34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Potvrđena 94 slučaja, preminuo 19 osoba, onima koji su preboljeli COVID...

STOŽER: Potvrđena 94 slučaja, preminuo 19 osoba, onima koji su preboljeli COVID potrebna jedna doza cjepiva

Na netom održanoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeni su današnje brojke. Tako danas imamo 94 nova slučaja zaraze, a preminuo je 19 osoba. Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanje o učinkovitosti, odnosno razvoju antitijela nakon primitka druge doze cjepiva, prema kojoj osobe koje su preboljele COVID, imaju razvijena antitjela već nakon prve doze cjepiva.

Primarijus Janković-Katalinić iznijela je današnjeg brojke.

„Zabilježena su 94 nova slučaja, a u posljednja 24 sata testirano je 2 178 osoba. Postotak pozitivnih je 4.8 posto. 74 pacijenta se nalaze na respiratoru, što je deset više od jučer. U protekla 24 sata otpušteno je 16 osoba. Preminulo je 19 osoba, ukupno je preminulo. Prosječna dob je 74.5 godina. Najmlađa osoba imala je. U samoizolaciji je 14 162 osoba. Cijepljeno je 199 498 osoba, utrošeno 262. S jednom dozom cijepljeno je 136 925, a s dvije doze 62 593 osobe”, kazala je.

Primarijus Capak osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situaciju.

„Imali smo prošli tjedan 3047 novooboljelih, a tjedan prije tog 3544 novooboljela što je za 16.3 posto više. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije je 161,2. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska županija 519.7. Hrvatska je trenutno na šestom mjestu po 14-dnevnoj incidenciji među zemljama EU.Ukupna kumulativna stopa na milijun stanovnika je 1377,5 što nas stavlja na 18. mjesto u EU. Udio pozitivnih je danas 4.3 posto, u proteklih 14 dana smo imali prosječnih 8.1 posto. Imamo 925 nuspojava na Pfizerovo, 75 na Modernino i 256 na AstraZenecino cjepivo.

„Svjedočimo da masovni punktovi predstavljaju pokaznu vježbu za ono što nam slijedi u trećoj fazi cijepljenja. Mnoga cijepna mjesta predstavljaju odskočnu dasku za postizanje 70 posto procijepljenosti. Svi dionici u procesu cijepljenja su spremni, a interese građana je velik. Na stranici „Cijepe se“ 54 008 građana se prijavilo za cijepljene. Ne smijemo dozvoliti da ovaj lagani porast zaraženih postane trend. Cijepljenje je dobro, ali ono ne smije dovesti do pretjeranog opuštanja. Niz mjera je popušteno, ali to ne znači da i dalje ne moramo biti oprezni i prestati se ponašati odgovorno“, kazao je ministar Beroš te se osvrnuo na žene koje rade u sustavu zdravstvene skrbi.

Alemka Markotić upoznala javnost s rezultatima istraživanja provedenog u Klinici Fran Mihaljević.

„Studija je još uvijek u tijek, no imali smo dovoljno podataka za preliminarnu analizu. Analiza je napravljena 5. ožujka, a cijepljeno je 426 zaposlenika s dvije doze Pfizera. U osam zaposlenik nakon prve doze razvile su se alergijske reakcije te ti zaposlenici nisu primili drugu dozu. Prvi serološki testovi napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, drugi su napravljeni četiri tjedna nakon primitka druge doze. Na ovaj način testirana su 82 zaposlenika. Srednja dob je 43 godine. Ako idemo prema testiranju i određivanju IgG antitjela koji govore da samo se ili sreli ili preboljeli virus. Odabrali smo test koji pokazuje IgG antitijela koja su se vezivala. Uzimana je krv, a vrijednost iznad koje smo nalaz smatrali pozitivnim je 50 jedinica po mililitru. Kod samo pet ispitanika nismo pronašli antitijela, a na drugu dozu svi su reagirali. 855 je bila srednja doza antitijela nakon prve doze, a nakon druge doze ta je doza bila oko 6 tisuća antitijela. Kad gledamo raspodjelu prema spolu možemo vidjeti da su žene i nakon prve i nakon druge doze nešto bolje odgovorila na cjepivo. Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, što je bilo i za očekivati. Ako gledamo usporedbu između zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, djelatnici u zdravstvu su nešto blaže odgovorili, a nakon drugog cijepljenja razlike su se izjednačili. Gledali smo i razlike između djelatnika u intenzivnoj jedinici i drugih, no tu razlika nije potvrđena. Analizirali smo i situaciju cijepljena osoba koji su imali COVID ili su bili u samoizolaciji. Prije cijepljenja imali smo 69 zaposlenika u samoizolaciji. Nema razlike između količina antitijela između, iznimno je važno da smo analizirali odgovor nakon prvog i drugog cijepljenja naših zaposlenika koji su preboljeli i koji nisu preboljeli covid. Oni koji su preboljeli covid nakon prvog cijepljena imali su izrazito visoke razine antitijela, koje se nisu nakon druge doze povećale. Iz toga bi se dalo zaključiti da je samo jedna doza cjepiva potrebna za one koji su preboljeli covid. Nakon prve doze cijepljenja imali su visok titar, koji nije padao, bez obzira jesu li se razboljeli u listopadu ili prosincu. Najvažnija je informacija da su djelatnici imali značajno visoki titar u roku od mjesec dana od cijepljenja“, zaključila je Markotić te je dodala da će se studija nastaviti i kako je EMA zatražila da im se dostavi studija.

Znači li to da će se uskoro donijeti odluka da se oni koji su preboljeli covid neće morati cijepiti s dvije doze

„Svaki od titrova pa i najniži čini se jako dobrim titrom. Planiramo testirati ove uzorke i neutralizacijskim testom“, kazala je Markotić.

„Rezultati će dovesti do donošenja novih odluka u borbi protiv COVID-a. Oni su zapravo svoju prvu dozu antitijela primili tijekom bolesti, a onda se prvom dozom cjepiva antitijela povećava“, kazao je Capak.

Prioritetno cijepljenje za prosvjetne radnike i novim uvjetima za karantenu

„Trebamo to vrlo pažljivo razmotri, no svakako će i učitelji biti jedna od prioritetnih skupina. Najavljivali smo da će karantena možda ponovno biti 14 dana, ali to se nije dogodilo, Nakon široke diskusije zaključeno je da dovoljna karantena od 10 dana. . 14-dnevna karantena je za one koji obole od novih varijanti virusaCijepljenje protiv COVID-a kao i već preboljena bolest smatraju se razlogom za izuzeće od karantene i takve osobe ne moraju nakon bliskog kontakta sa zaraženima u karantenu“, kazao je Capak te dodao kako se isporuka cjepiva stabilizirala.

„Nije nam isporučena pošiljka od 7 200 doza AstraZenece, ali je povećana isporuka u drugom tjednu ožujka. U ovom tjednu ćemo primiti i 60 400 doza AstraZenece. Registracija Johnson&Johnsova se očekuje u 4. ili 5. tjednu ožujka, s tim da isporuka ne može započeti prije sredine ožujka, a s tim da ne znamo dinamiku isporuke tog cjepiva“, pojasnio je Capak.

O seriji cjepiva AstraZeneca koja je povučena iz upotrebe u Austriji

„Imali smo nekoliko smrtnih slučajeva nakon cijepljenja, no smrtni ishodi i cjepivo nisu povezani. Nuspojave nisu povezane s imunološkim odgovorom“, kazao je Capak.

„Niti jedna zemlja za sad nije uvela dozvolu prelaska granice na temelju cijepljenja,iako određeni bilateralni dogovori s trećim zemljama postoje. I mi smo zaprimili neke takve ponude. Definirano je kako bi trebao izgledati certifikat o cijepljenju, ali je određeno da se on može koristiti samo u medicinske svrhe, a ne za prelazak granice. U ovom trenutku se razgovora o upotrebi certifikata o testu, preboljenju i cijepljenja za prelazak granice, ali postoje brojna pitanja koje treba riješiti, ali EU ide prema tome“, pojasnio je Capak.

„U ovom kontekstu morat će se i istraživanje na Fran Mihaljeviću uzeti u obzir. Imat ćemo svoju politiku vezano uz prelazak granice, pogotovo ako do početka sezone ne dođe do implementacije na EU razini”, kazao je Božinović.

„U ovom trenutku nitko ne zna odgovor hoćemo li se protiv COVID-a morati cijepiti svake godine. Određena cjepiva slabije štite od novih sojeva virusa. Recimo AstraZeneca nešto slabije štititi od južnoafričkog soja. Ne znamo što će biti s budućim varijantama. U ovom trenutku ne znamo ni koliko traje imunitet nakon cijepljena. Moguće je da će nam trebati nove varijante cjepiva. Proizvodnja cjepiva protiv novih varijanti će biti puno brža jer sad postoji potreba tehnologija i metodologija“, kazao je Capak.

„Planiramo narednih godinu dana, ako ne i dulje nastaviti s istraživanjem“, kazala je Markotić.

O kućnim testovima za COVID-19

„Radi se o testovima koji svatko može napraviti, moraju zadovoljiti određene uvjete i biti dovoljno specifični i osjetljiv. Uputstva za njihovo korištenje moraju biti dovoljno jasna i to treba potvrditi HALMED. U Hrvatskoj do sada nemamo registriranih takvih testova, no za pretpostaviti je da će se i uskoro pojaviti u nas. Prije četiri tjedna smo validirali jedan takav test, ono on nije prošao taj proces“, kazao je Capak.

O procesu uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku

„Rezultati ankete govori o tome koliko su građani svjesni važnosti cjepiva. Na prvom mjestu nam je sigurnost primjene cjepiva. Moramo se voditi našom vlastitom, ali i EU regulativom. Još uvijek čekamo dokumentaciju koji će potom procijeniti HALMED“, kazao je Beroš.

Plan za suzbijanje trećeg vala

„Krajem tjedna moramo odlučiti o produženju mjera. Prerano je konkretno govoriti, no teško je da od 15. možemo ići u daljnja popuštanja. Fokus nam treba biti na očuvanju postojećih mjera. Svako toleriranje nepridržavanja mjera može imati implikacije za one kojima je u najvećem interesu da ostanu otvoreni. Pratit ćemo situaciju u Hrvatskoj, ali i izvan nje i dalje i donositi mjera uvažavajući sve naše specifičnosti“, kazao je ministar Božinović.

Razlika između isporučenog i utrošenog cjepiva

„Kako cjepivo dolazi ono se troši. Postoji razlika između elektronskih podataka i podataka koji nam daju ravnatelji zavoda za javno zdravstvo. Cjepivo se ne može potrošiti u onom trenutku u kojem pristigne već se ono mora distribuirati po terenu. Nekad zbog toga dođe do manjeg broja“, kazao je Capak.

FOTO:ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA