20.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 svibnja, 2022
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Postrožene tri mjere, u dvije županije obvezno nošenje maski i na...

STOŽER: Postrožene tri mjere, u dvije županije obvezno nošenje maski i na otvorenom

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je presicu, a osim o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare je bilo riječi i o novim mjerama kojima se epidemija namjerava suzbiti, piše Jutarnji.hr.

– Primijetili ste da se cijeli posao oko mjera i aktiviranja jačeg stožera na županijskim razinama dinamizira u skladu s dinamikom epidemije koja je zabrinjavajuća. Stožer je donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Strože mjere donosimo na prijedlog županijskih stožera što se pokazalo kao dobar pristup. Stožer je produžio primjenu za tri odluke. Nije bilo izmjena oko odluke o radu trgovina i javnog prijevoza, ali ona je produžena – kazao je Božinović.

Postrožene su tri mjere:

 zabrana treninga u zatvorenim prostorima osim za 1. i 2. drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše

– ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima

– privremena zabrana i ograničavanje prelaska preko granice RH – za ulazak u RH priznavat će se i brzi antigenski testovi, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju koja važi 180 dana, uređen je prelazak granice zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca.

Odluke stupaju na snagu sutra i trajat će najmanje do 15. travnja.

Teretane zasad ostaju otvorene, naglasio je Božinović dodajući da će na dnevnoj bazi revidirati mjere.

U Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji obvezno je korištenje maski na otvorenom s povećanim protokom ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, hrana i piće se može usluživati samo na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera. Radno vrijeme casina i sličnih lokala do 20 sati. Škole stranih jezika ponovno prelaze online.

– Danas imamo ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Situacija je zabrinjavajuća u Sloveniji, ali ni u cijeloj Europi nije dobra situacija zbog čega se donose nove mjere. . Ovo u struci zovu treći val, rekao je Božinović.

Božinović tvrdi da se odlukom o prelasku granice ne liberalizira mogućnost ulaska u zemlju, nego se primjenjuje širi krug dokaza o nezaraženosti.

– S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama, ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku, rekao je ministar.

 Ako se nalazite negdje sami, nema potrebe nositi masku. Mjera nošenja maski na otvorenom odnosi se na mjesta gdje je puno ljudi, na tržnici, na rivi, a vjerujem da će i zagrebački prijedlog biti logičan. Moram vidjeti njihov zahtjev, rekao je Capak.

– Ajmo vidjeti što je Zagreb napisao. Možda je sve to sadržano. Ali sve što mi imamo sad su medijski napisi. Ne bih sad davao odgovore na pitanja koja su ipak malo hipotetska, rekao Božinović.

Imali smo preporuku da se maske nose na otvorenom ondje gdje se ne može osigurati razmak. Virus se može prenijeti na otvorenom, inače se ne bi branila okupljanja. Virus se prenosi aerosolom i kapljično. Aerosol je na otvorenom zanemariv, ali kapljično je vjerojatnije pa maska i u takvim okolnostima može biti korisna. U Splitu su rekli da očekuju gužve na tržnicama, šetnje na rivi, zato su donijeli preporuku za takva mjesta. Meni se to čini logično, pojasnio je Capak.

Božinović je još dodao: – Odluka je donesena jer je problem u provedbi, nema toliko službi koje mogu pratiti održavaju li svi razmak na otvorenom.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA