31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleŠto najčešće muči roditelje trogodišnjaka?

Što najčešće muči roditelje trogodišnjaka?

Kada i koliko je djeci potrebno dnevnog sna pitanje je koje u određenih fazama odgoja muči većinu roditelja. 

Kada je moguće izbaciti dnevno spavanje?

Univerzalni odgovor, baš kao i većini segmenata odgoja, ne postoji, ovisno o životnom stilu, količini aktivnosti ali i samom djetetu i količini noćnog sna, neka djeca vrlo rano izbacuju dnevno spavanje, dok je drugoj djeci on dosta dugo potreban kako ne bi bili razdražljivi i preumorni do večernjeg spavanja. Važno je osluškivati djetetove potrebe jer preuranjenim izbacivanjem dnevnom spavanja možete postići potpuno suprotan efekt, preumorno dijete koje ne može zaspati navečer.

Koliko dugo treba trajati dnevni odmor?

Kao i kod prethodnog pitanja i ovdje ne postoji univerzalan točan odgovor. U pravilu, kako dijete raste tako se smanjuje broj dnevnih “spavanaca” i više kratkih odmora se pretvara u jedno konkretnije popodnevno spavanje. S dobi djeteta polako prestaje potreba i za tim spavanjem, isprva će djetetu možda biti dovoljno tek da malo odmori uz omiljenu igračku, a s vremenom će i to izbaciti.

Neka djeca se već nakon pola sata do sat vremena dovoljno odmore, dok ima djece kojima dnevni odmor podrazumijeva spavanje od 2 ili čak 3 sata. I to je sasvim u redu, samo je potrebno korigirati raspored odmora ako dijete duže spava i paziti da popodnevni odmor ne “pomakne” noćno spavanje prekasno. 

Organizacija dnevne rutine

Djetetovi dnevni odmori uvelike ovise o navikama cijele obitelji. Ide li dijete u vrtić, jeste li vi kod kuće ili radite, kada idete na spavanje, kada se ujutro budite, sve su ovo stavke koje utječu i na djetetu rutinu. Poželjno je izbjegavanje kasnih odlazaka na spavanje bez obzira na to kakve su dnevne aktivnosti djeteta jer tako stječe zdravije navike za kasnije djetinjstvo kada će zbog vrtića/škole raniji odlazak na spavanje i rano ustajanje biti pravilo, a ne iznimka. 

Uz dnevno spavanje, dio djetetove rutine je i igra, obroci, odlazak na spavanje, izlazak u prirodu, pa svakako treba uskladiti sve ovo u jednu skladnu cjelinu. 

Kada djetetu popodnevni odmor više nije potreban?

Ako dijete navečer ne može zaspati prije 21 ili 22 sata, to je prvi znak da je dnevno spavanje bilo predugačko ili da djetetu jednostavno više nije potrebno. 

Ako dijete bez problema zaspi navečer, no budi se tokom noći (a nije vezano uz hranjenje) i ostaje budno jedan određeni period, raspoloženo za igru, to je još jedan znak da je vrijeme za izbacivanje popodnevnog odmora. 

Treba li dijete buditi iz popodnevnog odmora?

Ako dijete spava dugo i smatrate da bi to moglo pokvariti noćni san, tada bi bilo dobro da ga postepeno nježno probudite. Pratite period između popodnevnog odmora i odlaska na noćno spavanje, jer je poželjno da taj period bude 3.5 do 4 sata kako bi se dijete stiglo izmoriti za novo spavanje. 

U koje vrijeme bi dijete trebalo ići na dnevni odmor?

Kako trogodišnjaci uglavnom imaju samo jedno dnevno spavanje, vrijeme odmora je potrebno prilagoditi vremenu kada dijete odlazi na noćno spavanje. Ako je navečer dijete u krevetu oko 19 sati, tada bi oko podneva bilo idealno vrijeme za odlazak na odmor. Ako dijete preko dana spava tek pola sata do sat vremena, tada se može tolerirati i kasniji odmor jer neće ometati noćno spavanje. 

Kada su vaši mališani izbacili dnevni odmor?

Mamin kutak

Foto: Freepik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA