32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: stiže opasniji virus, 776 novih slučajeva zaraze, preminulo 80 osoba, zatraženo...

STOŽER: stiže opasniji virus, 776 novih slučajeva zaraze, preminulo 80 osoba, zatraženo preko 10 tisuća propusnica

Na konferenciji na medije Nacionalnog stožera civilne zaštite javnost je upoznata s današnjim brojkama. Zabilježena je 776 novi slučajeva zaraze, a preminulo je 80 osoba. Alemka Markotić govorila je o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji dok je Krunoslav Capak obznanio da u Hrvatsku ovoga tjedna dolazi 9 600 doza cjepiva

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom te je broj aktivnih roj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Na bolničkom liječenju nalazi se 2956 pacijenata, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba. Od pojave pandemije u Hrvatskoj do danas zabilježeno je 195728 slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je preminulo 3257 osoba, a ukupno se 176 366 osoba od toga 3208 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji se nalazi 50 799 osoba. Do danas je ukupno testirano 955 225 osoba, od toga 4 614 u posljednja 24 sata. Postotak zaraženi je 27 posto i on je već dulje vrijeme stabilan”, kazala je uvodno primarijus Katalinić – Janković.

Primarijus Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju.

“Danas smo imali 776 novooboljelih. Ako usporedimo tjedne brojke u tjedna od 15. do 21. prosinca imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Što se tiče usporedbe s EU, naša dvotjedna stopa incidencije je 1102, višu incidenciju ima Luksemburg i Litva. Što se tiče mortalitete, nalazimo se na 18. mjestu, višu stopu od nas imaju Švedska, Mađarska, Bugarska, Češka, Belgija”, kazao je Capak.

Javnosti se obratio i ministar Beroš.

“Naša struka, naši napori, zajedništvo uspješna su formula za teška vremena, to se pokazalo i sada, pogotovo kad su brojke počele padati. Novi izazovi su pred nama, noramo napraviti sve da spriječimo širenje virusa. Danas imamo niske brojke, ali i mali broj testiranih. Postotak pozitivnih je ispod 30 posto, to je dobro. Postoje županije koje imaju jednog do dva zaražena. Zdravstveni sustav, jest preopterećen, ali sa specifičnom grupom bolesnika. Pojedine zdravstvene institucije, pogotovo kad ih se usporedi s lanjskim prosincem, ostvaruju i do 74 posto izvršenih usluga. Podatak se odnosi na zagrebačke zdravstvene ustanove. KB Dubrava se bavi specifičnom njegom, bolesnici koje ovoj ustanovi gravitiraju usmjereni su drugdje. Prosjek ostvarenih usluga je 67.12 posto, neostvarenih je oko trećine, što je ohrabrujuće. Covid kriza koštala je sustav 927 milijuna kuna”, kazao je ministar Beroš.

Profesorica Markotić obavijestila je javnost o novom soju virus koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

“Nemamo previše informacija. Od rujna vidimo da se drugi val razlikuje po intenzitetu, broju oboljelih ali i umrlih. Od početka listopada, kad se prati značajni rast u većini europskih zemalja, zabilježeno je nekoliko sojeva s dodatnim mutacijama koje su se počele prikupljati u Walesu i Londonu. To se utvrdilo filogenetskom analizom. Situacija se analizira i dosad se uspjelo vidjeti, da je jedan dio odgovoran za brže i jače vezivanje virusa za receptore. Drugi dio koji je značajan u drugom valu je mutacija koja bi mogla djelovati na modeliranje imunološkog sustava. Virusi uvijek mogu djelovati na drugačije načine, virusi mogu raditi tako da prevare imunološki sustav,, da izbjegnu adekvatni odgovor našeg organizma. Puno je više bolesnika s teškim upalama pluća, virus radi svoje replikacije, suprimira naš imunosustav, nakon toga dolazi do oštećenja stranica, nakupljanja upalnih stanica, oslobađanje upalnih parametara, što pogoršava bolest”, pojasnila je Markotić te kazala kako se pokušava zaključiti zašto je došlo do mutacije, no da se po prvim informacijama čini da su se mutacije pojavile u osobama koje su imunosuprimirane, čiji se sustav ne može boriti s virusom, pa virus ima mogućnost dugotrajne replikacije.

“Rad se analize, isključeno je dosad da bi cjepivo moglo utjecati na te mutacije. Zasad nema dokaza da ovaj virus ne bi mogao biti neutraliziran antitijelima koja su stvorena na druge tipove virusa”, kazala je Markotić.

“Na preporuku HZJZ-a, ministar Butković je dobio odluku o privremenoj obustavi zračnog prometa iz Velike Britanije na 48 sati. Agencija za civilno zrakoplovstvo provodi ovu odluku”, kazao je ministar Božinović.

“Za sada nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito i kad je u pitanju ovaj novi soj virusa”, kazala je Alemka Markotić.

“Što se tiče otoka Paga, one će se tretirati kao jedna cjelina, a što se tiče putovanja u ostali dio županije, oni koji se nalazi u Zadarskoj županiji moći će putovati bez ograničenja. Kad je u pitanju pravoslavni Božić, predstavnici Vlade kontaktirali su s predstavnicima Pravoslavne crkve, dogovoreno je da će se pojedinosti dogovoriti u prvom tjednu siječnja” pojasnio je ministar Božinović.

“27., 28., i 29., prosinca bit će obilježeni kao Dani cijepljenja protiv koronavirusa. U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9750 doza koje će biti distribuirane prema načelu solidarnosti svima županijama, prema broju stanovnika. Doze će biti raspoređene na 9750 osoba i treba računati da se radi o bočicama s više doza. Pokušat ćemo cjepiti što više osoba. Od Pfizera imamo obećanje da će 31. prosinca isporučiti ostatak cjepiva. Prema našem planu, koji je Vlada u srijedu usvojiti, skupina jedan su zdravstveni djelatnici koji rade s COVID bolesnicima, korisnici i djelatnici domova za starije. Prva tranša će se raspodijeliti i pretežno će se cijepiti dio korisnika domova za starije, djelatnici Hitne pomoći i zdravstveno osoblje koji radi na COVID odjelima”, pojasnio je Capak.

Ministar Božinović kazao je kako je do jutros stiglo preko 10 848 zahtjeva za propusnicama.

“Neki su riješeni, neki su odbijeni, neke su zahtjevi još u postupku. Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je posebne upute koje su prilično prezirne po pitanju prava na izdavanje propusnica. Zaključili smo da je situacija epidemiološki vrlo rizična i da se svi trebamo suzdržati od uobičajenih kontakata i putovanja. Postoji i mogućnosti da Ravnateljstvo, ako nešto nije u nadležnosti županijskih stožera, razmotri slučaj i donese odluku. Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je smanjiti konake i putovanja” kazao je ministar te dodao kako bi svi oni koji ne mogu dokazati opravdanost zahtjeva trebali ostati u mjestima prebivališta.

“Svaka situacija može se epidemiološki urediti tako da se postavi najmanje rizičan okvir. Ako svi bude primjenjivali mjere HZJZ-a tu ne bi trebalo biti problema” kazao je ministar Božinović odgovarajući na pitanja novinara odlaska članova Stožera na mise tijekom blagdana.

Na pitanje novinarke zašto mjere ne vrijede za sve ministar Božinović je kazao kako nije za sve isto.

“Uzmite za primjer Europu. U svim državama su ugostiteljski objekti zatvoreni, a crkve su tijekom blagdana otvorene. Razlikuju se jedino preporuke, a mjere koje je odredio Stožer nisu ni blaže ni strože u usporedbi s onima u drugim zemljama”, pojasnio je Božinović.

Krunoslav Capak kazao je kako se razgovara o platformi na kojoj će se građani moći prijavljivati za cijepljenje.

“Kad prođe prva skupina, kreću kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina. Cijepljenje protiv gripe uvijek su radili obiteljski liječnici koji poznaju svoje pacijente, koji znaju tko ima kronične bolesti i tko je stariji od 65 godina. Nemamo ništa protiv platforme, ali ona donose neke dodatne komplikacije vezane uz organizaciju”, pojasnio je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA