25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER DNŽ: nema rezultata uzoraka od jučer, dosad zaraženi imaju blagu kliničku...

STOŽER DNŽ: nema rezultata uzoraka od jučer, dosad zaraženi imaju blagu kliničku sliku

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije na jutros održanoj sjednici je iznio informaciju kako još uvijek iz Zagreba nisu stigli rezultati jučer poslanih 35 uzoraka. U dubrovačkoj općoj bolnici se nalazi četvoro oboljelih od koronavirusa ali je njihova klinička slika blaga, nitko od njih nije na respiratoru. Liječnik čiji je nalaz bio pozitivan je doma, u samoizolaciji, a svi njegovi kontakti su obrađeni.

U Županiji se 423-oje osoba nalazi u samoizolaciji, a jučer nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije. U karanteni u Kuparima se nalazi 7 osoba, 5 stranih državljana i dvoje hrvatskih državljana.

Dr. Mato Lakić je istaknuo kako njegova služba radi u punom broju gotovo stalno, bez odmora te kako su obradili 119 uzoraka od kojih je 115 u samozolaciji, te je zamolio građane da slušaju naputke stožera da ostanu doma, jer ukoliko se dogodi da zdravstveni sustav počne podlijegati pod teretom posla i oboljelih, da će stanje biti sve teže i teže.

Rekao je i kako se s testovima postupa racionalno, te kako nema potrebe da se od svih uzimaju uzorci, već da to liječnici procijene po simptomima koje imaju oni koji se jave.

SLUŽBENO PRIOPĆENJE

Zbog potresa koji je jutros pogodio Zagreb nisu došli rezultati nalaza onih uzoraka koji su jučer poslani u Zagreb,  rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije župan NIkola Dobroslavić.

”Zbog ove situacije nemamo povratnu informaciju jesu li pozitivni ili negativni. Ali, moramo očekivati da će veći broj biti pozitivan. To nam govori dosadašnje iskustvo. To potvrđuje važnost svih mjera”, rekao je župan Nikola Dobroslavić rekavši da smo svi u mislima s građanima Zagreba. Pozvao je građane da se ponašaju sukladno pravilima koje propisuje struka.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je da je jučer poslano 35 uzoraka.

”Ukupno su upućena 102 uzorka od početka pandemije od čega je 14 pozitivnih. U samoizolaciji su 423 osobe. Od jučer nema novih kršenja rješenja o samoizolaciji. Sedmero ljudi je u karanteni, a prema informacijama s kojima ja raspolažem deset specijalizanata će doći na ispomoć u OB Dubrovnik”, rekao je načelnik Cebalo.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić rekao je kako je u posljednja 24 sata obrađeno 119 kontakata od ovih zaraženih.

”Od njih je 115 u samoizolaciji. Molim vas, ostajte kod kuće. Zdravstveni sustav radi neprekidno danima i pod velikim je pritiskom. Zato molim pomoć građana jer ćemo biti u velikom problemu ako mi zapnemo pod opterećenjem prevelikog broja novih slučajeva”, napomenuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić.

Zamjenik ravnatelja OB Dubrovnik Mario Wokaunn kazao je kako je zaraženi liječnik kod kuće na samoizolaciji te mu je klinička slika dobra. Ustvrdio je i kako bolnica ima dovoljno respiratora.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako će se policajci s aerodroma, ako se ispostavi da su negativni, i oni iz Pomorske policije biti pregrupirani na poslove ophodnje.

Istaknuo je kako policija radi ophodnje prema dojavama, a jučer je takvih dojava bilo šest, mahom mlađih osoba koje su koristili igrališta. Najavio je rigoroznije mjere kontrole samoizolacije gdje će policijski službenici ići od vrata do vrata i provjeravati pridržavaju sli se građani propisanih mjera samoizolacije.

Na konferenciji je istaknuto kako će JGP Libertas organizirati prijevoz za osoblje bolnice, a demantirana je glasina koja se pojavila na društvenim mrežama o navodnoj općoj karanteni od ponedjeljka.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić najavio je da se ubuduće, po novom protokolu prioriteta, većina građana s blažim simptomima neće testirati.

”Svi asimptomatski ili s blažim simptomima će ostati doma u izolaciji. Imamo ograničeni resurs briseva i testova, kao i zaštite opreme. Budemo li neracionalno trošili imat ćemo problem. Prioritet su zdravstveni radnici, teški bolesnici, bolnički bolesnici, starije osobe pa kronični bolesnici. Mlada zdrava osoba ne treba se testirati, već ostati doma u izolaciji. Testirat će se samo u slučaju pogoršanja simptoma”, objasnio je Lakić.

Dodao je kako je pri kraju uređenje dubrovačkog hotela Sumratin u svrhu tzv. izolacije u zajednici, za one koji neće imati uvjete za kućnu izolaciju, dok je Studentski dom dodatna lokacija.

Treba napomenuti da je u odnosu na posljednje informacije koje je Stožer jučer objavio, a to su odluke o ukidanju javnog gradskog i međugradskog prijevoza, kao i o ograničavanju i zabrani plovidbe na pojedinim linijama, donesena je odluka o radu trgovina koje su dosada imale dopuštenje za rad. Po toj odluci one smiju raditi od 8 do 17.

Donesena i je i odluka o mjerama održavanja zdravstvene higijene koje se moraju pridržavati svi autotaksi prijevoznici.

Također je donesena odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA