31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleStižu roboti za dezinfekciju soba covid bolesnika

Stižu roboti za dezinfekciju soba covid bolesnika

Dvije slovenske bolnice danas su primile robote koje je kupila Komisija za dezinfekciju soba za pacijente čime se ograničava širenje koronavirusa.

Dodatnih 29 robota za dezinfekciju raspoređeno je u bolnice u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Litvi, Luksemburgu i Nizozemskoj. Roboti mogu dezinficirati standardnu sobu za pacijente unutar 10 minuta upotrebom ultraljubičastog svjetla i više od 18 soba s jednim punjenjem.

Cilj je osigurati sterilno okruženje u bolnicama bez izlaganja osoblja nepotrebnim rizicima. Budući da se radi o fizičkom postupku, a ne o kemijskom dezinfekcijskom sredstvu, bolničko osoblje sigurnije je jer više ne treba prevoziti ili skladištiti toksične, opasne i korozivne kemikalije ili rukovati s njima.

Osoblje izvan prostorije koja se dezinficira upravlja robotom s pomoću mobilne aplikacije tako da tijekom postupka nisu prisutni zdravstveni radnici.

Roboti koje je isporučilo dansko poduzeće UVD Robots koje je pobijedilo na natječaju dio su nastojanja Komisije da državama članicama osigura korisnu i nužnu opremu za borbu protiv pandemije. Iz Instrumenta za hitnu potporu ukupno je dostupno 12 milijuna eura za kupnju 200 robota.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA