32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiStiže novi zakon o radu: Za rad od kuće bit će potreban...

Stiže novi zakon o radu: Za rad od kuće bit će potreban pristanak i radnika i poslodavca

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci. Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, dakle za godinu dana, a prvi sastanak tek je početak predstojećeg maratona, piše Večernji list.

Nakon sastanka Jelić je kazao da je rasprava bila konstruktivna i konkretna te su dogovorili metodologiju po kojoj će raditi. U svakom slučaju, neće se ići na izmjene postojećeg Zakona o radu, nego će se izraditi novi moderniji zakon u koji će se ugraditi novosti koje su se pojavile kod rada na daljinu, rada na izdvojenome mjestu, dopunskog rada te platformskog rada koji je dosta popularan. No, čim će se donositi novi zakon, vjerojatno će se otvoriti sve stare i bolne teme koje su i poslodavci i sindikati isticali kod svih dosadašnjih otvaranja “radničkog ustava”.

Kako će sve točno izgledati još je prerano reći jer će se pojedine teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu. – U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić.

Kad je riječ o dosadašnjoj praksi rada od kuće, Sever je u razgovoru s novinarima kazao da je bilo problema. Radnici su, kaže, jednostrano upućeni na rad od kuće, neki se žale da su im poslodavci skidali dane godišnjeg odmora, nisu priznavali troškove, nije se poštovalo radno vrijeme i očekivalo se od radnika da je stalno raspoloživ za posao. – Previše se ispreplelo privatno i radno, zato to treba regulirati – kazao je Sever.

Više pročitajte ovdje.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA