31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiStožer DNŽ - potvrđen još jedan slučaj zaraze, muškarac se vratio iz...

Stožer DNŽ – potvrđen još jedan slučaj zaraze, muškarac se vratio iz Bugarske, bio je u samoizolaciji

U tijeku je konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. U Dubrovniku je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškarcu rođenom 1955., koji se prije dva dana vratio iz Bugarske sa skijanja, a bio je u samoizolaciji te je kontaktirao samo sa svojom obitelji. I on i spremačica ZL Dubrovnik,kojoj je jučer potvrđena zaraza su dobro.

Župan Nikola Dobroslavić izvijesti je novinare kako je danas u Dubrovniku potvrđen još jedan slučaj zaraze. Dodao je kako su drugi nalazi negativni te da je epidemiološka situacija u našoj županiji dobra. Kazao je kako se zasad većina građana i gospodarstvenika odgovorno ponaša i poštuje savjete Stožera civilne zaštite, te je još jednom pozvao svih na odgovorno ponašanje.

„Vlada želi sačuvati svaki pojedinačni život i mi se toj borbi s velikom motiviranošću pridružujemo. Apeliram na sve one koji su u samoizolaciji, kao i na sve druge građane da se pridržavaju savjeta jer samo zajedno vlastitim odgovornim ponašanjem možemo prevladati ovu krizu sa što manje žrtava“, zaključio je župan.

Zamjenik župana Joško Cebalo izvijesti je kako je drugozaraženi Dubrovčanin rođen 1955. koji se prije dva dana vratio sa skijanja iz Bugarske te je bio u samoizolaciji.

„Dosada je iz OB Dubrovnik na testiranje poslano 48 uzoraka, od čega su 32 uzorka zaposlenih u OB Dubrovnik, od čega je 18 negativnih nalaza, a 14 ih očekujemo tijekom dana. U našoj Županiji je 311 osoba u samoizolaciji od toga 26 zaposlenika ZL Dubrovnik. Imali smo 30 prijava nepoštivanja samoizolacije, u tri slučaja je potvrđeno da se ne pridržavaju mjera samoizolacije“, kazao je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić kazao je kako su pacijenti u dobrom stanju te da je sve u dubrovačkoj bolnici pod nadzorom.

„Pacijentica 1966. godište, kojoj je zaraza potvrđena jučer i pacijent 1955. godište koje mu je zaraza potvrđena danas su dobro. Danas očekujemo slanje još 10 uzoraka od toga od dvoje pacijenata koji su trenutno u obradi te još 7 od djelatnika Zračne luke Dubrovnik.

Pri pojavi prvog pacijenta mi smo preraspodijelili odjele. Prizemlje je potpuno blokirano i izvana se ne može pristupiti. Molim sve građane i rodbinu pacijenata da strogo poštuju pravila i zabranu posjeta i kretanja kroz bolnicu. Oni koji imaju indikaciju ili neku drugu hitnu situaciju trebaju doći na Objedinjeni prijem, a oni s respiratornim smetnjama na Zarazni odjel sa stražnje strane bolnice, a od sutra će ovdje ispred Bolnice biti i montažni objekt za prijem pacijenata“, kazao je Bekić.

Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo kazao je kako su od drugozaraženog obrađeni kontakti, koji su bili samo njegova obitelj, koja je bila u samoizolaciji.

„Sad je u ovoj situaciji najbitnije da shvatimo kako je svaki pojedinac bitan za sprječavanje bolesti. Svatko tko krši preporuke povećava vjerojatnost širenja bolesti. Što manje socijalnih kontakata, pranje ruku, maska za sve koji imaju simptome. U slučaju simptoma zaštititi se maskom i zazvati liječnika“, kazao je Mato Lakić.

„Obzirom na brojnost ljudi koji tamo cirkuliraju, moguće je kako se prva pacijentica zarazila u Zračnoj luci, ali nismo sigurni. Svi njezini kontakti su obrađeni“, kazao je Lakić, odgovarajući na pitanje novinara.

Dosada su dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara u samoizolaciji zbog sumnje na zarazu od čega je dvoje zaposlenika Bolnice, a ostali su iz primarne zdravstvene zaštite.

Joško Cebalo istaknuo je kako opskrba namirnicama dobro funkcionira i kako ne bi trebalo biti problema sa opskrbom,te da je koridor kroz Neum i za robu i za stanovnike osiguran. Župan je odgovorio na novinarsko pitanje o skrbi o otocima, kazavši kako je skrb ista i na otocima i u cijeloj županiji.

Mato Lakić je kazao kako kirurške maske trebaju nositi oni koji imaju respiratorne simptome, kao i za one koji njeguju oboljelu osobu s respiratornim simptomima, koji trebaju nositi rukavice i prati češće ruke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA