32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Zaraženo još 98 osoba, poznate nove cijene testova

STOŽER: Zaraženo još 98 osoba, poznate nove cijene testova

U posljednja 24 sata potvrđena je zaraza kod još 98 osoba, potvrdio je to ministar Beroš na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, a ministar Beroš kazao je kako je poznata nova, niža cijena testova koju će plaćati svi oni koji se testiraju bez uputnice.

Broj aktivno oboljelih je 1192, a testirano je 1437 osoba, a postotak pozitivnih je 4.1 posto. Na bolničkom liječenju se nalazi 137 osoba, a sedam se nalazi na respiratoru. Preminulih nema. U zdravstvenom sustavu je 87 oboljelih.

„Nemamo novih žarišta. Većina oboljelih su kontakti već pozitivnih osoba” kazao je Krunoslav Capak.

„HZZO- me izvijestio da je jutros analizom cijena reagensa dostavljenima iz zdravstvenih institucija ustanovljena prosječna cijena testiranja. Za dvije ciljne sekvence genoma cijena je 501 kunu, a za ti sekvence 698 kuna. Nove cijene će stupiti na snagu danas. Građeni koji se testiraju bez uputnice plaćat će ove cijene” zaključio je ministar Beroš.

„Na tržištu postoje različiti testovi. Moguće je da će se pojaviti drugi jeftiniji testovi, ali naš zadatak ja bio omogućiti pouzdane testove. Dali smo jasnu uputu svim javnim ustanovama da se vodi računa o godišnjim odmorima tako da vjerujemo da tu neće doći do poremećaja. Trudit ću se da zdravstvena zaštita bude dostupna svima” kazao je ministar Beroš.

„Nema potreba da se nabavljaju novi respiratori. Imamo 500 stacioniranih i 300 mobilnih. Nabavljeno je u međuvremenu još respiratora te smatramo da imamo više nego dovoljan broj, ali razmišljamo i dalje o njihovoj nabavi” kazao je Beroš, a potom je Capak pokušao objasniti razliku između testova s dvije odnosno tri sekvence.

„Zaključili smo da HZJZ napraviti dodatne preporuke vezane za domove za starije i nemoćne osobe. One bi trebale biti objavljenje tijekom dana. Razgovarali smo sa županijskim stožerima i o noćnim klubovima. Vjerujem da ćemo uskoro ići s mjerama kako bi spriječili širenje zaraze i u noćnim klubovima” kazao je ministar Božinović.

Capak je kazao kako je od početka pandemija potvrđena zaraza kod 295 osoba u dobi do 19 godina, a dodao da će se nadopuniti preporuka za vjerska okupljanja po pitanju broj okupljenih.

„Za crkve i mise
je tehnički nemoguće izvesti da se vode popisi, ne znate tko će
vam doći. Postoji vertikalna preporuka ua vjerska okupljanja koja
ograničava broj ljudi temeljem kvadrature. Svećenici neće morati
popisivati ljude koji dođu na misu, već će se vertikalne mjere
nadopuniti” zaključio je Capak.

Ministar Božinović
kazao je kako se radi na nacrtu preporuka za glazbenu industriju, kao
i druga kulturna događanja.

„U suradnji s HZJZ propisat će se dodatne mjere. Ministarstvo kulture bi nam do kraja dana trebalo dostaviti svoje mišljenje, a početkom tjedna izaći ćemo s preporukama” kazao je.

„Naš je glavni cilj zaštita zdravlja i života te balansirana reaktivacija gospodarstva. Imamo oko 500 tisuća gostiju, 40 tisuća turista dnevno ulazi u Hrvatsku, a imamo najavu za njih još 83 tisuće. Sabor je 17. travnja donio zakon kojim je ovlastio Stožer da za trajanja pandemije donosi sigurnosne mjere. Od pravog dana, nitko od nas iz Stožera nije podcjenjivao epidemiju. Naše odluke su racionalne, humane i edukativne. Postupno smo krenuli s obveznim nošenje maski. Nastavljamo s tim pristupom, najlakše je kažnjavati. Nadamo se da to nećemo morati raditi, iako imamo pravnu osnovu. Mislim da je naš način rada ispravan. Svako racionalno poboljšanje je moguće i za to smo otvoreni” zaključio je ministar Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA