14.8 C
Dubrovnik
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaDupromoŠto očekivati od odlaska kod nutricionista?

Što očekivati od odlaska kod nutricionista?

Danas svi pričaju o pravilnoj prehrani, zdravoj prehrani, dijetama, receptima za zdrave slatkiše… Police trgovina su nam prepune “zdrave” hrane, a ekrani puni naslova o skoro pa toksičnoj hrani i na drugom kraju “superhrani”. Posljednjih godina nutricionizam je “u trendu”. A što je nutricionizam i koja je uloga nutricionista u Vašem zdravlju?

TKO JE NUTRICIONIST?

Brojna istraživanja potvrđuju blagotvoran utjecaj pravilne prehrane na zdravlje. Učinci pojedinih komponenti iz hrane i cjelokupne prehrane istražuju se u kontekstu zdravih pojedinaca i osoba koje boluju od određene bolesti.

Danas je poznat niz bolesti povezanih s prehranom. Neke od njih su vodeći uzroci smrti u svijetu poput kardiovaskularnih incidenata ili dijabetesa. Prepoznaje se utjecaj prehrane na upalne bolesti crijeva, bolesti štitnjače, gihta ali i drugih bolesti u kojima prehrana može biti podrška terapiji.

Hrana, osim u iznimnim slučajevima, nije lijek, ali pravilna prehrana je ulaganje u zdrav organizam.

Uzimajući u obzir neupitnu važnost pravilne prehrane i šumu informacija dostupnih svuda oko nas ne čudi sve veća zainteresiranost za nutricionizam.

Nutricionist je stručnjak koji analizira nova saznanja u području zdravlja i prehrane, određuje njihovu važnost i način na koji se ona mogu praktično primijeniti.

KAKO IZGLEDA PREGLED KOD NUTRICIONISTA?

Jedan razgovor s nutricionistom neće vas naučiti pravilnoj prehrani, a jedan jelovnik koji dobijete neće riješiti vaš problem.

Suradnja, proces koji uključuje višekratne konzultacije i ulaganje od strane klijenta i nutricionista je ono što će donijeti rezultate.

Prvi pregled kod nutricionista

Prvi razgovor s nutricionistom uključuje prikupljanje što većeg broja podataka o vašem zdravstvenom stanju, prehrambenim i životnim navikama. Na taj način saznajemo da li je problem višak ili manjak kilograma, probavne smetnje ili rad na smanjenju simptoma neke bolesti. Također dolazimo do informacija o tome kakva je prehrana bila do sada i koje su mogućnosti za tu osobu.

Različit je pristup svakoj osobi, njenim obavezama privatnim i poslovnim kao i mogućnostima u smislu vremena, financija i načina da prilagodi svoju prehranu.

Jelovnici i smjernice za primjenu novih navika

Pravilna prehrana ne smije biti komplicirana, zahtjevna i skupa. Cilj pravilne prehrane je da klijent koji je na redukcijskoj dijeti kaže: Ja se prvi put ne osjećam kao da sam na dijeti, nisam gladna i ne mislim cijeli dan o tome da sam na dijeti.

Održivost pravilne prehrane krije se u fleksibilnosti jelovnika. Jelovnici koje dobijete od svog nutricionista s vremenom moraju postati samo predložak prema kojem sami planirate svoju prehranu.

Kontrolni pregledi

Kontrolni pregledi ne služe samo kako bismo provjerili brojke na vagi ili krvnoj slici. Za vrijeme drugog, trećeg i četvrtog posjeta svom nutricionistu zajedno dolazite do odgovora što je pravilna prehrana za vas. Svaka osoba je posebna i nemoguće je imati šablonu prema kojoj ćemo svi jesti isto i biti zdravi.

Kontrolni pregledi imaju i psihološku komponentu, osobito u početku, kada su provjere rezultata motivacija za napredak.

Vaš posjet nutricionistu trebao bi biti početak suradnje kroz koju ćete zajedno doći do odgovora kako će vaša prehrana biti kvalitetnija, podržavati vaše zdravlje i biti minimalno opterećujuća za vaše dnevne obaveze i aktivnosti.

Nutricionističko Savjetovalište – Nutrikon – Ljekarna Čebulc

Ulica Iva Dulčića 20/a, Babin kuk


Popratite nas i informirajte preko Instagram i Facebook stranice Ljekarne Čebulc

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić