18.4 C
Dubrovnik
Naslovnica Lifestyle Psihologinja Silvija Sokal - strah je normalna reakcija, ali trebamo pokušati razmišljati...

Psihologinja Silvija Sokal – strah je normalna reakcija, ali trebamo pokušati razmišljati pozitivno

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije otvorilo telefon za psihološku pomoć građanima, koji u ovoj situaciji, koja nam je svima nova i nepoznata osjećaju strah i tjeskobu. Razgovarali smo s magistricom, specijalisticom kliničke psihologije Silvijom Sokal Gojavić, voditeljicom Savjetovališta o tome kako u karanteni organizirati život i izbjeći nepotrebnu paniku.

Ljudi su se našli u situaciji u kakvoj dosad nismo bili. Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja, što kod mnogih stvara strah. Kako se boriti protiv tog straha?

Budući je virus nepoznat i novi, normalna je reakcija strah i neizvjesnost razvoja cijele situacije i u našoj državi a pogotovo u našem gradu, posebno što se širi ovako brzo i ima dosta smrtnih slučajeva. Strah je normalna reakcija u ovakvoj situaciji. Jedino što možemo je držati se uputa i ponašati se odgovorno. Smanjiti vjerojatnost da ćemo biti zaraženi i širiti dalje virus, zaokupljati pažnju nečim pozitivnim, što nas veseli.

Većina naših sugrađana radi iz kuće, djeca imaju nastavu online. Puno se više boravi unutar obitelji. Imate li savjete kako to vrijeme koje smo prisiljeni boraviti u zatvorenim i uglavnom malim prostorima cijeli dan, dobro iskoristiti i kako ga napraviti ugodnijim za sve?

Dakle, svaka obitelj je zasebna. Ovisno o broju djece u obitelji i njihovoj dobi, trebali bismo se posložiti s obzirom na online nastavu i zahtjeve posla od kuće i tu nekako ostale ukućane zabaviti, dok drugi radi i uče, kako bi što bolje svatko odgovorio na zahtjeve svoga posla i škole. Treba skuhati objed, večeru, pokušati se posvetiti svakom djetetu, sve to iziskuje vrijeme i energiju.

Treba napraviti raspored dana, pokušati naći aktivnost u kojoj svi skupa mogu sudjelovati. Naučiti djecu odgovornom ponašanju i primjereno njihovoj dobi objasniti im situaciju s epidemijom koronavirusa te zahtijevati i od njih odgovorno ponašanje i održavanje higijene. Ako se svi držimo rasporeda i poštivamo jedni druge i dogovorene upute, onda će lakše biti svima.

Je li bitno imati neki raspored aktivnosti? Može li nam to pomoći u
očuvanju psihičkog zdravlja?

Svakako da raspored aktivnosti, struktura dana, donosi predvidivost i osjećaj kontrole, barem u našem domu. Olakšava podnošenje situacije, posebno kad su djeca u kući. Posebno je djeci potrebno strukturirati dan i inače, kad nije izvanredna situacija.

Na koje aktivnosti i razmišljanja bi smo se trebali usredotočiti?

Trebali bismo pokušati uključiti pozitivan stav, kako će sve na kraju biti dobro, ako se, naravno, držimo preporuka i budemo disciplinirani.

Trebali bismo odrediti kada u danu pogledati dnevnik/poslušati vijesti s novim preporukama. Dakle ne slušati vijesti svaki sat, nema smisla i nije dobro. Okrenuti se nekim aktivnostima koje nas vesele, za koje nismo dosad nalazili vremena ili smo ih odgađali. Javiti se nekom koga dugo nismo čuli, intenzivnije i kvalitetnije provoditi vrijeme s djecom, pročitati neku dobru knjigu koja je na čekanju, vratiti se nekom zanemarenom hobiju… Imati vjere.

Otvorili ste besplatni telefon za psihološku pomoć. Javljaju li Vam se ljudi?
Što ih najviše mori?

S dežurstvima na telefonu smo počeli prekjučer, zasad nije bilo poziva. Nudimo psihološku pomoć budući da je na telefonu na raspolaganju 5 psihologa, psihoterapeut i logoterapeut. Ako itko od sugrađana osjeti tjeskobu, usamljenost, ako mu je potreban razgovor ili psihološka podrška, slobodno neka nazovu na broj savjetovališta 091 32 33 905. Također je dostupan i mail savjetovališta te opcija chata preko telegram aplikacije.

Mislim da je osnovno držati se uputa i preporuka nadležnih institucija i tu bismo trebali biti disciplinirani. Ne bismo smjeli imati stav „neće mene“ i zanemariti upute jer time zapravo ugrožavamo najranjivije skupine društva, starije i kronične bolesnike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovačka Agrarna Reforma: bazeni ispred vila mijenjaju namjenu, umjesto gosta u njima će se “praćakati” pomadore, balančane i tikvice

Život u korona karanteni nadahnuo je i inspirirao našu blogericu iz Grada da nam pošalje svoje briljantne eRaguzarije.

Tijekom ožujka 406 Dubrovčana prijavilo se na Zavod za zapošljavanje

Koronavirus više je od zdravstvene ugroze. Pandemija je ozbiljno zaprijetila hrvatskom gospodarstvu. Ta je činjenica postala je jasna nakon odluke Nacionlanog...

MUP POKRENUO KAMPANJU Ne okrećite glavu, prijavite nasilje

I dok smo ovih dana svi usredotočeni na #OstaniDoma, jesmo li razmišljali o onim najranjivijim skupinama koje se iza zatvorenih vrata ne...

PROJEKTI GRADA: pomoć ranjivim skupinama i gospodarstvenicima, isplata socijalnih davanja…

S obzirom na novonastalu situaciju Grad Dubrovnik prilagodio je svoj rad i mjere koje u ovome trenutku može ponuditi svojim građanima,...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI ovaj put sele u kozmos…

Kako prebroditi samoću ove koronakrizne izolacije? Filozofi, mudraci, mistici i duhovni oci nas podučavaju kako je samoća naša priroda, kako smo stvoreni...

VIDEO-SNIMKA: 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

29. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika započela je u 11 sati. Prvi put sjednica se održava elektronskim putem.

SUSRETI UTORKOM: Joško Cebalo: zvuči patetično, ali ostanite doma za svoje dobro

Za načelnika Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, Joška Cebala šira javnost zna od pojave korona virusa, jer je dio tima koji se...

ETO NAS: “Koristite zaštitu da nas bude više, a ne manje”

Na kampusu dubrovačkog sveučilišta ovih dana uz pomoć 3 d printera stvaraju se zaštitni viziri koji su od velikog značaja i pomoći...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić