31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠto napraviti, ako sumnjate na zarazu koronavirusom?

Što napraviti, ako sumnjate na zarazu koronavirusom?

U Italiji je do srijede je zabilježeno 3 089 slučajeva Covida-19 od kojih je 295 teško ili kritično oboljelo, a 107 je umrlo. Time je Italija postala treća zemlja u svijetu po broju oboljelih i umrlih i prva u Europi. Danas su zatvorene sve talijanske škole, sveučilišta, a otkazana su i sva javna događanja.

U Hrvatskoj pak zasad imamo 10 potvrđenih slučajeva koronavirusa, pa ne treba praviti paniku. Ipak, obzirom da nam je Italija susjedna zemlja, u kojoj se virus proširio velikom brzinom, trebali bismo pripaziti. Ukoliko imate neke od simptoma ove bolesti koja je slična gripi, pridržavajte se preporuka Zavoda za javno zdravstvo i javite se svom liječniku obiteljske medicine ili dežurnom epidemiologu.

Brzo širenje virusa u Italiji i visok postotak umrlih znanstvenici pripisuju činjenici da virus nije shvaćen u početku kao ozbiljna prijetnja te činjenici da se proširio u bolnicama među zdravstveno ugroženom populacijom.

Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, što prije potražite liječničku pomoć

Recite svom liječniku ako ste bili u: Kini, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru, Iranu te talijanskim pokrajinama Lombardija, Veneto, Pijemont i Emilia Romagna ili ako ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je doputovao iz tih područja i ima respiratorne simptome.

Zašto?

Kad god imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, važno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer se može raditi o ozbiljnoj bolesti. Respiratorni simptomi s temperaturom mogu imati niz uzroka, a ovisno o vašim osobnim kontaktitima i eventualnim putovanjima, novi coronavirus bi mogao biti jedan od njih.

Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u zaraženo područje* unazad 14 dana

Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u zaraženo područje, primjenjujte osnovnu higijenu ruku i respiratornu higijenu te ostanite kod kuće dok se ne oporavite, ako je moguće.

Ako imate respiratorne simptome (kašalj, curenje nosa, kratkoću daha) i/ili povišenu temperaturu i unazad 14 dana ste boravili u zaraženom području* obvezno nazovite telefonom svog liječnika ili nadležnog epidemiologa.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije sastoji od 4 Odjela za epidemiologiju (Dubrovnik, Korčula, Metković i Ploče). Brojeve telefona i kontakt pogledajte ovdje.

Prakticirajte opće higijenske mjere nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima

Osigurajte redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon dodira sa životinjama i životinjskim proizvodima; izbjegavajte dirati oči, nos ili usta rukama; izbjegavajte kontakt s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Izbjegavajte kontakt s potencijalno kontaminiranim životinjskim otpadom ili tekućinom na tlu.

Izbjegavajte konzumiranje sirovih i termički nedovoljno obrađenih namirnica životinjskog porijekla

Sa sirovim mesom, mlijekom ili drugim namirnicama životinjskog porijekla postupajte pažljivo, kako biste izbjegli križnu kontaminaciju s nekuhanom hranom, prema dobrim praksama sigurnosti pripreme hrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA