11.8 C
Dubrovnik
Utorak, 18 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiStjepan Srhoj - mladi odlaze, to je jasan signal za ubrzane reforme

Stjepan Srhoj – mladi odlaze, to je jasan signal za ubrzane reforme

Reakcije na popis stanovništva i činjenicu i gubitak gotovo 400 000 u 10 godina ne prestaju. Na svom FB profilu nagrađivani ekonomist dr. Stjepan Srhoj sa Sveučilišta u Dubrovniku osvrnuo se na ove činjenice.

– Žao mi je što mladi odlaze, ali ih razumijem i nisam iznenađen. Tijekom prethodne dvije godine imao sam nekoliko mogućnosti za zaposlenje na sveučilištima, institutima i poduzećima u EU, pa sam često razmišljao o odlasku. Odlučio sam ostati, a ta odluka je najviše uvjetovana time što imam sreću biti rođen u dobroj obitelji srednje klase. Nisu svi te sreće, napisao je Stjepan.

– Za one mlade i kućanstva koji nisu te sreće, glavni razlog odlaska su njihova očekivanja o financijskoj neovisnosti u budućnosti. Nažalost, financijska neovisnost u RH se često temelji na nasljedstvu od prošle generacije. Ako nemaš nasljedstvo, veoma je teško postati financijski neovisan na trenutnom tržištu rada i uz trenutne cijene života. Uz tešku mogućnost financijske neovisnosti, dolazi do straha da će vam financijska strepnja biti nasljedstvo koje ćete ostaviti djeci.

Ulaskom u EU mnogi su shvatili da je financijsku neovisnost lakše ostvariti u drugim zemljama EU. Situacija u državi je realno loša, ali nije je nemoguće ispraviti. Uz mijenjanje očekivanja financijske neovisnosti, znatan broj mladih bi se vratio ili ostao u RH, iako će i dalje moći zaraditi više u EU.

Mijenjanje očekivanja se svakako ne ostvaruje jednokratnim isplatama, već mijenjanjem dugogodišnjih društvenih problema te razvojem industrije i poduzetništva. Nadam se da će nove činjenice o broju stanovnika biti jasan signal za nužne i ubrzane reforme, zaključio je dr. sc. Stjepan Srhoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]