28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Od prošlog tjedna zabilježen rast od 46 posto, preminula 12-godišnja djevojčica

STOŽER: Od prošlog tjedna zabilježen rast od 46 posto, preminula 12-godišnja djevojčica

Na netom završenoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeni su najnoviji podaci o broju zaraženih, kojih je danas 1445, a preminulo je 12 osoba, među kojima je i 12-godišnja djevojčica. Krunoslav Capak kazao je, u vidu povećanog broja zaraženih, da nema posebnih žarišta te kao kako će se ako se to procijeni nužnim poduzeti hitne mjere, a dodao je kako tu mogućnost imaju i županije.

“Od početka pandemije imamo 253 310 pozitivnih, a u posljednja 24 sata testirano je 8. 676 osoba, dok je postotak pozitivnih 16.6 posto. U posljednja 24 sata oporavilo je 418 osoba. Od početka pandemije preminulo je 5709 osoba, među kojima i 12-godišnja djevojčica koja je imala više dijagnoza iz kardiološkog apsketa”, kazala je Katalinić-Janković.

Krunoslav Capak osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situaciju.

Prije tjedan dana imali smo 962 oboljela, a tjedan prije 77. U prva tri dana ovog tjedna imamo 2265 novooboljelih. Brojka je u ovom tjednu za 46 posto veća. Najniža je u Istarskoj županiji a najviša u Primorsko-goranskoj. Na listi zemalja EU po visini incidencije RH je na 7. mjestu sa incidencijom od 207,2. Ukupna stopa smrtnosi na milijun stanovnika je 1403.8, po čemu smo na 18. mjestu među državama EU. Ukupan postotak pozitivnih u tesitiranima je danas 16,7 posto. HALMED je do jučer zaprimio 1751 prijavu sumnji na nuspojave, od čega je 624 na cjepivo AstraZenece, na Pfizerovo 1028 prijava nuspojava, a na Modernino cjepivo 97 prijava nuspojava”, kazao je Capak.

O porastu broj novooboljelih

Capak: Nemamo posebnih žarišta. Karakteristično je da nam raste incidenciju u primorskim županijama dok je na kontinentu situacija nešto bolje. S obzirom na naše okruženje nije za očekivati da se to neće preliti i na Hrvatsku. Više od 50 posto sekvencioniranih uzoraka je bilo pozitivno na britanski soj. Zbog cijepljenja i sve ljepšeg vremena su se ljudi opustili, a to je najveći rizik za širenje infekcije.

Koliko je osoba odustalo od cijepljenja AstraZenecom?

Capak: Postotak od 30 posto onih koji su odustali od cijepljenja AstraZenecom je prikupljen telefonskom anketu. Mi epidemiolozi mislimo da je taj broj manji od 30 posto.

O smrti 12-godišnje djevojčice

Capak: Tek smo primili informaciju o tom tužnom događaju, kao i informaciju da se radilo o teškom kardiološkom komorbiditetu.

Znači li veliki skok novooboljelih da smo ušli u treći val?

Capak: U Europi već govore o trećem valu, no teško je govoriti je li ovo zaista treći val ili kraj drugoga. Bitno je da se trebamo nastaviti raditi na smanjenju broja novooboljelih, hospitaliziranih i preminulih. Bliži se termin isteka mjera. Ako zaključimo da nešto hitno moramo napraviti to ćemo i učiniri, a županije to mogu i same. Takva situacija je moguća.

Božinović: Nekoliko županija, prije svega Dubrovačko-neretvanska županija djeluje po tom sistemu, a razmišlja se o nekim mjerama u Primorsko-goranskoj županiji. Koliko mi je poznati Istarska županije će danas promijeniti režim u osnovnim i srednjim školama s obzirom na incidenciju kao i povećanje broj zaraženih učenika i učitelja, kao i onih koji se nalaze u samoizolaciji.

O uhićenju djelatnica KB Dubrava koje su opljačkale osobe na respiratoru

Beroš: U kontaktu sam s ravnateljem. Kad smo saznali za taj ružan događaj on je obavijestio policiju. Apsolutno će biti daljnjeg postupanja. Riječ je o izrazito teškom kaznenom, kao i moralnom djelu.

Planira li Vlada organizirati cijepljenja ministara AstraZenecom i razmišlja li se o obustavi cijepljenja osoba starijih od 65 AstraZenecom?

Capak: O tome ne razmišljamo. Upravo kod mlađih osoba se pojavljuje problem zbog koji se EMA razmatra AstraZenecu. Novim istraživanjima opovrgnuta su prvotna saznanja o učinkovitost AstraZenece kod starijih 65 godina. Za sad nemamo razloga za prekidanje cijepljenja. Što se tiče pojavnosti nuspojava kod Pfizera i AstraZenece nema, kod oba cjepiva nuspojave su se pojavila u 0.5 posto. Smrt 91 godišnje osobe je po procijeni HALMED-a nije povezana s cijepljenjem.

O mjerama za Uskrs i mogućnosti zatvaranja i uvođenja propusnica

Božinović: Od početka pratimo situaciju iz dana u dan. Posoljenih dana virus se u nekim dijelovima Hrvatske ubrzano širi. To opravdava stav da se o mjerama treba razmišljati po županijama. Opravdano je te mjere kreirati na županijskoj razini, što ne znači da se situacija ne treba pratiti i na razini države. Mjere koje su sada na snazi su ozbiljne, iako su među najmanje restriktivnima na području EU. Njih ćemo održati samo ako ih se budemo pridržavali. Ako netko misli da će izbjegavanjem onoga što se propisano prevariti Stožer u krivu je. Time se pridonosi pogoršanju epidemiološke situacije. Prije nekoliko dana izašao je članak u kojem njemački stručnjaci govore o širenju virusa na otvorenom i u zatvorenom. Njihovi zaključci su odavno sadržani u mjerama Stožera i uputa HZJZ-a. Na otvorenom se mogućnost zaraze manje, ali samo ako se pridržavamo svih mjera, dok se virus najbrže širi u zatvorenom prostoru. Prije ulaska u takav prostor trebali bi se upitati je li prostor prozračen, poštuje li se distanca i nose li svi maske. Ako se te mjere održavaju šanse za širenje virusa su minimalne. Ako vidimo da se u zatvorenom prostoru te mjere ne drže, svako ima pravo u takav prostor ne ući. Upravo iz ovih razloga nismo bili skloni uvesti restriktivnije mjere i zatvoriti sve. Još uvijek smatramo da je potrebno sačuvati postojeći režim mjera, a to je moguće ako smo svi disciplinirani i pridržavamo se preporuka.

O multisistemskom sindromu koji pogađa djecu

Markotić: Ne mogu vam na razini Hrvatske reći koliko je povećanje zaražene djece. U klinici se kontinuirano liječe djeca. Mali postotak oboljele djece je bio hospitaliziran. Bitno da je naši liječnici prepoznaju taj sindrom i primjene terapiju koja se u većini slučajeva pokazalo uspješnom.

Može li očekivati i daljini skok zaraženih bez obzira na lijep vrijeme koja nema dolazi?

Božinović: Nove varijante virusa se šire na jednaki način, što znači da je i zaštita od njih ista. Treba se držati distanca. Ako se toga nećemo pridržavati i ako se recimo na terase, u slučaju hladnijeg vremena, stave staklene stijene i upale grijalice to nije više otvoreni prostor. Vidite da i mi ovdje, jer se radi o zatvorenom prostoru nosimo maske. Minimalna je šansa da se zarazite na otvorenom ako se primjenjuje ovih par osnovnih pravila, pa čak i u zatvorenom. Naša struka je propisivala ovakve mjere i prije nego što su do ovih zaključaka došli strani stručnjaci. Ako se svi ponašamo tako da štitimo prvo sebe, a onda i druge, neće doći do širenja zaraze.

Capak: Klasične epidemiološke mjere koje su propisane štite i kod novih sojeva virusa.

Pojedine države EU su obustavile cijepljenje AstraZenecom, jesu li one opreznije od nas?

Božinović: Transparentno i javno objašnjavamo sve naše odluke, pa tako i ovu. Ne bi komentirali odluke drugih država.

O potvrđenim slučajevima južnoafričkog soja

Capak: Za dvije od četiri osobe znamo da su putovale, a za dvije osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji smo ustanovili da se zarazili od osobe koja su u međuvremenu ozdravile, s time da ne možemo ustanoviti od koga su se te osobe zarazile.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA