20.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Potvrđena 3272 slučaja, imamo 68 preminulih, uvodi se zabrana napuštanja županija

STOŽER: Potvrđena 3272 slučaja, imamo 68 preminulih, uvodi se zabrana napuštanja županija

Na konferenciji Stožera civilne zaštite koja je upravo u tijeku obavljeni su današnji podaci o broju zaraženih. Tako danas imamo 3272 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 68 osoba. Nažalost, preminula je i 27-godišnjakinja. Donesena je i odluka o produljenju nužnih epidemioloških mjera kao i zabrana napuštanja županija koja će biti na snazi od 23. prosinca do 8. siječnja 2021. godine.

“Danas imamo 3272 nova slučajeva. Trenutni broj oboljelih je 21 297. Broj pozitivnih od početka pandemije je 190 235. Od početka pandemije testirano je 931 358 testiranja, a u protekla 24 sata 10 849, što daje postotak od 30.16 posto. Na bolničkom liječenju je 2918 bolesnika, u posljednja 24 sata imamo 350 novih pacijenata . Na respiratoru su 294 bolesnika. Otpušteno je 276 osoba, 4 352 osobu su se oporavile. Preminulo je 68 osoba, ukupan broje preminulih je 3023. Prosječna dob preminulih 77 godina. Tužno je vidjeti da je preminula osoba 27 godina. Radilo se o urinarnoj infekciji”, kazala je primarijus Katalinić – Janković.

Primarijus Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju.

„Danas imao 3272 nova slučaja, testirano 10 849 osoba. U odnosu na prošli tjedan, kad smo imali 18 tisuća, u ovom tjednu imamo 14 349 novooboljelih od 49 076 testiranih. Trenutna sedmodnevna incidencija je 579, 1. Najvišu incidenciju ima Međumirska županija, a najmanju Dubrovačko-neretvanska. Što se tiče o usporedni sa zemljama EU, Hrvatska je 25. mjestu. Višu incidenciju imaju Luksemburg i Litva“.

Ministar Beroš osvrnuo se na pitanje onih koji su preboljelih koronavirus.

„Oni koji su preboljeli virus se u narednom periodu, vjerojatno neće razboljeti. No, oni mogu prenijeti virus drugim osobama i mogu ih zaraziti. Virus nas je na neki način osudio na zajedništvo. Moramo misliti jedni na druge. Primjer je nošenje maske. Isto je i sa cjepivom. Da bi postigli kolektivni imunitet moramo se cijepiti. Jedni bez drugih nećemo moći i nećemo moći postići dobre rezultate. U tom kontekstu treba promatrati sve što radimo kao Stožer, pobjednici i kao zajednica“, kazao je ministar.

„Naša epidemiološka situacija je takva, da popuštanja mjera u ovoj zimskom razdoblju nije i ne može biti opcija. Početka cijepljena je samo početak procesa koji će se protegnuti na cijelu iduću godinu. Ta učinkovitost podrazumijeva kombinaciju restrikcija, popuštanja, cjepljenja”, kazao je ministar Božinović.

“Nužne epidemiološke mjere, koje istječu 21. prosinca nužno je produljiti do 10. siječnja 2021. Nastojimo i na ovaj način poslati poruku, obeshrabriti posjete, druženje i slično. Radi se zapravo o kombinaciji mjera Stožera, ali i drugih aktivnosti Vlade. Početak školskim praznika, omogućava da učenici idu na praznike do 18. siječnja čime će se smanjiti pokretljivost učenika i rasteretiti javni prijevoz. To povjerenstvo vodi ministar Fuks i zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Drugo, na inicijativu Vlade u srijedu se održao sastanak s predstavnika HUP-a, HGK, koji su pristali uputiti apel članicama da u naredna dva tjedna, omoguće djelatnicima mogućnosti korištenja godišnjih odmora. S ovom inicijativom su upoznati i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica”, kazao je ministar te potom najavio nove mjere.

“Na privatnim okupljanim može prisutno 10 soba i to iz dva kućanstva. Preporuka je da se misna slavlja gdje je god to moguće prenose putem televizije i radija, a na dane 24. i 25 prosinca, iznimno misna slavlja će se održavati sukladni posebnim preporukama i uputa HZJZ. Kod profesionalnih umjetničkih izvedbi i program broj prisutnih se ograničava s obzirom na veličinu prostora, nužno je osigurati najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi” kazao je Božinović te se osvrnuo na propusnice.

“Posebna odluka tiče se zabrane napuštanja županije, mjesta prebivališta ili boravišta s obzirom na povećani rizik. Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ova se odluka ne odnosi na osobe koje rade u sektoru prometa, dnevne migracije radnika zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, održavanje komunalne infrastruktrue,zaštitarske službe, novinare, pacijante, žurbe službe, putovanja na posao i s posla, ako je ono neophodno i ne može se obavljati iz kuće, diplomatske predstavnike. Prilikom ulaska i izlazak potrebno je poštovati mjere, imati iskaznicu kojom se potvrđuje status ili imati propusnicu koje će izdavati stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta i iznimno Ravanteljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije. Zabrana stupa na snagu 23. prosinca, a određuje se do 8. siječnja 2021”, kazao je Božinović.

„Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već odluka kojom se zabranjuje putovanje između županije, a propusnice će biti iznimke. Ovako i građanima odašiljemo poruku da ne putuju, da se ne druže, da se suzdrže od kontakata koji nisu nužni. Odluka je vremenski ograničena i intencija je da se ne produžuje ograničenje kretanja nakon 8. siječnja“, kazao je ministar Božinović.

Po pitanju izdavanja propusnica zaposlenicima ministar Božinović je kazao da bi nakon razgovora s predstavinicima HGK i HOK trebala bitno smanjiti radna aktivnost.

“Ionako u ova doba godine radna aktivnost nije jako visoka, ali potoje iznimke zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Apleiramo da se u naredna dva tjedna svi suzdrže od putovanja, okupljanja i druženja” kazao je ministar te dodao da je moguće dobivanje propusnica za one koji se brinu o starijima i nemoćnima, ali i za one koji su unaprijed rezervirali smještaj.

“Apelirat ćemo na crkvu da osigura vjernicima da prate provođenje propisanih mjera. Za prostor ispred crkava vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Apleirat ćemo i da polnoćke poćnu raje i da završavaju do 22 sata. Vjernici iz istog kućanstva za neće neće morati imati prostor od sedam kvadrata”, pojasnio je Capak te u odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da ugostiteljskim objektima nije moguće omogućiti rad po modelu crkava.

“Uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte, a da ne zabranimo određene gospodarske i neke druge aktivnosti. Ova mjera je vezana uz poštiovanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Vjerska slavlja su dopuštena do 25 osoba, ali za Badnjak i Božić, omogućili smo da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici mogu proslaviti blagdan”, pojasnio je Capak.

Ministar Božionović odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je kako većina studenata, s obzirom na online nastavu više i nije u mjestu studiranja.

“Puno toga o virusu je još uvijek nepoznato. Svi pokušavaju mjerama postići ono što je utemeljeno, a to je smanjenje kontakta među osobama. Prema jednoj objavljenoj studiji, 50 posto zaraza u ovo doba godine proizlaze iz obiteljskih druženja. Nadamo se da ćemo se osvijestiti da posjet starijim članovima obitelji predstavlja veliki rizik”, kazao je ministar Božinović dok je Alemka Markotić pojasnila da postoji cijela grana medicine koje se zove putnička medicina orijentirana na širenje zaraznih bolesti gdje imate tisuće pokazatelja da se bolesti, pogotovo kapljične šire zaraznim putem.

Na kraju konferencije za medije novinari su upitali članove Stožera to će od njih ići na polnoćku. Alemka Markotić kazala je kao će kao i svih dosadašnjih godina otići na polnoćku te da će biti ispred crkve dok je Krunoslav Capak kazao da neće prisustvovati polnoćki već nekoj od ranijih misnih slavlja.

Ministar Božinović ponovio je da odluka o zabrani napuštanja županije nije odluka o zabrani povratka u županiju prebivališta odnosno da će građanima biti omogućen povratak u županiju u kojoj imaju prijavljeno prebivalište te da je cilj te mjere poslati poruku građanima da se suzdrže od putovanja.

“Poanta je dva zabrana bude na snazi dva tjedna, to svi želimo i priželjkujemo. Ne zato što to tako želi Stožer, nego da nakon blagdana u siječnju, ne bi imali pogoršanje epidemiološke situacije”, ponovio je još jednom ministar Božinović.

Građani sve informacije vezene uz propusnice mogu dobiti pute e-mail propusnice@rdd.gov.hr, na kontaku broju: 0800-80-90 te putem web stranice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA