26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: 747 novih slučajeva, komentirali su i sprovod Milana Bandića

STOŽER: 747 novih slučajeva, komentirali su i sprovod Milana Bandića

U posljednja 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3322

Među njima je 758 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.
 
Preminulo je 7 osoba.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 244205 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5555 preminulo, ukupno se oporavilo 235 328 osoba od toga 311 u posljednja 24 sata.
 
U samoizolaciji su trenutno 13 777 osobe.
 
Do danas je ukupno testirana 1 361 483 osoba, od toga 7 292 u posljednja 24 sata.

-Prosječna incidencija 14-dnevna na 100.000 stanovnika je 139.5, najnižu ima Istra 33.5 a najvišu dubrovačka 438.9. Na listi zemalja EU po incidenciji Hrvatska zauzima 3. mjesto, nižu imaju samo Njemačka ii Danska, sve ostale države imaju višu. Najvišu ima Češka. O mortalitetu, ukupna stopa kumulativna na milijun stanovnika je 1361.1 što nas stavlja na 19. mjesto zemalja EU po tom pokazatelju. Današnji udio u pozitivnim u testiranima je 10.2, u proteklih 14 dana to je u prosjeku 7.2 %. Dosad je HALMED zaprimio 1166 sumnji na nuspojave, većina na Pfizerovo cjepivo – rekao je Capak.

-Prema stranici cijepise.zdravlje.hr do danas u 9 ujutro je prijavljeno 36.013 građana za cijepljenje. Najviše u Zagrebu, više od 50%. Brojke govore sve, građani su prepoznali cijepljenje kao nezaobilzan korak u borbi protiv epidemije. Napominjem da se prijavom na više kanala ne može prije doći na red. Mnogi se boje da njihova predbilježba neće biti adekvatna, ne dopuštaju se dvostruke prijave. Ti višestruki kanali su tu da olakšaju prijavu svim građanima – rekao je Beroš.

Stožer je komentirao sprovod Milana Bandića te zašto takve mjere nisu dozvoljene na ostalim mjestima?

-Mi jesmo razmatrali i pitanje sajmova, ono je bilo na dnevnom redu. Ono što je tu bitno je činjenica da postoje različite vrste sajmova. Nije isto imate li izložbu proizvoda OPG-ova na Jelačić placu ili sajam u nekom selu gdje se peku janjci i odojci u pet ujutro i dernek traje do ponoći. Sajmovi su po riziku vrlo različiti i ne možemo to generalizirati. Mi smo oduvijek za postupno otvaranje, mjere popuštamo postupno. U nekom od sljedećih koraka ćemo svakako dopustiti i sajmove, ali ne možemo sve pustiti odjednom, virus je ono nas, imamo više varijanti, manje cjepiva i ostale rizike – rekao je Capak.

-Kad govorimo o sprovodu današnjem, vi ste primijetili i prenijeli i ono što su javili iz nadležnog gradskog stožera Zagreba. Ono što je činjenica je da su oni najavili, a mislim da će sigurno nastojati da sve prođe organizacijski u skladu s mjerama. To je po meni odgovoran pristup jer postoje situacije u kojima se jednostavno predvidi da je moguće da dođe više ljudi nego što je navedeno u odluci Stožera i sad se tu možete postaviti preventivno, a ovo što su javili iz gradskog stožera da će biti 300 covid redara pokazuje da su u tome promišljali, to je u svakom slučaju odgovornije nego da se ništa ne napravi kako bi se u situaciji koja je naglo došla, a otkad se dogodila neke stvari su predvidive. Puno je odgovornije to organizacijski posložiti tako da predstavlja što manji rizik nego da se stvari puste izvan kontrole što je onda sigurno scenarij koji ne bi bio poželjan – rekao je Božinović.

O dolasku ruskog cjepiva u Hrvatsku

-Legitimna su nastojanja vlade da nabave rusko cjepivo međutim ne odustajemo ni od zajedničke nabave s Europskom unijom. Dok nemamo dokaze da je neko cjepivo sigurno nećemo ga koristiti. Naš zakon omogućava interventni uvoz cjepiva koji dozvoljava HALMED na osnovu dokumentacije koja opisuje niz elemenata tog cjepiva. Mi smo u kontekstu odlične suradnje s ruskim veleposlanstvom već ranije uputili dopis o svoj potrebnoj dokumentaciji kako bi se evoluirala učinkovitost njihova cjepiva. Zamolili smo ih da nam ju dostave kako bi znali je li ono sigurno i učinkovito – rekao je Beroš.

Koliko je ozbiljna situacija u DNŽ?

-Oni trenutno imaju najvišu incidenciju, koliko znam oni su zatražili strože mjere, ali da je konkretno zahtjev podnesen to vam ne znam reći – rekao je Capak.

Ispravlja ga Božinović.

-Županijski stožer DNŽ tražio je da se na njega ne provode mjere popuštanja od 1.3., tražili su i neke nove mjere, nakon toga više nije bilo zahtjeva – rekao je Božinović.

Dugovi veledrogerijama? Postoji li dugoročni plan?

-Odgovor bi trebao trajati jako dugo, trebamo razgovarati o rashodovnoj i prihodovnoj temi zdravstvenog sustava, a to je jako opsežna tema. Treba promijeniti limite i olakšati poslovanje. Prilagođavamo naš zdravstveni sustav, plan reformi postoji i on će se realizirati. U prošloj godini smo objedinjenjem javne nabave postigli uštede od preko milijardu kuna. Potrebni su međuresorni razgovori, a vjerujem da ćemo nakon što pobjedimo pandemiju ozdraviti i zdravstveni sustav – rekao je Beroš.

Preuzima li država odgovornost za nuspojave u slučaju uvoza interventnog cjepiva koje nije odobrila EMA?

-Da, u tom slučaju država preuzima odgovornost – rekao je Capak, a Beroš je potom dodao da se s proizvođačem može dogovoriti i neka druga vrsta odgovornosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA