14 C
Dubrovnik
Naslovnica Lifestyle FOTO: PRIPREMNI RADOVI Očišćen okoliš Ville Aurora i odmarališta na Jakljanu

FOTO: PRIPREMNI RADOVI Očišćen okoliš Ville Aurora i odmarališta na Jakljanu

Nakon šest mjeseci stvoreni su uvjeti za početak druge faze revitalizacije vrijednih lokaliteta, koji će se do kraja 2022. staviti u funkciju turizma.

Sredinom lipnja završeno je intenzivno čišćenje čak 12.000 kvadratnih metara okoliša vile Aurora u Trstenom, zaštićenog kulturnog dobra pod konzervatorskom zaštitom, kao i 22.000 kvadratnih metara bivšeg odmarališta na otoku Jakljanu, čime su značajno promijenjene vizure nekadašnjih bisera dubrovačkog turizma. Realizacijom ovih aktivnosti stvoreni su uvjeti za provedbu druge faze projekta, koja podrazumijeva pripremu kompletne projektne dokumentacije u suradnji s konzervatorima.

Jakljan
Jakljan

„Društvo Renesansa je, u skladu s planiranim aktivnostima, realiziralo sve pripremne radnje za nastavak oživljavanja i vraćanja starog sjaja Villi Aurora i odmaralištu Jakljan. Riječ je o dva iznimno vrijedna ostvarenja hrvatske arhitekture koji imaju bogat turistički potencijal, posebice u kontekstu valorizacije prirodnih resursa i zaštićene kulturne baštine dubrovačkog kraja. Završetkom čišćenja okoliša, spremni smo za drugu fazu projekta renovacije, u kojoj surađujemo i s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine. Obnovi pristupamo s osobitom pažnjom budući da se radi o vrijednoj povijesnoj ostavštini koja će, nakon finalizacije svih radova, biti na ponos cjelokupnoj zajednici”, istaknula je direktorica Renesanse Doroteja Ivanjko. 

Radovi vezani za uređenje okoliša podrazumijevali su uklanjanje divljeg raslinja, trulih drveća te drugih izvora potencijalnih opasnosti koji su proteklih desetljeća prijetili  ovim vrijednim lokalitetima. Također, čišćenje okoliša bio je i preduvjet za izradu kvalitetnih geodetskih snimki koje su temelj za definiranje daljnjih koraka u planu kompleksne obnove Ville Aurora i odmarališta na Jakljanu.

Villa Aurora
Villa Aurora

Društvo Renesansa d.o.o. iz Dubrovnika još je krajem rujna 2019. s Ministarstvom državne imovine potpisalo ugovor o zakupu Vile Aurora i bivšeg odmarališta na otoku Jakljanu na rok od 30 godina. Na javnom natječaju, tvrtka je  dala najveću ponudu za spomenute nekretnine s ciljem da ih, u roku od tri godine, stavi u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Vlasnik Renesanse ruski je poduzetnik Mikhail Shelkov, najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologija koje se koriste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa, koji je 2016. proglašen i počasnim građaninom Mljeta za doprinos kvaliteti života lokalne otočne zajednice.Kao aktivan subjekt u lokalnoj zajednici, tvrtka je u svibnju 2020. donirala cjelokupni iznos potreban za sanaciju potpornog zida parkirališta župe u Trstenom, dužine preko 40 metara, kako bi se omogućio sigurniji boravak i kretanje u krugu crkve sv. Vida.

Villa Aurora
Villa Aurora

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Grad Dubrovnik podiže kredit od skoro 80 milijuna kuna

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja će se održati 5. listopada, na dnevnom redu će se između ostalog naći i...

Prvi službeni judo turnir u svijetu nakon višemjesečne pauze održava se u Dubrovniku

Europski kup za seniore na jugu Hrvatske bit će prvi službeni judo turnir u svijetu nakon višemjesečne pauze održavanja natjecanja zbog pandemije...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić