11.8 C
Dubrovnik
Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiStjepan Ćosić imenovan je članom Ravnateljstva Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Stjepan Ćosić imenovan je članom Ravnateljstva Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Prof. dr. sc. Stjepan Ćosić novi je član Ravnateljstva Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Ova odluka je donesena na zatvorenom dijelu 230. sjednici Vlade, a na prijedlog Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Stjepan Ćosić povijest i sociologiju diplomirao je 1987. na Filozofskom fakultetu u Zadru. Od 1988. do 1992. predavao je povijest u osnovnim i srednjim školama u Dubrovniku, a od 1992. do 1995. radio je kao arhivist u Državnom arhivu u Dubrovniku. U tom je razdoblju završio postdiplomski studij Sveučilišta u Zagrebu Kulturna povijest istočne obale Jadrana. Magistrirao je (1994) i doktorirao (1997) na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (Dubrovačko područje od sloma Republike do 1848.) .

Od 1995. do 2003. istraživač je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Godine 1998. izabran je u zvanje znanstvenoga suradnika. U razdoblju 2003-2012. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskoga državnoga arhiva u Zagrebu, a od studenoga 2012. zaposlen je na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, u zvanju redovitoga profesora.

Radeći u arhivima, uz znanstvena zvanja stekao je stručna zvanja arhivista i višeg arhivista te se upoznao s gradivom domaćih arhivskih ustanova. Kao istraživač radio je u brojnim hrvatskim i u nizu stranih ustanova (Bari, Vatikan, Venecija, Beograd, Budimpešta, Beč, Graz, Sankt-Peterburg, Moskva). Istraživački interes usmjerio je na širok raspon tema iz političke, kulturne, intelektualne i demografsku povijest Dubrovnika, Dubrovačke Republike, Dalmacije, Hrvatske i BiH od 18. do 20. stoljeća. Bavi se i arhivističkim temama, napose poviješću kartografije, heraldikom i historijskom geografijom.

Od 2000. godine predavao je različite kolegije na Filozofskim fakultetima u Splitu, Zadru i Zagrebu te na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Sveučilištu u Dubrovniku, na diplomskim i doktorskim studijima povijesti, povijesne demografije i arhivistike. Urednik je više svezaka časopisa, knjiga i monografija u izdanju Zavoda HAZU u Dubrovniku, Hrvatskoga državnoga arhiva u Zagrebu, Matice hrvatske i drugih nakladnika. Dugogodišnji je član u uredništvima i urednik časopisâ u nakladi Zavoda HAZU i Hrvatskoga državnoga arhiva te drugih institucija (Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovnik Annals, Arhivski vjesnik i Fontes – izvori za hrvatsku povijest). Bio je član i voditelj istraživačkih projekata financiranih od strane Ministarstva znanosti RH. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Za svoj historiografski rad dobio je Nagradu Dubrovnika (1999) i Nagradu za znanost HAZU (2005).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA