna plaća?

Plenković:Usporediti ću brojeve, u vrijeme naše Vlade minimalna plaća je narasla tri puta više, minimalna mirovina je narasla za 230 kuna, roditeljska naknada je porasla s 4000 na 5600 kuna. Status roditelja njegovatelja je povećana na 4000 kuna, naša ambicija je da minimalna plaća poraste na 4250 kn, a prosječna plaća na 7600 kuna. Javni dug u našem mandatu je smanjen, ispunili smo akcijski plan, imamo strategiju uvođenja eura.

Bernardić:Brat mi je radio za minimalac i ostao je bez posla u krizi i znam kako je to živjeti na minimalcu. Što se tiče minimalne plaće, zašto niste prihvatili naš prijedlog za minimalnu plaću od 4000 kuna? Zašto niste prihvatili da neoporezivi dio dohodka ide do 5000 kuna? Hrana nam je poskupjela, a u kriznim uvjetima niste spriječili to. Zašto niste prihvatili prijedlog od 750 kuna za umirovljenike i sirotinju? Probudite se.

Stopa PDV-A?

Plenković: Smanjit ćemo PDV na hranu, ribu…

Bernardić: Turizam je opterećen najvećim nametima, najviši porez imamo za ugostiteljstvo, dok smo mi bili na vlasti smanjili smo PDV u ugostiteljstvu na 13 posto, vi ste s ovime uveli najveću stopu u Europi.

Broj ministarstava?

Bernardić: Mi ćemo svakako smanjiti, vidjet ćemo koje cjeline možemo spojiti nakon izbora, ukinut ćemo Ministarstvo državne imovine, to je izmišljeno, cilj nam je manji broj općina… Nitko od koalicijskih partnera nema nikakve uvjete, sigurno je da ćemo sjesti i dogovoriti se, cilj je 12-15 ministarstava.

Plenković: Što se tiče poreznog rasterećenja on iznosi devet milijardi kuna. To je vrlo važno. Što se tiče broja ministarstava, mi ćemo broj smanjiti, možemo ići u manji broj, točno ćemo reći nakon 5. srpnja.

Memorandum za INA-u?

Plenković: Hrvatska uzima naknadu za naftu svake godine, postoji interes između INA-e i JANAFA. Gospodin Čorić je potpisao memorandum, najveća investicija ide u Rijeku u našu rafineriju.

Bernardić: 10 milijuna kuna ste platili za konzultacije, niste otkupili INA-u. To u ovome trenutku košta dvije milijarde kuna, pola vlasništva je u vlasništvu države. Vi ne znate koliko košta otkup INA-e?

Plenković:Zar mislite da se to radi džaba, INA je kompanija koja je izlistana na burzi, vi niste razgovarali sa savjetnicima. Savjeti koje smo čuli su vrlo kvalitetni i važni su, imamo inicijalnu procjenu, ali ja ju neću reći sada ovdje. Naš cilj je otkup dionica INA-e, konačnu evaluaciju očekujemo u srpnju.

Bernardić: Ugasili ste rafineriju u Sisku, Sanader je dao upravljačka prava Mađarima, Hrvatska nafta ide u Mađarsku, vi ne znate što ste potpisali. Jesu li konzultanti napravili posao?

Plenković: Ova je vlada učinila toliko dobra za razliku od vaše. Zar je vas Maja Sever spremala za emisiju?

Obnova Zagreba

Plenković: Koliko ste dali za obnovu?

Bernardić: Cijelu svoju plaću, a za ostale iz SDP-a ne znam.

Plenković: HDZ je dao milijun i sto tisuća kuna za obnovu. Ova Vlada je donijela odluku da svi oni koji ne mogu ući u svoje stanove imaju plaćenu stanarinu. Dogovoren je zajam, Vlada je napravila procjenu šteta, i podnijela je zahtjev za europski Fond solidarnosti.

Bernardić: Ljudi nisu u svojim domovima i u velikoj su neizvjesnosti, građani trebaju sigurnost.

Plenković: Ovakav zakon se ne donosi preko noći.

Partneri?

Bernardić: Strankama desnice kažemo ne, sa Škorom sigurno ne bi, s MOSTOM ne dijelimo svjetonazore, ali vjerujemo da ćemo imati dovoljan broj ruku u našoj RESTART koaliciji. Pisac HDZ-ovog programa je ministar Čorić, jel nam možete pojasniti zašto je zaustavljeno ispitivanje svjedoka?

Plenković: Ministra Čorića jako cijenim kao člana Vlada, vi biste zatvaral noćne klubove, a slikali ste se u njemu. Što se tiče Rimac, i aluzije da je to došlo do kabineta premijera, prosvijetlit ću vas, neki su već dali iskaze i nikakvih elemenata da nešto stoji ne dolazi u obzir. U Hrvatskoj nitko nije nedodirljiv.

Bernardić: Gospodin Čorić je mimo studije utjecaja na okoliš potpisao ugovor. Oslobodili ste vjetroelektrane plaćanja naknade.

Novinarka: Novi izbori ili velika koalicija?

Bernardić: Za mene velika koalicija ne dolazi u obzir, ne smje se radit kompromis s vrijednostima, to je put u pakao.

Plenković: Veliku koaliciju s SDP-om nikako, mi ćemo pobijediti i imati ćemo parlamentarnu većinu.

Bandić?

Plenković: Čuo sam da vam je Milan Bandić pomogao da postanete predsjednik SDP-a.

Bernardić: Vi ste došli u stranku 2009. kada vas je za rukicu dovela Jadranka Kosor. Vi ste sada “one man show”.

Plenković: Siguran sam da naši glasači neće rasipati glasove za Škoru. Neka je nevidljiva ruka koja surađuje između SDP-a i Miroslava Škore.

Za dom spremni, kako riješiti to pitanje?

Bernardić: Nedopustivo je to, zakonom bi riješio. Ja kao dijete hrvatskog branitelja, ne želim da me to podjeća na krvave pohode, to treba zakonom zabraniti, braniteljima i HOS-u kapa do poda.

Plenković: Prisjetimo se 2001. i 2002. godine, premijer je Račan, pomoćnik ministra u SDP-ovoj Vladi legalizira. Ja sam protiv toga pozdrava, prema našem pravnom poretku njemu nema mjesta u prostoru. Mislim da svaka zabrana je suvišna, imam orazličitu praksu prekršajnih sudova, ono što je važno je da u tim specifičnim trenucima pustimo te insignije, a drugdje ne. SDP je legalizirao ZDS.

Obrazovne reforme?

Bernardić: Mi ćemo pokrenuti obrazovnu reformu, reforma je zaustavljena, svela se na jeftinu nabavku laptopa. Cilj nam je osposobiti djecu za tržište rada, uvesti građanski odgoj u škole. Obrazovni sustav moramo prilagoditi tržištu rada. Hrvatska ne smije odbacivati stvari koje su dobre. Rezultati državne mature su poražavajući.

Plenković: Što se tiče obrazovanja, u mandatu naše Vlade je napravljena obrazovna reforma. Usvojili smo sve kurikulume, uveli smo nove. Postigli smo konsenzus, pokazali smo snagu dijaloga. U 400 smo škola napravili energetsku obnovu, što se tiče uvođenja tableta, taj proces ttraje.

Bernardić: Nisu podigli standard u đačkim i studentskim domovima. Cilj nam je da dijete bilo iz bogate ili siromašne obitelji ima istu mogućnost.

Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom.

Bernardić: Hrvatska je prespavala predsjedanje, nitko nije čuo za nju. Nisam zadovoljan, nismo izborili više za naše građane. Nismo reformirali stvari koji su nam bitni, npr. pitanje rješavanje pitanja migranata. Nismo napravili pripreme ni za financijski okvir.

Plenković:Ovo su sramotne izjave, pokazali ste takvu prazninu da je mene sram. Hrvatska je imala prvo predsjedanje u prvih šest mjeseci, u okviru toga napravili smo dobar posao bez obzira na koronavirus. Ujedinjena Kraljevina je izašla iz EU, pod našim mandatom je dogovoren budući njezin odnos s UK. Imali smo planiranih preko 160 događaja u Hrvtaskoj.

Prvo inozemno putovanje?

Bernardić: Slovenija svakako, to je država s kojom smo partneri, a došlo je vrijeme da budemo prijatelji. Nama je potreban da imamo zajednički nastup u EU.

Odlazak u Srbiju?

Bernardić: Od toga ne bježim. U ovome trenutku smo posvađani sa svim susjedima.

Plenković: Apsolutno u bilo koju našu susjednu zemlju.

Željko Komšić ili Milorad Dodik?

Plenković: Dragan Čović.

Novinarka: Niste odgovorili na pitanje.

Plenković: Željko Komšić je nažalost samo formalni predsjednik Hrvata u BiH, međutim ne želimo da se izigrava Dayton, želimo da Hrvati imaju svoje predstavnike u institucijama.

Bernardić: Dok je bio Čović predstavnik nije bilo problema, a kada je došao Komšić onda je problem, ali to je stvar BiH i to oni trebaju riješiti. Slažemo se da to nije uredu, ali da to oni trebaju riješiti.

Koliko često idete na misu?

Bernardić: Prigondo za blagdane, ali to je moja osobna stvar. Za nas u SDP-u nije važno što ste, važno je kakva ste osoba.

Plenković:Odem često na misu. Nekad odem s obitelji, a nekad sam.

Tuđman ili Tito?

Bernardić:Tito.

Plenković: Tuđman.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić