30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiStiže nam "šporka" kiša puna saharske prašine

Stiže nam “šporka” kiša puna saharske prašine

Copernicus, prognoza iz servisa za praćenje atmosfere pokazuje da uskoro kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine koja se kreće od Pirenejskog poluotoka, u sljedećih nekoliko dana prijeći će Francusku te nastaviti u smjeru sjeverne i središnje Europe

Čestice aerosolne prašine iz Sahare Copernicus prati od 20. veljače. Prašina bi do središnje i istočne Europe mogla stići u sljedećih nekoliko dana, navodi Copernicus.

Prognoze servisa pokazuju da se prašina tijekom veljače kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Europe.

Nošena vjetrom, prašina je još uvijek aktivna iznad Sahare, a te epizode mogle bi utjecati na kvalitetu zraka u regijama kroz koje prolaze. Copernicus predviđa da će 21. i 22. veljače oblak prašine prijeći Francusku prije nego se nadvije nad dijelove središnje i istočne Europe, a predviđa se i još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ovaj put preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

‘Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirinejima i Alpama, gdje su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama’, rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Saharska prašina može utjecati na ljudsko zdravlje, ali i na sektor energetike. Smanjenje kvalitete zraka izazvano mineralnom prašinom može izazvati negativne posljedice po zdravlje, na primjer pogoršanje alergija zbog povećanog broja čestica u zraku.

Prema prognozi DHMZ-a kiša na našem području je moguća u četvrtak uvečer te u subotu tijekom dana, dok su nedjelja i ponedjeljak zasad kišni. riječ je o sedmodnevnoj prognozi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA