6.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiStjepan Srhoj u emisiji "Treći element" o eksperimentima u ekonomiji

Stjepan Srhoj u emisiji “Treći element” o eksperimentima u ekonomiji

Dubrovčanin dr. Stjepan Srhoj sudjelovao je u ovotjednoj emisiji HRT-a Treći element na temu Nobelove nagrade za ekonomiju koja je dodijeljena Davidu Cardu, Joshui Angristu i Guidu Imbensu za proučavanje utjecaja imigracije, minimalne plaće i obrazovanja na tržište rada i to uz pomoć društvenog eksperimenata.

David Card napravio je empirijsko istraživanje kako na tržište rada utječu visina minimalne plaće, imigracija i obrazovanje. Njegove studije pokazale su, između ostalog, da povećanje minimalne plaće ne vodi nužno do manjeg broja radnih mjesta.

Joshua Angrist i Guido Imbens nagradu su dobili za metodološki doprinos analizi uzročno-posljedičnih veza u ekonomiji. U emisiji se govorilo o doprinosu ovih nobelovaca ekonomskoj znanosti i novostima koje su unijeli u ekonomska istraživanja. Raspravljalo se i o tome kakva je ekonomije bila prije nego što je postala empirijska znanost, koji su najveći izazovi u eksperimentima u ekonomiji, na koji su način Card, Angrist i Imbens utjecali na ekonomska istraživanja danas.

Hrvatska zaklada za znanost Stjepanu Srhoju povjerila istraživanje o učinkovitosti COVID-19 potpora

Stjepan Srhoj, koji u svojim istraživanjima koristi alate, koje su ovi nobelovci uveli u ekonomiju, predstavio je rezultate svojih istraživanja predstečajnih nagodbi, učinka javnih potpora na rast poduzeća, kao i istraživanje utjecaja javne nabave na povećavanje zapošljavanja. Te je na primjeru objasnio ovu metodu istraživanja, njezine prednosti i nedostatke, ali i način na koji istraživanja mogu utjecati na javne politike.

Uz Stjepana u emisiji su sudjelovali i ekonomisti dr. Vuk Vuković i dr. Ivan Žilić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]